Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje overspoeld met Egyptische sinaasappelen

Andalusische citrustelers maken zich zorgen over de impact van de import van sinaasappelen uit Egypte. De situatie is verergerd door het conflict tussen Israël en Hamas, want daardoor is de Egyptische export, traditioneel bestemd voor China, Turkije of Arabische landen, geheroriënteerd naar Europa.

Volgens telersvereniging Asaja-Sevilla heeft deze nieuwe situatie negatief uitgepakt voor de sinaasappelmarkt, vooral wat betreft de prijs van sinaasappelen voor sap, die in de laatste 20 dagen is gehalveerd.

Een van de eisen van de citrustelers in de protesten van de afgelopen maanden is de verplichte vermelding van de herkomst van de sinaasappelen op het etiket van het sap, zodat consumenten volledig geïnformeerd zijn op het moment van aankoop.

De Spaanse import van citrus uit Egypte is de afgelopen jaren fors toegenomen. Gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw geven aan dat de import is gestegen van 122.547 ton tussen januari en oktober 2014 naar 487.927 ton in dezelfde periode van 2023. Ten opzichte van 2022 gaat het om een verdubbeling.

Deze maand heeft Asaja-Córdoba een klacht ingediend bij het ministerie van Landbouw en het Agentschap voor Voedselinformatie en -controle (AICA) over de verkoop van sinaasappelen met een label dat doet vermoeden dat het om Spaans product gaat, terwijl ze in werkelijkheid uit Egypte kwamen. De consument werd misleid met opvallende etiketten waarop 'Nationale sinaasappel' en 'Gegarandeerde herkomst' te lezen stond, terwijl de werkelijke herkomst slechts in kleine letters werd vermeld.

Bron: laprovincia.es

Publicatiedatum: