Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protest tegen gesubsidieerde citrusimport in Spaanse haven

Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos bekritiseert de ongevoeligheid van de havenautoriteit van Cartagena (Spanje), waarvan de raad van bestuur heeft besloten om de subsidies voor citrus geïmporteerd uit derde landen te handhaven in de context van een van de grootste crises in de citroensector in de afgelopen jaren.

Meer dan 400.000 kilo citroenen zullen niet worden geoogst in Spaanse teeltgebieden tijdens dit rampzalige seizoen voor telers, die ook vol ongeloof toekijken hoe de prijs tussen wat ze ontvangen en wat consumenten betalen in de schappen van supermarkten met meer dan 1.300% omhoog schiet, het product met de grootste onbalans tussen herkomst en bestemming.

In deze context zijn de raadsleden van de haven van Cartagena tijdens de sessie op 13 mei onder andere overeengekomen dat trafieken zoals geïmporteerde groenten en fruit een bonus van 15% moeten behouden en dit is wat ze hebben doorgegeven in hun voorstel dat naar Puertos del Estado is gestuurd in het kader van hun bedrijfsplan voor 2025.

Unión de Uniones dringt er bij Puertos del Estado op aan om geen enkel bedrijfsplan voor Spaanse havens goed te keuren dat geïmporteerde agrovoedingsproducten subsidieert die geen tekort hebben in Spanje of die zich in een crisissituatie bevinden. "De grote importerende bedrijven, waarvan velen van hier, moeten hun eerlijke deel betalen voor het gebruik van een openbare infrastructuur zoals de havens", aldus de organisatie.

In de afgelopen tien jaar werd de invoer van citrus uit andere derde landen aangevoerd door Argentinië met 521.703 ton - waarvan een groot deel citroenen - en dat ondanks het feit dat de export van dit land een aantal seizoenen werd stopgezet vanwege fytosanitaire problemen. Het wordt gevolgd door Marokko met 231.377 ton, Egypte met 197.402, Uruguay met 108.271 en Zuid-Afrika met 103.478 ton.

In 2023 arriveerde meer dan 199.000 ton importcitrus in Spanje via de havens, het jaar met het hoogste volume sinds er gegevens worden bijgehouden, 1,29 miljoen als we dit doortrekken naar het laatste decennium.

De haven van Algeciras is waar vorig jaar de meeste citrus uit het buitenland binnenkwamen, 73.845 ton, gevolgd door Cartagena met 64.776 ton, Castellon met 37.883 ton en Valencia met 8.221 ton. De gegevens voor 2024 laten ook zien dat een groot deel van de invoer die via de Valenciaanse havens binnenkwam, voornamelijk wordt omgeleid naar de haven van Cartagena, gezien de aankondiging van de afschaffing van havensubsidies voor citrus die worden geïmporteerd vanuit Castellon en Valencia.

Deze duidelijke toename van de invoer is een van de factoren achter de ommekeer van 180 graden in het tweede deel van het citrusseizoen met een aanzienlijke daling van de prijzen voor telers na een redelijk begin.

"De import heeft het seizoen aan het eind gedestabiliseerd met dalende prijzen voor zowel verse producten als voor de industrie, tot het punt waarop we het seizoen vrij slecht gaan afsluiten", bevestigt de Unie van Vakbonden en dringt erop aan dat de Europese Unie "wederkerigheid moet eisen in alle handelsovereenkomsten met derde landen" en een "herziening van de impact van de verdragen die zijn ondertekend met sommige landen zoals Egypte, Turkije, Zuid-Afrika en Marokko". De organisatie pleit ook voor een verscherping van de fytosanitaire protocollen om de binnenkomst van plagen te voorkomen, de uitbreiding van koudebehandeling naar mandarijnen, citroenen en grapefruit en niet alleen voor sinaasappelen uit Zuid-Afrika, het verdwijnen van bonussen in Spaanse havens die de binnenkomst van buitenlandse citrus vergemakkelijken zoals Algeciras en Cartagena, waarlangs een groot deel van deze binnenkomt, evenals een verhoging van de fytosanitaire controle en bewaking van grensinspectieposten (GIP's). In deze zin herhaalt Unión de Uniones aan alle Spaanse havens om de bonussen op de invoer van producten uit derde landen die hier gevoelig liggen, af te schaffen.

Voor meer informatie:
Unión de Unes
https://uniondeuniones.org

Publicatiedatum: