Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika start WTO-geschil tegen EU-regelgeving over Citrus Black Spot

De Zuid-Afrikaanse ministeries van Landbouw (DALRRD) en Handel (DTIC) hebben aangekondigd dat Zuid-Afrika consultaties heeft aangevraagd met de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie in verband met de fytosanitaire handelsregelgeving die door de EU
op Zuid-Afrikaans citrus is opgelegd.

Deze actie werd geïnitieerd om een blijvende oplossing te vinden voor de Europese regelgeving over Citrus Black Spot (CBS) en zo het levensonderhoud van tienduizenden mensen in de citrussector te beschermen. De stappen die door de Zuid-Afrikaanse regering zijn genomen hebben de steun van de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA).

CBS is een schimmelinfectie die cosmetische vlekken op het getroffen fruit kan veroorzaken. Ondanks dat wetenschappers hebben bewezen dat CBS niet via het fruit op zich kan worden overgedragen, blijft de EU maatregelen opleggen aan Zuid-Afrikaanse citrustelers. Deze omvatten een gedetailleerd spuitprogramma en inspecties op boomgaard- en pakstationniveau met een aanzienlijke financiële last en andere onbedoelde gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse sector.

Minister van Landbouw Thoko Didiza benadrukt het belang van banen in de citrussector. "Plattelandseconomieën door het hele land zijn afhankelijk van de export van citrus voor hun inkomen. Momenteel kan de sector zich de bijna R2 mld (€100 mln) die nodig is om te voldoen aan de handelsbeperkende regelgeving van de EU niet veroorloven."

Minister van Handel Ebrahim Patel benadrukt dat "de EU-markt een derde van de Zuid-Afrikaanse citrusexport opneemt en centraal staat voor de winstgevendheid van de sector. De volumes die naar de EU gaan, kunnen niet door andere markten worden opgenomen. De consultaties zijn een cruciale stap in de WTO naar een effectieve oplossing van de zorgen van Zuid-Afrika. Dit volgt op vele jaren van pogingen door Zuid-Afrika om een oplossing te vinden voor de handelsbeperkende maatregelen van de EU tegen Zuid-Afrikaanse producten. Het is onze mening dat de maatregelen van de EU niet gerechtvaardigd, evenredig of passend zijn."

Justin Chadwick, CEO van de CGA, verklaart dat "de sector de acties van de overheid verwelkomt en dat ze hoopt op een efficiënte oplossing van de kwestie nu de export van citrus weer op gang komt". Prognoses tonen aan dat de sector de komende acht jaar 100 mln extra kartons van 15 kilo zou kunnen verladen. "Dit kan 100.000 extra banen creëren en een extra R20 mld (€1 mld) aan jaarlijkse inkomsten genereren, maar dit potentieel zal zeker verloren gaan als de EU-markt krimpt", zegt hij.

De actie van de Zuid-Afrikaanse regering streeft ernaar een sector te beschermen die
aanzienlijk bijdraagt aan de economie. De Zuid-Afrikaanse regering ziet uit naar
constructieve consultaties met de EU om een minnelijke schikking te vinden.

Voor meer informatie:
Bongani Lukhele
[email protected]
Tel: +27 (0)12 394 1643 (Zuid-Afrika)

Publicatiedatum: