Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citrustelers uit West-Kaap zien kansen door vroeg einde Californië

"De interne kwaliteit en maatsortering van de vroege clementines in de West-Kaap zien er heel goed uit. De extra aandacht die we hebben besteed aan het uitdunnen van de bomen heeft zijn vruchten afgeworpen, resulterend in goed gevormd fruit", zegt Jaco Burger, oprichter en meerderheidsaandeelhouder van Market Demand Fruits, dat mede-eigendom is van citrustelers van wie de volledige oogst in de programma's van het bedrijf wordt opgenomen.

Oogst van ClemenLuz in Gouda, West-Kaap

Het meeste fruit is dit jaar klein, inclusief de Satsuma's die momenteel verpakt worden. Market Demand Fruits exporteert jaarlijks tussen de 1,4 en 1,5 mln kartons citrus vanuit Zuid-Afrika (waarvan 60% geteeld door aandeelhouders en 40% door externe telers), terwijl 200.000 kartons lokaal worden verkocht. Van oktober tot februari importeert het bedrijf citrus uit Marokko.

De gevolgen van de storm van vorig weekend zijn duidelijk zichtbaar in Simondium, waar de kantoren van Market Demand Fruits zijn gevestigd, maar Burger is dankbaar dat de voorspelde stortregens – 150 mm tot 200 mm – er niet zijn gekomen. "We zijn nog steeds bezig met het bepalen van de schade, maar het is zeker minder dan verwacht en we kunnen meer plukken dan we eerder dachten."

Europese mandarijnenmarkt nog niet in de omschakeling
Burger merkt op dat de vraag naar mandarijnen vanuit Europa niet hetzelfde is als vorig jaar, toen Spanje en Marokko een vijfde minder fruit hadden.

"Door hun grotere oogst en door veel Egyptisch fruit op de markt, dat normaal gezien niet naar Europa komt, is de markt duidelijk anders dan vorig jaar, toen er vlug werd overgeschakeld. De Britse retail is wel al begonnen met de import van Zuid-Afrikaanse mandarijnen."

Vroege Octubrina clementines in de Hex River geteeld door Dome Citrus

De Satsuma oogst in de Oost-Kaap is al een week bezig, terwijl in Brits, in de Noordwest-Provincie, weken geleden al een aanvang werd gemaakt met de lokale retailprogramma's. Octubrina is net als alle pitloze rassen populair. Burger is enthousiast over enkele nieuwe pitloze variëteiten van het middenseizoen en de volgende generatie genetica met ongewoon gepigmenteerde schil en vruchtvlees.

Het gedisciplineerde ritme en de stabiliteit die de retail biedt, is het anker van hun bedrijf, zowel in Zuid-Afrika als overzee. Burger merkt op dat het interessant is geweest om de groei van de Russische retail te zien en hij voegt eraan toe dat de segmentatie tussen retail en de groothandelsmarkt een noodzakelijk onderscheid blijft in een markt die klasse II fruit accepteert.

Kleine sinaasappelen uit Egypte creëren ruimte voor de grote Zuid-Afrikaanse maten
"Het lijkt erop dat Californië eerder zal eindigen, wat kansen biedt voor een langer seizoen voor het Zuid-Afrikaanse product", zegt Burger, die ook een directeur is van het Summer Citrus-programma dat de logistiek van de West-Kaap naar de VS coördineert. De Amerikaanse markt heeft de voorbije 20 jaar een gestage en opwaartse koers aangehouden voor het Zuid-Afrikaanse citrus.


Octubrina in het pakstation van Stellenpak (Simondium)

"Binnenkort beginnen we Navels te verschepen naar de VS. In Europa zijn er nog steeds veel kleine sinaasappelen uit Egypte, wat betekent dat er eerder kansen zullen liggen voor sinaasappelen met grotere maten in Europa. Sinaasappelen maken evenwel nog geen groot deel uit van ons portfolio."

De vroege Valencia's uit Limpopo worden over ongeveer drie weken verwacht. De beste Navels in Zuid-Afrika, naar zijn mening, zijn te vinden in het Cookhouse-gebied van de Oost-Kaap en die worden naar het VK, Europa en China verzonden.

Het is nog vroeg, merkt hij op, maar ze zullen zeker kijken naar kansen in Azië door de gedwongen afwezigheid van Egypte vanwege de situatie in de Rode Zee. De Chinese economie staat onder druk en India is op ieders lippen. Een hooggeplaatste delegatie uit de Zuid-Afrikaanse fruitsector is net daarvandaan teruggekeerd en ze zijn enthousiast over de mogelijkheden. Burger merkt evenwel op dat de nog in ontwikkeling zijnde koudeketeninfrastructuur in India een zorgvuldige planning, wat geduld en vooral producten met een sterke houdbaarheid zal vereisen.

Voor meer informatie:
Jaco Burger
Market Demand Fruits
Tel: +27 21 874 2028 (Zuid-Afrika)
[email protected]
www.facebook.com/marketdemandfruits

Publicatiedatum: