Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe komt het dat Spanje steeds meer lijdt onder concurrentie Egyptische sinaasappelen?

De citrustelers in de Spaanse provincie Castellón worden geconfronteerd met toenemende concurrentie vanuit Egypte, dat in de eerste twee maanden van het jaar 111.557 ton sinaasappelen naar Europa heeft geëxporteerd, een toename van 56% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze massale instroom van fruit in sleutelmarkten zoals Frankrijk, Duitsland en België heeft een negatieve impact gehad op de vraag naar Spaans citrus, wat heeft geleid tot een daling van de telersprijzen, vooral nadat die hoge waarden hadden bereikt in het eerste deel van het seizoen.

Het succes van Egypte op de sinaasappelmarkt wordt toegeschreven aan verschillende factoren, zoals overheidsinvesteringen die grote stukken woestijnland hebben omgetoverd in citrusboomgaarden, aanzienlijk lagere teelt- en verwerkingskosten vanwege de lage lonen in vergelijking met Spanje en een strategische geografische locatie nabij het Suezkanaal. Daarbij komt de devaluatie van het Egyptische pond, gedreven door beleid van monetaire liberalisatie geëist door het Internationaal Monetair Fonds, wat de Egyptische sinaasappelen nog concurrerender heeft gemaakt op de Europese markt.

Egyptische exporteurs hebben hun fruit tegen prijzen vergelijkbaar met die van de lokale markt naar de Europese Unie kunnen verzenden, in sommige gevallen zonder vooraf een prijs vast te stellen, een ongebruikelijke praktijk in Europa. Daardoor konden Egyptische sinaasappelen goedkoper dan ooit in Europese supermarkten worden gelegd. Echter, de devaluatie van de munt heeft ook negatieve effecten voor de lokale telers, die zich vooral uiten in een toename van de kosten van verpakkingen, die geïmporteerd worden.

Egypte zal dit seizoen waarschijnlijk afklokken op een oogst van 3,7 mln ton citrus, 2,7% meer dan vorig jaar. De export wordt geraamd op 2 mln ton, 25% meer dan in 2022-23. De toename in de opbrengst is voornamelijk te danken aan gunstige weersomstandigheden en een uitbreiding van het areaal.

Gezien de situatie hebben vertegenwoordigers van de branchevereniging Cooperativas Agroalimentarias hun bezorgdheid geuit over de impact van de massale import van citrus, in het bijzonder uit Egypte en Zuid-Afrika, op de Spaanse markt, wat heeft geleid tot verzadiging van de markt en verlaging van de telersprijzen. Deze dynamiek brengt de economische levensvatbaarheid van de Spaanse teelt in gevaar, terwijl de telers al getroffen worden door stijgende teeltkosten en de negatieve effecten van de droogte en hoge temperaturen.

Bron: elperiodicomediterraneo.com

Publicatiedatum: