Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse citroencrisis komt niet als een verrassing"

Vanwege de prijscrisis hangen er nog grote hoeveelheden Fino citroenen aan de bomen in Spanje. En ondertussen worden er al citroenen van het inheemse Verna ras geplukt, waarvan een aanzienlijk grotere oogst wordt verwacht dan vorig jaar.

De Spaanse citroenoogst voor 2023/2024 wordt geraamd op bijna 1,4 mln ton, een record. Volgens Ailimpo, de interprofessionele vereniging voor citroenen en grapefruit, is de huidige prijscrisis te wijten aan het onvermogen van de sector om de overvloed aan fruit te beheren. Ze wijst niet met de vinger naar de import uit derde landen.

"De huidige crisis komt niet als een verrassing", benadrukt José Antonio García, directeur van Ailimpo. "Sinds 2018 waarschuwen we de sector met rapporten over de overmaat aan nieuwe aanplantingen in zo'n korte tijdspanne. De spectaculaire productietoename zoals die van dit seizoen is een logisch gevolg. Het is jammer dat we niet in staat zijn geweest dit te voorkomen."

"In de afgelopen acht jaar zijn er ongeveer zeven miljoen citroenbomen geplant. Het areaal is toegenomen van 38.363 naar 52.119 hectare. Dat is een stijging van 36%", legt de directeur van Ailimpo uit. "Op basis van het huidige areaal verwachten we dat de oogst de komende jaren 1.772.000 ton kan bereiken. Dat is veel meer dan de markt kan absorberen tegen een prijsniveau dat voor de telers winstgevend blijft. We hebben die grens berekend op ongeveer 1.100.000 ton per seizoen", stelt José Antonio García.

"Dit soort crises zijn cyclisch. We laten nu immers een decennium achter ons waarin de citroenteelt winstgevend was en waarin Spanje leider is geworden in de export van groenten en fruit", geeft de directeur aan. "Er zijn geen onmiddellijke oplossingen voor het probleem, het zal tijd kosten. We hebben al contact opgenomen met het ministerie van Landbouw om deze nieuwe situatie te beheren."

José Antonio García houdt vol dat de import niet als oorzaak van deze crisis kan worden aangewezen. "Maar het is natuurlijk wel een factor om in de gaten te houden. Turkije verzendt eigenlijk de gebruikelijke hoeveelheden van de afgelopen vijf jaar en hoewel Zuid-Afrika aanzienlijk meer onze kant opstuurt, gebeurt dat buiten ons seizoen. Hetzelfde geldt voor Argentinië."

De oogst van de Verna citroen zal doorgaan tot ver in de maand juli. "We hebben gesproken met onze partners in Zuid-Afrika en Argentinië zodat hun export begint wanneer ons Verna seizoen eindigt, om overlap te voorkomen", zegt de directeur van Ailimpo.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 21 66 19
[email protected]
www.ailimpo.com

Publicatiedatum: