Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
García Ballester

"Spaans citrus krijgt het moeilijk om concurrerend te blijven tussen januari en begin maart"

Het Spaanse sinaasappel- en mandarijnenseizoen loopt stilaan ten einde. Het werd dit jaar gekenmerkt door episodes van overaanbod. Er was niet alleen overlap tussen verschillende rassen, maar ook met andere herkomsten, met name bij de mandarijnen en de sinaasappelen.

"In het eerste deel van het seizoen, tot eindejaar, was er weinig fruit beschikbaar op de markt", zegt Jorge García Monfort, verkoopdirecteur van García Ballester, een bedrijf uit de provincie Castellón. "Omwille van de lichte opbrengstdaling en het langzame rijpen van de clementines door de milde temperaturen waren de marktomstandigheden zeer goed, met hoge prijzen voor zowel telers als handelaren."

"Hoewel het gebruikelijk is dat het in december regent en een deel van de Clemenules – het meest aangeplante ras – verloren gaat, zorgden de weersomstandigheden er dit jaar voor dat het fruit lang goed bleef aan de bomen, zelfs tot eind januari en met goede kwaliteit. Er was zelfs een overlap met de eerste Clemenvilla's, Tango's en Nadorcotts, waarvan de opbrengst, net als die van de meeste rassen van het tweede seizoen, dit jaar recordhoog was", legt de teler en exporteur uit.

"Tegelijkertijd viel onze oogst samen met die van de Comune clementines in Italië en kort daarna kwamen er grote hoeveelheden fruit op de markt uit Turkije, Griekenland, Marokko, Kroatië en ook Egypte, een land dat tot nu toe alleen werd geassocieerd met sinaasappelen, maar waarvan de mandarijnenteelt een opmerkelijke groei doormaakt, vooral in Tango en Murcott", geeft Jorge García aan. "Ondanks het feit dat de vraag op peil is gebleven, zijn de prijzen voor alle rassen gekelderd door het grote aanbod."

Vanaf half maart begon de markt leeg te raken. "Half april, toen Marokko eindigde, trok de verkoop weer aan. Als we Spanje vergelijken met niet-EU-landen, is ons fruit duurder omdat we hogere teeltkosten hebben. Als we relatief alleen zijn op de markt, kunnen we winstgevende prijzen realiseren voor de hele waardeketen, maar het is onmogelijk om te concurreren met landen met zulke lage kosten", beweert Jorge García.

De mandarijnenoogst wordt ook gekenmerkt door een ongebruikelijk grote aanwezigheid van pitjes in het fruit van bijna alle rassen, wat in het Valenciaans "pinyolà" wordt genoemd. "Leanri ontsnapte daar evenwel aan. Dat seizoen is echt een succes geweest, dit ras is erin geslaagd om de prijzen te handhaven. Het is een interessant ras in deze tijd van het jaar, met een vergelijkbare kwaliteit als Orri, maar met een betere maatsortering. Dit is pas het vierde commerciële seizoen voor Leanri. De bomen zijn nog jong – maximaal 7 jaar oud – en er wordt dus verwacht dat de opbrengst de komende jaren nog zal groeien", geeft de teler en exporteur aan.

"Wat sinaasappelen betreft, begon het seizoen heel goed voor de Navelina's, die ruimte op de markt vonden na het einde van de Zuid-Afrikaanse aanvoer en tot januari zeer goede prijzen kenden. Maar toen werd de markt overspoeld met sinaasappelen uit Egypte, dat, afgezien van de gestage groei van het marktaandeel in Europa de voorbije jaren, dit seizoen de export naar het continent opdreef omdat de zeeroute naar het Nabije en Verre Oosten nagenoeg afgesloten was vanwege het conflict in de Rode Zee", vertelt Jorge García.

"Het is dus erg moeilijk geweest voor de Salustiana en Valencia sinaasappelen, die in Egypte worden geteeld met een vrij acceptabele kwaliteit en tegen zeer agressieve prijzen. De verkoop van de sinaasappelen van de Navelina-familie is evenwel redelijk goed verlopen", voegt hij eraan toe. "Het is duidelijk dat de aanwezigheid van niet-EU-landen de komende jaren zal blijven toenemen en het zal voor het Spaanse citrus steeds moeilijker worden om concurrerend te blijven tussen januari en begin maart, zowel voor sinaasappelen als mandarijnen."

Voor meer informatie:
Jorge García Monfort
Garcia Ballester
C/ Partida Vintems s/n
12530 Burriana (Castellón) – Spanje
Tel: +34 964 571 025
[email protected]
www.garciaballester.es

Publicatiedatum: