Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt nectarines, perziken en paraguayo's

Het steenfruitseizoen op het noordelijk halfrond ziet er veelbelovend uit, met een vroege start van tot 10 dagen in sommige landen door warmer lenteweer. In Spanje, het belangrijkste land voor steenfruit in Europa, wordt verwacht dat het seizoen 2024 beter zal zijn dan vorig jaar, met een oogst die 10 dagen eerder begint. Italië meldt een vermindering van het perzikareaal, maar verwacht een volumestijging in het noorden van het land. Duitsland heeft een overvloed aan Spaanse nectarines, maar lagere vraag dwingt retailers tot prijsverlagingen, terwijl Italië, Turkije en Griekenland extra aanvoer leveren. Frankrijk meldt een goede start van de oogst zonder significante klimaatproblemen, met een verwachte toename van het teeltpotentieel. België toont een sterke vraag naar Spaans steenfruit, terwijl Nederland een rustige markt heeft. Servië ziet een toename van de aanplant van perziken en nectarines, voornamelijk voor de lokale markt. Noord-Amerika heeft een betere aanvoer van steenfruit in 2023, met Californië dat het seizoen 10 dagen eerder begint. In Zuid-Afrika kan een warme meimaand invloed hebben op het volgende seizoen van perziken en nectarines. China meldt een goed seizoen voor nectarines, hoewel er zorgen zijn over een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Nederland: Verkoopboost perziken, nectarines en paraguayo's blijft achter
De afzet van het Spaanse steenfruit verloopt momenteel in Nederland nog redelijk rustig. "Het weer speelt ons een beetje partenaldus een importeur. "De binnenkomsten van het steenfruit verlopen vrij normaal, maar het echte juni-gevoel ontbreekt nog. Achtereenvolgende dagen met echt goed zomerweer hebben we nauwelijks gehad en daardoor is de verkoopboost wat achtergebleven. Tegelijkertijd krijg je door het mindere weer hier nauwelijks mee dat het elders in Europa, van noord tot zuid, bij tijden wel opvallend warm is. Zo was het afgelopen week in Scandinavië afgelopen week op meerdere plaatsen 25-27 graden. Dat leidt dan weer tot verrassende aanvragen, die we goed kunnen gebruiken."

"Met de perziken zijn we net wel vanuit het noordelijke gedeelte gestart, in de regio Zaragoza. Deze aanvoer bestaat grotendeels uit kleinere maten, eenlaags gelegd. Nu gaan er langzaam wat meer grotere perziken op de markt komen. De prijzen fluctueren dagelijks flink, dus het is een beetje meebewegen. Prijzen van de kleine maten zitten rond de 5-5,50 euro, de prijs van de grote maten loopt op richting de 8-9 euro. De nectarines betrekken we nog vanuit het zuiden, vanuit Huelva en Murcia. Die prijzen zijn ongeveer gelijk aan de perziken. De prijs van de verpakte perziken ligt rond de 6/7 euro en de prijs van 10x1 kg ligt tussen de 12 en 15 euro, net naar gelang de grootte. Van de paraguayo's, die eveneens vanuit Zuid-Spanje komen, liggen de prijzen van de A en dubbel-A sortering tussen de 8 en 9 euro en worden de kleinere maten voor 7,50-8 euro verkocht.

België: Veel vraag naar Spaans steenfruit
Belgische handelaren stappen over op nieuwe producten. "Iedereen is een beetje uitgekeken op druiven en citrus, dus er is veel vraag naar Spaans steenfruit", legt een handelaar uit. "Dit wordt misschien wat versterkt door het naderende zomerweer. Zolang het koud en regenachtig is, zal steenfruit niet op tafel komen, maar zodra de zon gaat schijnen, zullen consumenten in de verleiding komen om het te kopen. Als het steenfruit dan de kwaliteit heeft, zoals dit jaar, komen ze er uiteindelijk voor terug. Dit versterkt elkaar. Dus ondanks dat er nu steeds meer op de markt komt, blijven we werken met mooie prijzen in paraguayo's, nectarines en perziken in het bijzonder. Alleen in abrikozen is er wat meer druk op de prijzen, maar ook dat is niets om over te klagen."

Duitsland: Goed aanbod, te weinig vraag
Spaanse partijen domineerden duidelijk de markt voor zowel geelvlezig als witvlezig fruit met een totaal marktaandeel van meer dan 73 procent voor nectarines. Het aanbod uit Italië en Turkije was hoogstens complementair. Het Griekse aanbod verscheen slechts in zeer kleine hoeveelheden in Frankfurt. Over het algemeen was de kwaliteit overtuigend, met uitzondering van de vroege Italiaanse producten. De beschikbaarheid was toegenomen ten opzichte van de week ervoor, terwijl de vraag wat achterbleef. Als gevolg daarvan waren retailers vaak gedwongen om hun prijsaanbiedingen te verlagen. Over het algemeen was steenfruit vrij goedkoop aan het begin van het Europese seizoen. Bovendien hadden platerina's en paraguayo's tot nu toe een groot marktaandeel.

Frankrijk: De oogst is net begonnen
Afgezien van de tunnelboomgaarden is de perzik- en nectarineoogst vorige week begonnen. De Franse oogst zal gelijk zijn aan die van vorig jaar, na een goede bloei en vruchtzetting. Franse telers hebben geen noemenswaardige weersongemakken gemeld, dus het Franse teeltpotentieel zou ongeveer 230.000 ton moeten bedragen, 5% meer dan in 2023 en 22% meer dan het gemiddelde voor 2018/2022.
Voor paraguayo's komt het grootste deel uit Spanje, aangezien de Franse teelt nog in de kinderschoenen staat. Het seizoen op de Franse markt begon half april (vroeger dan andere jaren) en loopt nu ten einde. De volumes waren goed en de prijzen lichtjes hoog dit jaar, tussen 4 en 5 euro per kilo.

Spanje: De normale teelt keert terug
Zonder grote klimatologische ongmakken in de lente en met een algemene vervroeging in heel Spanje van ongeveer 10 dagen ten opzichte van het vorige seizoen, zal het seizoen van perziken, paraguaya's, geelvlezige perziken en nectarines in Spanje dit jaar iets hoger liggen dan het vorige jaar. Het zal 1.501.678 ton bereiken, dat is 1% meer dan in 2023, en 12% meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Volgens de gegevens van de Spaanse Agrovoedingscoöperaties zou de nectarine, die het grootste volume vertegenwoordigt in de geanalyseerde productgroep, 590.896 ton bereiken (+1% ten opzichte van 2023). Parayuayo volgt met 310.873 ton (-4%), de pavia (gele perzik) met 307.542 ton (+6%) en perzik met 292.367 ton (+0,23%).

Dankzij het klimaat, met een herfst en winter die officieel respectievelijk als extreem warm en zeer warm zijn geclassificeerd, en een lente zonder ernstige vorstproblemen, zijn er dit seizoen geen grote verliezen geleden. In regio's zoals Murcia hebben de hoge temperaturen in de rustperiode van de bomen gevolgen gehad voor de teelt van soorten zoals perziken. Vanuit La Cieza legden ze uit dat "als gevolg van dit gebrek aan koude, er variëteiten zijn met bepaalde eisen voor koude uren die een onregelmatige vegetatie en onvoldoende vruchtzetting hebben gehad, waardoor hun oogst lager zal zijn dan die van voorgaande seizoenen."

In Extremadura is de oogst ook al begonnen en "hoewel het aanbod nog steeds zeer beperkt is, hopen we vanaf deze week 21 aanzienlijke hoeveelheden perziken en nectarines te kunnen oogsten en de beschikbaarheid zal de komende weken verder toenemen", leggen telers uit de regio uit.

Tot slot legde een teler uit Aragón uit: "Over ongeveer 20 dagen beginnen we met nectarine en paraguayo's, en al in juli beginnen we met het seizoen van de gele perzik. Bij nectarine, perzik en paraguayo's is de vruchtzetting goed gegaan en we zien dat er meer fruit aan de bomen hangt dan vorig jaar; de laatste regens hebben er echter voor gezorgd dat bij de oudste paraguayovariëteiten er fruit is met open stamper en is aangetast door scheuren. Tot slot, wat het kaliber betreft, is er op dit moment nog onzekerheid door de zware belasting van de bomen en de periodes van extreme kou en hitte die we hebben meegemaakt."

Italië: Tot 35% volumestijging perziken verwacht ten opzichte van 2023
In Italië blijft het perzikareaal licht afnemen (-4% ten opzichte van 2023, -7% ten opzichte van 2022). De daling is meer uitgesproken in het noorden van het land, alleen voor perziken, terwijl nectarines bijna stabiel blijven, wat nieuw is in vergelijking met het verleden. In de centrale en zuidelijke regio's is de daling grotendeels beperkt. De eerste schattingen voor de nationale teelt zijn +3% in de zuidelijke regio's en +35% in Noord-Italië ten opzichte van 2023 (de gegevens worden de komende weken bijgewerkt).

De afzet van perziken en nectarines in Italië en daarbuiten is momenteel goed, maar niet erg hoog. In ieder geval zijn de hoeveelheden niet van dien aard dat ze aanleiding geven tot bezorgdheid over mogelijke overschotten. Dit zei de manager van een grote coöperatie in Noord-Italië, met telers over het hele land. De oogst is ongeveer 10 dagen vervroegd en dit heeft geleid tot niet al te grote vruchten. Omdat de markt grote maten beloont, zijn de prijzen bevredigend, maar niet erg hoog. Biologische perziken en nectarines verkopen ook goed.

Het seizoen voor steenfruit in Campanië is optimistisch begonnen, zij het getemperd door de onvoorspelbare invloed van het weer op de vraag van de consument. Een lokale teler kijkt terug op het huidige seizoen, dat 10 dagen eerder begon dan vorig jaar en loopt van eind april of begin mei tot begin oktober. Het assortiment van dit seizoen omvat perziken, witte perziken, platte perziken, nectarines en abrikozen. Hoewel de teelt over het algemeen bevredigend is, is er een lichte daling ten opzichte van vorig jaar: het volume steenfruit is over het algemeen met 3% gedaald en dat van perziken met 8%. De grootte van het fruit was kleiner aan het begin van het seizoen, maar naar verwachting zal de grootte normaliseren naarmate het seizoen vordert. Hopelijk zal het warmere zomerweer de vraag van de consument doen toenemen en het mogelijk maken om de volledige teeltcapaciteit te benutten.

In Calabrië zit een prominente telersvereniging midden in een druk seizoen voor steenfruit, waarbij de nadruk ligt op perziken, nectarines en platte perziken die biologisch-dynamisch worden geteeld. "We zijn begin mei begonnen en zullen rond 30 juni klaar zijn. We hadden een lagere opbrengst perziken in mei omdat de afwisseling van warm en koud weer problemen veroorzaakte met de bloei en de vruchtzetting. De kwaliteit is echter erg goed, met grote vruchten en een goede smaak. Tachtig procent van onze steenfruitoogst gaat naar het buitenland, waar ons fruit beter gewaardeerd wordt."

Sinds eind mei zijn er ook variëteiten platte nectarines en perziken op de markt, geteeld door een gespecialiseerd teeltbedrijf in de regio Marche. Het seizoen duurt tot september. In de loop van 2025 zal het assortiment van platte nectarines met geel vruchtvlees en perziken met wit en geel vruchtvlees verder worden uitgebreid.

Volgens GfK Consumer Panel Services werden perziken in het jaar eindigend in april 2024 door bijna 70% van de Italiaanse huishoudens gekocht.

Servië: Toenemende aanplant van perziken en nectarines
In Servië wordt steeds meer steenfruit aangeplant, zoals perziken en nectarines. Dit is voornamelijk voor de lokale markt.

Omdat het land formeel geen deel uitmaakt van de Europese Unie, vindt de handel in AGF meestal plaats met andere Balkanlanden.

Israël: Langzame koude start, omschakeling naar hittegolven
In Israël hadden de telers eerst te kampen met een koud en nat voorjaar, waardoor het seizoen voor steenfruit in april trager van start ging. Dit werd gevolgd door snel stijgende hittegolven met 46 graden, wat leidde tot zonnebrand op de planten. Raketten uit buurlanden zijn ook neergekomen in sommige boomgaarden dicht bij de grens in het zuiden van het land, met een ontploffingsstraal van 100 meter waardoor het fruit van veel bomen werd weggewaaid. Door het warmere weer rijpen de nectarines, perziken en paraguayo's nu vroeger.

"We zijn pas begin april begonnen met het plukken van onze nectarines, perziken en platte perziken, in april abrikozen en pruimen, nu wordt het hele gamma steenfruit geoogst. Het warme weer versnelt de oogst, wat niet zo goed is voor de kwaliteit. We hebben een tekort aan arbeidskrachten, er komen niet veel arbeiders. En we hebben gebieden op onze velden die niet toegankelijk zijn," merkt een teler op.

Noord-Amerika: Beter aanbod steenfruit in 2023
Het seizoen voor steenfruit in Californië ligt rond deze tijd ongeveer 10 dagen voor op vorig jaar. De oogst is begonnen met perziken en nectarines en de pruimenoogst begint dit weekend.

Het aanbod in Californië is goed, hoewel er een hoger percentage kleiner fruit is. Bij steenfruit is de grootte echter vaak kleiner aan het begin van het seizoen omdat de tijd tussen bloei en oogst korter is voor de vroege variëteiten om te groeien. Hoewel de sector hoopt op een goede vraag dit seizoen, is het nog te vroeg om te zeggen hoe groot de vraag is omdat veel retailers nog maar net zijn begonnen met het aanbieden van zomersteenfruit.

In het zuidoosten verwelkomt North Carolina dit seizoen een grote perzikenoogst. De oogst van sommige vroege perziken is vorige week begonnen en met deze start komt de teelt in North Carolina weer terug op een historische timing.

Georgia is momenteel ook bezig met de perzikoogst en rapporten wijzen op een goede oogst dit seizoen. De teelt in South Carolina is ook aan de gang. Verder naar het noorden begint New Jersey midden tot eind juni met de perzikoogst.

Zuid-Afrika: Warme meimaand heeft waarschijnlijk invloed op vroege Kaapse perziken en nectarines volgend seizoen
De Westkaap kende een ongewoon droge en warme meimaand, waardoor de rustperiode van de steenfruitboomgaarden werd uitgesteld. Deze boomgaarden hebben tot nu toe meer blad gehouden dan verwacht in deze tijd van het jaar, daarom zijn de huidige kou en sneeuw een opluchting voor telers van perziken en nectarines, maar er zijn toenemende zorgen over de beschikbaarheid van water op de middellange termijn.

Een warme meimaand heeft historisch gezien meer invloed op de vroege Kaapse perziken en nectarines dan op de latere boomgaarden, wat betekent dat de vroege opbrengsten in het volgende seizoen kunnen dalen. Sommige zeer vroege nectarineblokken lijken zelfs knopklaar, ongeveer drie weken eerder dan gepland.

Tijdens het vorige seizoen kostten vertragingen in de haven en inefficiënties bij Transnet, de havenautoriteit die in handen is van de staat, de sector veel geld: een teler van perziken en nectarines schat het verlies op 15% van de totale inkomsten in het midden van het seizoen. De vraag naar perziken was echter groot en late nectarines werden goed geprijsd.

Het plan is om in de toekomst minder cultivars te planten en betrouwbare cultivars uit te breiden over verschillende teeltgebieden. Men moet de vinger aan de pols houden van rasontwikkelingen door middel van proefblokken op het teeltbedrijf, merkte een teler op.

China: Nectarines gaan naar oogstpiekperiode met gebrek aan ervaren arbeidskrachten
Nectarines gaan naar de oogstperiode. Dit jaar lijkt het een perfect seizoen te worden. In het noorden van China, in de provincie Liaoning, weegt een enkele vrucht gemiddeld 150 gram, de grootste tot 200 gram en heeft een suikergehalte van ongeveer 18%. Dankzij de ideale klimaatomstandigheden is de groei van nectarines vrij goed, met de hoogste groothandelsprijs op de markt van ongeveer 8 Rmb.

In de Chinese provincie Hubei is de gemiddelde groothandelsprijs van nectarines meer dan 2 Rmb, en de prijs voor perziken is ongeveer 3,3 Rmb. Dit jaar is het fruit erg smakelijk en van uitstekende kwaliteit. Nectarines worden voornamelijk verkocht aan de provincie Guangdong Guangxi en sommige zijn geëxporteerd naar Rusland.

In de provincie Shanxi zijn telers druk bezig met oogsten. Nieuwe 48 nectarines boven 65# 3,00-3,20 Rmb, lentesneeuwperzik boven 60# 2,30 Rmb, boven 65# 2,50-2,60 Rmb. Omdat veel boomgaarden tegelijkertijd de piekperiode ingaan, is het moeilijk om genoeg arbeidskrachten te vinden voor het in zakken doen, vooral ervaren arbeidskrachten. Jonge mensen hebben hun baan in de stad, alleen oude mensen blijven op het platteland.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt kersen

Publicatiedatum: