Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense clementine- en mandarijnoogst kleiner

De waterschaarste in Chili's belangrijkste teeltgebied voor clementines, de regio Ovalle-Vicuña (regio Coquimbo), leidt tot 30% lagere oogst in dit seizoen 2024. "Zelfs telers die beschikken over boomgaarden met water worden geconfronteerd met uitdagingen, waardoor twijfel ontstaat over de resultaten in kwaliteit en grootte", zegt Gonzalo Aguirre, general manager van WHM Fresh in Chili.


Matias Gonzalez, CEO van WHM Fresh, controleert fruit bij aankomst in Nederland voordat het aan klanten wordt geleverd.

"Het gebrek aan water in kritieke groeiperioden heeft het potentieel van het Ovalle-Vicuña teeltgebied verminderd, waardoor veel velden moeite hebben met exporteerbaar product, en van de velden die op dit moment wel water hebben, is het onzeker of ze een kwaliteitsproduct voor de export zullen opleveren. De raming van de hoeveelheid clementines zal met 30% dalen ten opzichte van vorig jaar. 70% van de clementines wordt geteeld in de regio Coquimbo, waar sommige telers hun citrus niet hebben kunnen exporteren, ofwel door een gebrek aan grootte ofwel door een laag percentage sap, allemaal veroorzaakt door waterschaarste. Vanaf week 19 heeft Chili 3.885 ton geëxporteerd, wat neerkomt op 35% minder in vergelijking met vorig jaar," aldus Aguirre.

Minder sterke daling voor mandarijnen
Hij zegt dat het een ander geval is voor mandarijnen, waar de daling minder ernstig is. "De teelt van mandarijnen is verdeeld over de regio's IV, V en VI, naast velden die in productie komen, daarom is de verwachte volumedaling 10% ten opzichte van vorig jaar. De situatie in het noorden is vergelijkbaar met die van clementines. In het zuidelijke centrale gebied zijn er geen waterbeperkingen geweest, maar de lage temperaturen (-3 graden Celsius) hebben vorstschade veroorzaakt waardoor het sap verloren is gegaan, waardoor export onmogelijk is. Het is nog niet mogelijk om de getroffen volumes in te schatten, aangezien de schade niet zichtbaar is en de risico's van deze voorvallen aanhouden tot het begin van de oogst eind juli-begin augustus in de vroegste gebieden. Er is enige schade aan de schil van het fruit gemeld in de regio V, die wordt toegeschreven aan de hoge relatieve vochtigheid na de regens van de afgelopen weken. We zullen de schade moeten opvolgen om de ontwikkeling en de uitbreiding ervan te zien en zo de eventuele impact op het nationale volume te berekenen."

VS belangrijkste markt
Aguirre zegt dat hun belangrijkste markt voor citrus de VS is. "De natuurlijke markt voor Chileense clementines en mandarijnen is de Amerikaanse markt, goed voor meer dan 95% van de export naar deze bestemming. Er is enige export naar Europa en het VK, vooral voor mandarijnen, maar de sterke concurrentie met Zuid-Afrika dwingt ons om ons te concentreren op de Amerikaanse markt. Het werk dat we als sector hebben verricht om de systeemaanpak voor de Amerikaanse markt te implementeren, zal een uitstekende vooruitgang zijn waardoor we onze bestemming met een verser product kunnen bereiken, een betere houdbaarheid na de oogst kunnen garanderen en drukte in de havens van binnenkomst kunnen vermijden."

"Er is veel vraag naar mandarijnen omdat het fruit een optimale suiker/zuurverhouding heeft, een intense kleur en een goede houdbaarheid na de oogst, waardoor we ons onderscheiden van de concurrentie. Bovendien kunnen we dankzij de teelt oogsten tot eind september of zelfs de eerste week van oktober, maar wel met het oog op Californië om te voorkomen dat we in de markt terechtkomen wanneer zij hun intrede doen."


Het team van WHM op hun teeltbedrijf, Agricola León.

Hij zegt dat ze zich bij WHM Fresh vooral richten op het late deel van het seizoen, net als bij hun grote oogst van druiven. "Het is vergelijkbaar met wat we doen met de kwaliteit van druiven en de smaak van producten. Het seizoen brengt uitdagingen voor het teeltgebied met zich mee die druk uitoefenen op het commerciële gebied om betere prijzen te zoeken. WHM is gebaseerd op de teelt, export en marketing van druiven. De groei gaat gepaard met nieuwe telers en eigen teelt. De gedrevenheid van het team en de zakenpartners heeft ertoe geleid dat we onze portfolio hebben gediversifieerd naar mandarijnen en kersen voor respectievelijk de Amerikaanse en Chinese markt," besluit Aguirre.

Voor meer informatie:
Gonzalo Aguirre
WHM Fresh
Tel: +569 7977 0128
[email protected]
www.whmfresh.com

Publicatiedatum: