Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

In Zuid-Amerika hebben wisselende weerspatronen in Brazilië geleid tot lagere exportvolumes van limes naar Europa, wat resulteert in hogere prijzen in veel Europese landen. Andere Zuid-Amerikaanse leveranciers zoals Colombia, Peru, Mexico, Guatemala en Honduras kunnen de tekorten niet volledig opvangen. In Noord-Amerika blijft Mexico voldoende limes leveren, ondanks droogte, maar de sector maakt zich zorgen over de invloed van extreme hitte op de grootte en kwaliteit van de oogst.
In Europa zien we een sterke vraag naar limes, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar importeurs profiteren van vrijstellingen van Europese fytosanitaire controles die elders problemen veroorzaken. Aziatische exporten, voornamelijk uit Vietnam, blijven beperkt vanwege hoge logistieke kosten. In Nederland zijn Braziliaanse limes populair door lagere volumes uit Brazilië, terwijl fluctuerende prijzen en variabele kwaliteit de markten in Italië, Spanje en Frankrijk beïnvloeden. In België is de markt verstoord door verminderde aanvoer vanuit Brazilië. De Duitse limesmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een hoge vraag, met name vanwege de vele events en festivals rondom het EK voetbal.In Zuid-Afrika blijft de lime-markt stabiel ondanks beperkte aanvoer.

Fytosanitaire beslissingen van de EU
"Het voornaamste onderwerp van discussie over limes betreft de Europese fytosanitaire voorschriften. De laatste 3-4 jaar lag de focus op citruskanker, maar momenteel staat Elsinoe in de schijnwerpers. Dit is geen nieuw probleem; de controles zijn streng en het verifiëren van 'verdachte' gevallen vergt veel tijd, wat cruciaal is voor de limesector," legt een importeur uit. "Dit leidt tot aanzienlijke problemen zowel in de EU als in het VK. Het VK is vrijgesteld van deze kwestie, waardoor er regelmatig golven van containers zijn die vanuit de EU worden geweigerd of omgeleid naar het VK, wat grote prijsstijgingen in Europa veroorzaakt en logistieke uitdagingen in het VK," voegt hij eraan toe.

"Voor iedereen die betrokken is bij supermarktprogramma's met technisch goedgekeurd fruit, voegt dit extra volatiliteit toe aan een al moeilijk product. Hopelijk kunnen de EU en Brazilië snel een oplossing vinden."

Een Braziliaanse exporteur benadrukt: "Het grootste obstakel zijn de handelsbarrières, die in Europa helaas worden opgeblazen tot een fytosanitair probleem, dat slechts enkelen ten goede komt."

Nederland: Prima markt voor Braziliaanse limes
"De volumes Braziliaanse limes zijn relatief laag. "Er zijn vooral kleine en weinig dikke maten (36/42/48). Het mooie weer en de vakantietijd stimuleren de vraag, waardoor de marktprijs weer bovengemiddeld is. Ook ligt de kwaliteit op een goed niveau", vertelt een Hollandse importeur. "Peru is nu off-season en die productie zal pas eind september weer op een normaal niveau komen. Vanuit Mexico is er gezien de 'hete' markt in Amerika geen noodzaak om naar de EU te verladen, tenzij de importeur dik geld vooruitbetaalt, vandaar dat de volumes vanuit Mexico op een laag niveau liggen. Al met al creëert een goede vraag en een laag volume een prima markt voor Braziliaanse limes."

België: Verstoorde markt door mindere aanvoer
De limesmarkt in België is de laatste weken verstoord. "Er komen minder volumes binnen uit Brazilië en bovendien worden er veel containers gestopt bij de haven met fyto-problemen", zo legt een Belgische handelaar uit. "Het gevolg is dat de prijzen toch met een euro of 3 omhoog zijn gegaan in de laatste 3 weken en ik vermoed dat die stijgende lijn nog wel even door gaat zetten. Overigens blijft de verkoop prima doorlopen. We ervaren hier namelijk wel slecht weer, maar in landen als Spanje of Frankrijk hebben ze daar weinig last van, waardoor de vraag naar limes, wat toch een zomerproduct is, momenteel niet slecht te noemen is."

Duitsland: Hoge vraag vanwege EK voetbal
Tahiti-limes komen momenteel voornamelijk uit Brazilië. De Duitse limesmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een hoge vraag, met name vanwege de vele events en festivals rondom het EK voetbal. De prijzen variëren naargelang de kwaliteit van 8-10 euro tot wel 12 euro per colli (4,5 kg).

VK: Sterke vraag voor nicheartikel
De vraag naar lime in het VK neemt sterk toe met mooi weer, maar het basisvolume is zelfs in de winter redelijk stabiel - het is nog steeds een nicheartikel, maar er lijkt een trouwe aanhang te zijn. De recente zonneschijn en het voetbal zijn een welkome stimulans!

Frankrijk: Braziliaanse volumes laag, prijzen hoger
Op dit moment zijn limes voornamelijk afkomstig uit Mexico en Brazilië. De kwaliteit van de Braziliaanse partijen varieert, gezien de verminderde teelt wat resulteert in stijgende prijzen. Desondanks blijft er vraag naar, zij het niet zo dominant als andere groenten en fruit.

Spanje: Tekort uit Brazilië leidde tot aanzienlijke prijsstijging
Eind maart leidde een tekort aan limes uit Brazilië tot aanzienlijke prijsstijgingen. Na een periode van stabilisatie en lichte prijsdalingen, is er de afgelopen twee weken een hernieuwde vraagstijging opgetreden, wat samenvalt met het begin van de zomer. Dit heeft geleid tot verdere prijsstijgingen. Momenteel is er in heel Europa een sterke vraag vanwege het seizoensgebonden karakter, terwijl het aanbod beperkt blijft.

"Voorspellingen voor de zomer wijzen op een sterke vraag in heel Europa en een beperkt aanbod van limes, voornamelijk door diverse uitdagingen in Brazilië," legt een Spaanse importeur uit. "Gezondheidsbeperkingen hebben het aantal exportklare limes aanzienlijk verminderd. Bovendien hebben extreem droge weersomstandigheden zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het beschikbare fruit beïnvloed. We voorzien dat er meer kleine limes beschikbaar zullen zijn en minder fruit in de grotere maten op de markt zal komen. De vraag zal naar verwachting blijven stijgen in de komende weken, vooral naarmate de hitte toeneemt en we het hoogtepunt van het vakantieseizoen in Spanje en de komst van toeristen naderen."

Italië: Fluctuerende prijzen, kwaliteit van limes van importeurs varieert
"Bij exotische producten zoals limes speelt het klimaat altijd een cruciale rol. 'Tot twee weken geleden leek het erop dat de prijzen zouden stijgen. In werkelijkheid is dit niet gebeurd omdat het zomerseizoen voor limes door de weersomstandigheden niet echt is begonnen,' legt een grossier uit Noord-Italië uit. 'Er is een tekort aan limes van goede kwaliteit uit Brazilië, Mexico en Colombia. We hebben al geruime tijd te maken met lage invoervolumes. Begin juni werden verschillende landen zoals Colombia, Peru en Honduras nog ingevoerd, wat het gebrek aan Braziliaanse producten compenseerde. Nu zijn deze landen echter niet meer beschikbaar. De prijzen zijn weer gestegen: op dit moment kost een karton van 4,5 kg Braziliaans product gemiddeld €10, terwijl Mexicaans product tot €11 gaat. Vorige week lagen de prijzen tussen €8 en €9 per karton. De consumptie blijft over het algemeen traag.'"

Een bedrijf uit de regio Marche, gespecialiseerd in internationale import en handel, meldt: "De aankomst van limes in Europa verliep onregelmatig, wat resulteerde in een ongebruikelijke dynamiek met plotselinge pieken in de vraag, gevolgd door tekorten en daaropvolgende scherpe dalingen in de vraag. Vaak verschenen er veel producten van gemiddelde tot lage kwaliteit op de markt, met problemen zoals schimmel- of rotverschijnselen. Dit leidde tot onvoorspelbare commerciële situaties, waarbij prijzen ongecontroleerd fluctueerden tussen €4 en €10 per karton van 4,5 kg. Het Italiaanse en Spaanse limeseizoen is nog niet begonnen, met enkele uitzonderingen in Spanje. We moeten wachten tot augustus en vooral september om de eerste verkoopbare vruchten te zien."

Brazilië: Lagere volumes naar Europa door weersomstandigheden
Brazilië is momenteel de dominante speler in de levering van lime aan Europa, en dit is het hele jaar door het geval. Colombia, Peru, Mexico, Guatemala en Honduras leveren allemaal kleine volumes aan Europa.

Een Braziliaanse teler en exporteur van lime merkt op: "In de staat São Paulo hebben we door het gebrek aan regen weinig limes en ze hebben regen nodig om te groeien. In het noordoosten is het precies andersom: het heeft veel geregend en de limes kunnen al niet meer geoogst worden. Bovendien hebben de schepen in het noordoosten de haven overgeslagen en passeren ze om de 15 dagen. De volumes zijn dus gedaald en de consumptie in Europa is met de zomer alleen maar toegenomen. De prijzen in Europa zijn hoog in juli en ik denk dat ze tot in september hoog zullen blijven."

Peru bevindt zich nu in het laagseizoen, dat tot oktober zal duren. Het land heeft net El Niño achter de rug, wat een iets vertraagde start van het nieuwe seizoen zal veroorzaken, en Mexico heeft in sommige gebieden last van droogte. Brazilië heeft echter meerdere teeltgebieden, dus de weersomstandigheden kunnen erg variëren.

Mexico richt zich voor bijna 100% op de Noord-Amerikaanse markt en hoewel de volumes klein zijn, bereiken ze ook Europa. "We verwachten geen grote verandering in vergelijking met de afgelopen drie jaar, omdat er minder volumes beschikbaar zijn en er veel lokaal wordt geconsumeerd. Hetzelfde geldt voor Guatemala, Honduras en Colombia," aldus een importeur van lime.

Noord-Amerika: Prijzen van lime zullen deze maand stijgen
Het aanbod van limes is stabiel. Zelfs met de droogte in Mexico en de tropische storm Alberto, die sommige zaken had kunnen vertragen, is de aanvoer naar Noord-Amerika goed geweest. Hoewel Colombia op dit moment ook limes verscheept, komen limes in Noord-Amerika voornamelijk uit Mexico.

Medio juni gaf de Persian Lime Growers and Packers Association (COPELP) echter een verklaring uit over de extreme hitte en droogte in alle gewassen in de regio's in Mexico waar limes worden geteeld en merkte op dat dit gevolgen zou hebben voor de kwaliteit en de grootte. Er wordt verwacht dat het aanbod in juni en augustus een uitdaging zal vormen.

Er wordt verwacht dat de markten deze maand zullen stijgen en er wordt ook verwacht dat er in juli en augustus vooral krapte zal zijn in het aanbod van grotere maten. Ondertussen is de vraag naar limes relatief sterk, vooral met de warme zomertemperaturen.

Azië: Aanvoer Vietnam naar Europa laag door hoge logistieke kosten
Vietnam is de enige echte leverancier aan Europa vanuit deze regio en de volumes zijn laag, voornamelijk vanwege de hoge logistieke kosten die alle handel van en naar Azië beïnvloeden. Het extra probleem met de Rode Zee, dat nog eens bovenop de toch al lange reis voor limes komt, helpt ook niet.

Zuid-Afrika: Weinig limes op de markt
"Als limes schaars zijn, zijn de prijzen erg goed, maar als er veel zijn, is de prijs erg laag", zegt een marktagent, die eraan toevoegt dat er momenteel weinig op de markt zijn.

Het seizoen was stabiel, zegt een limeteler, en in mei en juni was de groothandelsmarkt voor lime goed, met een verkoopprijs van R30 (1,50 euro) per kilo. Op de markt in Johannesburg is de huidige prijs R22 (1,12 euro). De prijzen zullen hoog blijven tot december, wanneer de volumes tijdens de hoogzomer beginnen binnen te komen.

In januari, februari en maart, wanneer er veel lime is, liggen de prijzen in de Kaap hoger dan op de binnenlandse markten, waar de prijs kan dalen tot R7 (0,36 euro)/kg. Limes voor de Zuid-Afrikaanse markt worden ook geteeld in Mozambique.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt gember

Publicatiedatum: