Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Port International Sourcing, Duitsland:

"Vanaf februari is vraag en aanbod citrus genormaliseerd"

De citrusoogst op het noordelijk halfrond loopt nu langzaam ten einde. In Spanje, het grootste citrusland, kunnen we terugkijken op een grotendeels vlekkeloos seizoen zonder grote afwijkingen, vat Philippe Peiró, algemeen directeur van Port International Europe Sourcing, samen. Qua volume was het seizoen 23/24 echter nogal wisselvallig, zegt hij. "Er was slechts een kleine oogst van vroege rassen tot en met december, maar de kwaliteit was uitstekend omdat we een goede selectie konden maken. In januari was de vraag groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stegen. Vanaf februari stabiliseerden vraag en aanbod zich weer voor de late rassen."

De Spaanse citrussector is in een prijzenoorlog verwikkeld met andere teeltlanden in het Middellandse Zeegebied, vooral Egypte. Peiró: "Egypte is momenteel heel belangrijk voor de sinaasappelmarkt, omdat we ons in een speciale situatie bevinden. Normaal gesproken levert Egypte voornamelijk sinaasappelen aan Azië, Oceanië, Scandinavië en Groot-Brittannië. Door de situatie in het Suezkanaal bereiken veel Egyptische sinaasappelen nu echter ook de Midden-Europese markt. Griekenland concurreert ook met Spanje, vooral op het gebied van conventionele en biologische sinaasappelen. Op de markt voor mandarijnen en clementines heeft Griekenland daarentegen geen invloed, omdat het volume te klein is in vergelijking met Spanje. Turkije is ook een belangrijk exportland van citrus, hoewel de belangrijkste afzetmarkten zich voornamelijk in het oosten en westen bevinden. Daarom heeft Turkije slechts een kleine invloed op de markten in Centraal-Europa."


Philippe Peiró (l), zoon van de oprichter van Agrícola Valenciana (r).

Structuurverandering in de Spaanse citrusteelt
Peiró ziet ook een fundamentele structurele verandering in de Spaanse citrusteelt. "Het aantal citrustelers in Spanje is de afgelopen jaren sterk verminderd. Vroeger waren er veel kleine telers met een areaal tot vijf hectare, die voornamelijk bij kleinere coöperaties waren aangesloten. In de laatste vijf tot tien jaar zijn veel van deze kleine arealen verkocht en overgedragen aan grote telers, grote exporteurs of agrarische fondsen met een teeltcapaciteit tussen 500 en 2.000 hectare. Verder zien we een duidelijke trend naar meer licentierassen en een sterke focus in de rassenontwikkeling op smaak en houdbaarheid. De teelt van oude rassen blijft afnemen."

Ook de gevolgen van de klimaatverandering worden volgens Peiró steeds meer merkbaar. "Plagen, zoals de citruswolluis Cotonet, verspreiden zich door de hoge temperaturen sneller. Daarbij komt nog de waterproblematiek: vanwege het watertekort kunnen de arealen in veel regio's niet meer worden uitgebreid. Hier is het zaak om het watermanagement in de komende jaren verstandig uit te bouwen. Als het in de Spaanse citrusgebieden eenmaal regent, regent het veel. We staan dus voor de taak om dit regenwater met behulp van innovatieve technologie zinvol op te slaan en te verdelen." Een verdere uitdaging ziet Peiró in het indammen van de sterke kostenstijgingen. "Vooral de loon-, verpakkings- en logistieke of tolkosten drukken hier het zwaarst op de begroting. Bovendien zijn ook de kosten op het gebied van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne met tot 15-20% zijn gestegen, niet te verwaarlozen."

Professionalisering van de citrussector
De Spaanse citrussector zal zich de komende jaren verder professionaliseren, voorspelt Peiró. "Op basis van hun ervaring en capaciteiten zullen op de lange termijn voornamelijk grote telers op de markt kunnen blijven. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een verdere afname van het aantal kleinschalige telers, aangezien zij nauwelijks kunnen rondkomen. Het klimaat blijft een groot risico: het is onzeker in welke vorm en onder welke voorwaarden de citrusteelt in de komende decennia mogelijk zal zijn."

Voor meer informatie:
Philippe Peiró
Port International Sourcing GmbH
Lippeltstrasse 1
20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 40 301000 545
info@port-international.com
www.port-international.com

Publicatiedatum: