Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raming Zuid-Afrikaanse Navelexport -14,5%

Na een vergadering deze week van de Orange Focus Group heeft de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) zijn ramingen voor de sinaasappelexport naar beneden bijgesteld. Naar verwachting zullen er nu 22 miljoen Navels in kartons van 15 kg worden geƫxporteerd. Dit is een aanzienlijke daling van 14,5% ten opzichte van de raming aan het begin van het seizoen, die 25,6 miljoen bedroeg. De nieuwe raming betekent ook een daling van 11% ten opzichte van vorig jaar, toen Zuid-Afrika in totaal 24,8 miljoen kartons Navels verpakte voor verzending naar buitenlandse markten.

Er zijn verschillende factoren die de aanpassing van de ramingen voor het huidige seizoen noodzakelijk hebben gemaakt, merkt Justin Chadwick, CEO van de CGA, op in een verklaring. "De lokale citrusprijzen zijn momenteel hoog en veel telers profiteren hiervan. De maat van het fruit is ook wat kleiner door het warme en droge weer in grote delen van het land. Dit betekent dat er meer stukken fruit in een karton van 15 kg verpakt zitten dan vorig jaar. Hevige wind heeft er ook voor gezorgd dat er fruit van de bomen is gevallen in de Westkaap en er is hagelschade geweest in bepaalde delen van de Senwes regio, in Groblersdal en Marble Hall."

Een toename van Egyptische sinaasappelen op de Europese markt speelt ook een rol. Hoewel Egypte tegen het seizoen in ligt ten opzichte van Zuid-Afrika, hebben meer Egyptische sinaasappelen (zoals nu het geval is) op de Europese markt wel degelijk invloed op de vraag aan het begin van het seizoen. Navels maken ongeveer 17% uit van de totale export van Zuid-Afrikaanse citrus.

Exportraming Valencia's met 4% verlaagd
Het verwachte exportcijfer van 15 kg kartons Valencia sinaasappelen is ook verlaagd naar iets meer dan 56 miljoen, wat 4% minder is dan de raming aan het begin van het seizoen. Het is echter nog vroeg in het Valencia-seizoen en een verdere verlaging is mogelijk. Vorig jaar verpakte Zuid-Afrika 52 miljoen kartons Valencica's voor verzending naar buitenlandse markten. Valencia's maken ongeveer 31% uit van de totale Zuid-Afrikaanse citrusexport.

Het is belangrijk om op te merken dat de totale sinaasappelteelt in Zuid-Afrika de komende tien jaar naar verwachting een geleidelijk groeitraject zal blijven volgen. Een grotere oogst in 2024 betekent echter niet noodzakelijk dat er een buitensporige hoeveelheid sinaasappelen naar exportmarkten zal worden verscheept, waardoor het risico van een overaanbod laag is.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers Association
[email protected]

Publicatiedatum: