Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse fruitsector wil samenwerken met nieuwe regering na verkiezingen

Nu Zuid-Afrika op 29 mei 2024 naar de stembus gaat voor wat de belangrijkste algemene verkiezingen voor het land worden genoemd, is de fruitexportsector "bereid om met iedereen in de nieuwe regering samen te werken". Fruit South Africa en de grote citrusexportsector benadrukken dat ze de regering nodig hebben om markttoegang te behouden en uit te breiden, en dat ze dit niet alleen kunnen bereiken.


Rechts Fhumulani Ratshitanga, CEO van Fruit South Africa met links bestuurslid Derek Donkin, CEO van de South African Subtropical Growers' Association (Subtrop).

Volgens Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers Association of Southern African (CGA), hopen ze dat de huidige minister van Landbouw, Thoko Didiza, haar positie behoudt. Het is haar tweede ambtstermijn. Ze is dus goed op de hoogte van de cruciale rol die de AGF-sector speelt in Zuid-Afrika. "We zouden het erg op prijs stellen als minister Didiza zou blijven als dat mogelijk is. Ze is altijd een grote steun geweest voor ons en de sector."

De AGF-sector in Zuid-Afrika is een exportgerichte sector met een waarde van R63 miljard. De sector vers fruit biedt bijna 325.000 directe banen, die cruciaal zijn voor de inkomsten van veel mensen in plattelandsgebieden in het hele land. Deze mensen zijn afhankelijk van hun werk in de teelt van citrus, druiven, steenfruit, subtropisch fruit en zachtfruit. Het multiplicatoreffect van extra banen die worden gecreëerd door toeleveranciers van diensten en materialen, zoals verpakkingsmateriaal (kartons enz.), meststoffen en andere diensten tot aan havens en logistiek, onderstreept het belang van de AGF-sector meer dan men zich vaak realiseert. Bovendien zorgen aspecten zoals voortdurende training, huisvesting op het teeltbedrijf en diverse voordelen ervoor dat werken in de AGF-sector vaak zekerder is dan banen in stedelijke gebieden.

Fhumulani Ratshitanga, CEO van Fruit South Africa: "De exportgeoriënteerde vers fruitsector van Zuid-Afrika, met een omzet van R63 miljard, is sterk afhankelijk van specifieke diensten van de Zuid-Afrikaanse overheid. Alleen door middel van goed onderhandelde, gunstige handelsovereenkomsten en andere markttoegangseisen die door de overheid zijn geïnitieerd, kan de sector met succes de exportmarkten over de hele wereld penetreren en succesvol concurreren. Daarom is de rol van de overheid van grote invloed op het vermogen van de sector om zich een weg te banen op het concurrerende internationale terrein van AGF en om - als gevolg daarvan - een zinvolle bijdrage te leveren aan de nationale agenda."


Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers Association of Southern African (CGA).

Chadwick zegt dat het goed zou zijn om met minister Didiza te blijven werken voor de continuïteit, maar dat ze bereid zijn om samen te werken met iedereen die kort na de verkiezingen wordt benoemd. "Als er een verandering plaatsvindt, zullen we samenwerken met wie er ook op die positie zit. De sector heeft zoveel te bieden, we moeten om de tafel gaan zitten en alle groeimogelijkheden doornemen en dan Vision 260, want we kijken naar een toename van 100 miljoen kartons. Om dat te bereiken en om 20 miljard extra aan Forex te verdienen en de werkgelegenheid met 100.000 mensen te vergroten, is er een enorme rol weggelegd voor het ministerie van Landbouw. We moeten markten veiligstellen, markten behouden waar de EU belangrijk is, terwijl we andere markten moeten optimaliseren en veroveren. De markten zijn vrij goed voorzien. We moeten onze toegangsvoorwaarden verbeteren en ons marktaandeel vergroten. We hebben het ministerie nodig om naast en voor ons te lopen, we zullen samenwerken met wie er ook in functie is."

Ratshitanga bevestigt dit standpunt van de Zuid-Afrikaanse fruitsector en de bereidheid om te blijven samenwerken met de nieuwe regering die zal volgen. Een duurzaam succes voor de sector hangt sterk af van gerichte samenwerking. "De sector blijft hopen dat land- en tuinbouw prioriteit zullen blijven krijgen, gezien hun rol in het creëren van banen, economische groei en het in stand houden van de levensvatbaarheid van de plattelandsgemeenschappen in Zuid-Afrika," besluit Ratshitanga.

Voor meer informatie:
Fhumulani Ratshitanga
Fruit SA
[email protected]
www.fruitsa.co.za

Justin Chadwick
Citrus Growers Association
[email protected]

Publicatiedatum: