Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europese Commissie overweegt om koudebehandeling te eisen voor alle citrusimport"

De Europese Commissie staat voor het eerst open voor de mogelijkheid om koudebehandeling te eisen voor alle geïmporteerde citrussoorten die plagen zouden kunnen meebrengen naar de EU, een maatregel waarop al langer werd aangedrongen door de Valenciaanse citrussector. Deze regeling, die sinds 2022 wordt toegepast op sinaasappelen uit Zuid-Afrika als gevolg van de druk van Europese telers na de detectie van Afrikaanse fruitmot, zou nu kunnen worden uitgebreid naar mandarijnen en grapefruit en ook kunnen worden toegepast op andere regio's die al waarschuwingen over plagen hebben gekregen, zoals Israël, Zimbabwe en Marokko.

Janusz Wojciechowski, EU-commissaris voor Landbouw, deelde deze potentiële uitbreiding mee aan Carlos Mazón, minister-president van de Valenciaanse Gemeenschap, tijdens een videoconferentie. Het voorstel moet eerst worden gepresenteerd in de voltallige vergadering van de Commissie en de beslissing zal moeten worden genomen door de nieuwe Commissie na de Europese verkiezingen op 9 juni. Desalniettemin vertegenwoordigt deze aankondiging een aanzienlijke vooruitgang voor de Valenciaanse citrussector.

Telersorganisaties hebben het nieuws over de mogelijke toepassing van dit fytosanitaire protocol op alle citrusimport uit landen met quarantaineplagen met tevredenheid ontvangen en benadrukken het belang ervan voor het beschermen van de plantveiligheid in Europa.

De noodzaak van deze koudebehandeling is duidelijk geworden met de recente onderscheppingen van fruit aangetast door Afrikaanse fruitmot afkomstig uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Israël en Marokko. De toepassing van dit protocol op Zuid-Afrikaanse sinaasappelen heeft reeds zijn effectiviteit bewezen, met een daling van de import naar Europa. Echter, de Valenciaanse sector heeft zorgen geuit over de juiste toepassing van deze maatregelen door de Zuid-Afrikaanse exporteurs.

Bron: castellonplaza.com

Publicatiedatum: