Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asperge-update week 15:

"Eerste voorspellingen aspergeoogst in Duitsland verschillen nogal"

In veel deelstaten in Duitsland is het aspergeseizoen van dit jaar inmiddels officieel van start gegaan, zoals in Niedersachsen en NRW. De eerste prognoses zijn echter zeer uiteenlopend.

Niedersachsen:
Nedersaksen is aspergeland nummer één, elke vijfde asperge is afkomstig uit Nedersaksen. "De regenachtige herfst en winter met weinig zon, maar zeer warme temperaturen aan het begin van het jaar zorgden ervoor dat sommige bedrijven met Pasen hun eerste asperges konden oogsten. We hopen nu op meer zonneschijn en minder regen, zodat de bedrijven in alle regio's met de oogst kunnen beginnen en de asperges op alle afzetmarkten kunnen worden aangeboden", zei Fred Eickhorst van de Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer bij de officiële start van het seizoen in Nedersaksen.

"Onze gemotiveerde oogstmedewerkers, die elk jaar terugkomen, werken in goed gecoördineerde teams aan de optimalisatie van de arbeidsprocessen. Dit zorgt ervoor dat de prijs van asperges in de boerderijwinkels en verkoopstands ongeveer gelijk is aan vorig jaar, ondanks de enorme stijging van de teeltkosten, die we met rationalisering onder controle hebben proberen te krijgen.

NRW:
"De eerste asperges uit verwarmde regionale teelt uit het westen van Duitsland vermarkten we in kleine hoeveelheden zelfs al sinds begin maart", legt Alexander Scheufen, sales manager groente bij Landgard West Obst & Gemüse uit "De aspergeoogst in de onverwarmde vollegrond is bij de meeste van onze lidbedrijven in het westen in week 12 begonnen. Traditioneel is de eerste asperge uit onverwarmde teelt vanwege de lagere opbrengsten aanvankelijk beschikbaar in boerderijwinkels en op weekmarkten. Met stijgende volumes konden we na Pasen nu ook de afzet via Landgard aan de retail uitbreiden."

Thorsten Clemens teelt met zijn team in het familiebedrijf in Nettetal-Leuth op ongeveer 45 hectare vroege, middelvroege en late aspergerassen onder verschillende foliebedekkingen. Tot nu toe is hij zeer tevreden over de start van het onbeschermde aspergeseizoen. "Vanwege de relatief hoge bodemtemperatuur oogsten we dit jaar al vanaf het begin grotere volumes. In tegenstelling tot regio's met zwaardere bodems, hadden we hier in Nettetal gelukkig ook geen probleem met te veel water en konden we gemakkelijk over de velden rijden. Het verdere verloop van het seizoen hangt nu natuurlijk vooral af van het weer. Als de opbrengsten zo goed blijven, zouden er aan het einde van het seizoen dit jaar mogelijk minder asperges beschikbaar zijn dan in 2023."


Landgard-teler Thorsten Clemens

Schleswig-Holstein:
Met de officiële opening van het aspergeseizoen in Worth (Kreis Herzogtum Lauenburg) is het seizoen begonnen. Klanten moeten volgens de Landbouwkamer Schleswig-Holstein net zoveel betalen als vorig jaar.

Sachsen-Anhalt:
In Sachsen-Anhalt zijn er steeds minder aspergetelers – dit jaar nog 32 – en steeds minder teeltareaal voor deze groente. Maar Gemüsehof Schönberg in de Altmark gaat tegen deze trend in: ze hebben hun teeltareaal zelfs uitgebreid. "Toen Agrargenossenschaft Seehausen drie jaar geleden stopte, besloten we ons areaal uit te breiden om aan de lokale vraag naar asperges in de regio Seehausen te voldoen. We kozen er bewust voor om niet naar andere regio's te gaan waar al andere aspergetelers actief zijn. Het verbaast me echter waarom concurrenten zich nu juist recht onder onze neus vestigen."

Bayern:
"De verwachtingen voor het komende seizoen kunnen niet hoger zijn." Miriam Adel, de voorzitter van de Spargel-Erzeuger-Verband, was optimistisch bij de opening van het seizoen in Franken voor de komende weken en hoopt op zacht en zonnig weer. "Na voldoende neerslag in de winter kijken we vol vertrouwen naar de toekomst", aldus Adel. "Onze lokale zandige bodems zijn ideaal voor de teelt van Frankische asperges en beloven een uitzonderlijke kwaliteit."

Oostenrijk:
Sinds midden maart is in Oostenrijk al de grote handel met asperges gestart: ongeveer vijf procent van de waar is al verkocht aan toprestaurants, retail enzovoort. De arbeidsintensieve oogst stelt echter veel bedrijven op de proef, wat weer te wijten is aan het tekort aan oogstmedewerkers.

Publicatiedatum: