Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 14

Prijs tomaat zakt, aardbei stabiliseert en paprika piekt

In de eerste week van april laat de prijsontwikkeling van kasgroenten bij de veilingen van het VBT een wisselend beeld zien. De tomatenprijzen zakken, net als de komkommerprijs, terwijl voor aubergine en paprika de prijzen stijgen.

De prijsdaling in tomaat betekent dat de prijs voor zowel losse tomaat als trostomaat tot onder het vijfjarig gemiddelde zakt. De middenprijs in week 14 voor losse tomaten komt uit op 1,254 euro per kilo. Trostomaten leverden gemiddeld 1,321 euro op.

De gemiddelde stuksprijs voor komkommer komt uit op 28,7 eurocent in week 14. Daarmee is er voorlopig sprake van een gemiddelde prijsontwikkeling in vergelijking met de afgelopen jaren. Afgelopen seizoen werd het vooral vanaf half april penibel en zakten de prijzen ver weg. Diverse telers met drie rondjes komkommer staan op het punt van hun eerste teeltwissel.

Als we alle paprika's, nog in lage volumes, op een hoop gooien, dan zien we dat de prijsontwikkeling bij het VBT voorlopig in lijn ligt met 2024. De middenprijs ligt ruim boven het vijfjarig gemiddelde.


De middenprijs voor kropsla zakte de laatste weken weg, tot inmiddels weer onder het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijs voor veldsla kent juist weer een kleine opleving, al ligt de prijs hier met gemiddeld 1,038 euro per kilo nog wel ver onder het vijfjarig gemiddelde. Dat is al zo sinds eind januari.

De middenprijs voor aardbei is na een harde daling gestabiliseerd rond 7,5 euro per kilo. Een nette prijs in vergelijking met de afgelopen jaren. De producties zijn dit seizoen iets later op gang gekomen door erg donker weer in het voorjaar. De gemiddelde kiloprijs in week 14 komt uit op 7,445 euro. Het ras Sonsation noteert een kiloprijs van gemiddeld 7,802.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 14 voor groenten en fruit. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.