Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische citrusexport -35%

"De export van Israëlisch citrus is dit seizoen aanzienlijk gedaald", zegt Betsalel Ohana, exportmanager bij Planet Israel. "Het was een uitdagend seizoen. Door de oorlog in de Gazastrook was er een gebrek aan arbeidskrachten. Het leidde tot een afname van de export met ongeveer 35%. Er werd 78.000 ton geëxporteerd, vergeleken met de 120.000 ton tot en met week 14 van 2023. Van de Orri mandarijnen werd zelfs 38% minder verzonden tot en met week 14. Het tweede grootste exportproduct, de Sunrise (Star Ruby) rode grapefruit, gaf 21% prijs. Het gebrek aan arbeidskrachten leidde ook tot een langer seizoen, aangezien de wekelijkse verzendhoeveelheden beperkter waren."

Een neveneffect van deze lagere volumes betekende meer vraag, en dus, hogere prijzen, legt Ohana uit. "Deze beperkte beschikbaarheid leidde tot een sterke vraag naar elke kilo citrus, en dus ook goede prijzen. Bovendien was de Israëlische munt verzwakt tegenover de dollar door de spanning in de regio, waardoor de inkomsten in sjekel hoger waren. Dus, ondanks de uitdagende situatie, komt het seizoen tot een goed einde."

Hoewel het Egyptische citrus de marktsituatie een beetje ongewoon maakt, is Ohana er zeker van dat Israël niet direct concurreert met Egypte: "Het prijsniveau van het Egyptische citrus ligt veel lager dan dat van het Israëlische product. Voor zover wij de markt begrijpen, wordt het Egyptische fruit verkocht in marktsegmenten die specifiek op zoek zijn naar goedkopere producten. Wij geloven dat het Israëlische citrus een voordeel heeft in termen van kwaliteit, waardoor het klanten aantrekt die meer willen betalen."

Het verschepen van grapefruit naar de Aziatische markt werd vooral moeilijk vanwege de situatie in de Rode Zee. "De crisis in de Rode Zee had voornamelijk invloed op de export van het Sunrise (Star Ruby) rode grapefruit en het Sweetie groene grapefruit, aangezien de belangrijkste bestemmingen voor dit fruit in het Verre Oosten liggen, zoals Japan, China, Zuid-Korea, Hong Kong en Singapore. Van Israël naar Europa en naar Noord-Amerika werden de logistieke processen niet beïnvloed. Alle belangrijke rederijen, zoals ZIM, Cosco, MSC en Maersk werkten regelmatig. Met de Orri mandarijn is het einde van het citrusseizoen weer in zicht en als er geen significante veranderingen zijn, worden daarvoor gelijkaardige resultaten verwacht", besluit Ohana.

Voor meer informatie:
Betsalel Ohana
Planet Israel Farms
Tel: +972 54 738 3436 (Israël)
[email protected]
www.planetisrael.farm

Publicatiedatum: