Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 13:

"Spaans aanbod handsinaasappelen verschuift van Navelate naar Lane Late"

Hoewel het seizoen ten einde loopt, wordt er volgens BLE nog steeds een breed scala aan sinaasappelen aangeboden. Spaanse producten domineerden. De aanwezigheid van Egyptische Valencia Late en Salustiana hield stand, terwijl de Turkse Navelvariëteiten iets afnamen. Het Spaanse aanbod van handsinaasappelen verschoof steeds meer van Navelate naar het late ras Lane Late. In overeenstemming met de tijd van het jaar begon de belangstelling langzaam af te nemen en met de vertraging in de afzet moest er hier en daar flexibeler met de prijzen worden omgegaan, vooral voor Egyptische producten en Spaanse partijen.

Al met al veranderden de prijzen echter nauwelijks, omdat er over het algemeen nu minder aanbod was. Italiaanse Moro-sinaasappelen waren nog steeds beschikbaar in het bloedsinaasappelsegment. De Spaanse Cara Cara en Tarocco waren nauwelijks beschikbaar, geheel in overeenstemming met het seizoen. Desondanks kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan. In Frankfurt werden bloedsinaasappelen en handsinaasappelen bijna uitsluitend gekocht voor de productie van sappen. De kalibers 4 tot 6 ruimden dus mooi op, de grotere exemplaren bleven staan.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Duitse producten domineerden de markt, met name Elstar en Jonagold vormden de basis van het assortiment. Boskoop, Braeburn en Royal Gala volgden qua belang. Het brede aanbod van Duitse oogst voorzag de markten volledig.

Peren
Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde, vooral Abate Fetel, Williams Christ, Cheeky, Packham`s Triumph en Rosemarie. Argentijnse Williams Christ en Turkse Santa Maria alsook Devici vulden aan met constante volumes. De Turkse rassen waren dit jaar relatief lang aanwezig op de markt.

Druiven
De paasverkoop bleef lokaal achter bij de verwachtingen. Een vaak te terughoudende interesse kon niet bijblijven met de uitgebreide en voornamelijk Zuid-Afrikaanse aanvoer. De afzetprijzen voor de dominante pitloze rassen uit Zuid-Afrika waren over het algemeen zwak.

Aardbeien
Zowel de retail als de groothandel werden gedomineerd door aanzienlijke aanvoer uit Andalusië. De huidige volumes uit Spanje zijn opnieuw sterk gestegen en de prijzen zijn dienovereenkomstig zeer laag. Qua volume volgden de Griekse, Italiaanse en Nederlandse zendingen, die allemaal ook hun import verhoogden.

Citroenen
De vraag was vriendelijk en er kon zonder problemen aan worden voldaan. Alleen Hamburg meldde vanwege milde temperaturen terughoudende afzet. Spanje domineerde met de gevestigde Primofiori de markt.

Bananen
De zaken verliepen ondanks seizoensgebonden beperkte vraag overal bevredigend. Hoewel de behoefte voor de meeste merken kon worden gedekt, neigden de prijzen vaak licht omhoog. In Hamburg verbeterde de omzet enigszins.

Bloemkool
Frankrijk en Italië leverden het grootste deel van de volumes. Spaanse aanvoer vulde nu weer sterker de markt aan en drukte lokaal met hun gunstige prijzen ook indirect de koersen. Belgische aanvoer stond nu in Keulen en Frankfurt klaar.

Salades
Kropsla kwam voornamelijk uit België en Italië. Duitse partijen uit de kas namen nu toe en waren ondanks een hogere prijs zeer gewild. Bij de gemengde sla waren steeds meer Italiaanse, Franse en nu ook Duitse volumes beschikbaar.

Komkommer
Duitse producten namen nogmaals duidelijk toe en deelden nu samen met de Nederlandse aanvoer de toppositie in dit segment. Belgische zendingen waren niet onbelangrijk qua volume.

Tomaten
Er was een uitgebreid assortiment beschikbaar. Spanje, België, Nederland en Turkije leverden trostomaten, Italië completeerde lokaal. Ronde tomaten kwamen uit Turkije, Marokko en Spanje. Cherrytomaten kwamen uit Italië, Nederland en Spanje.

Groene paprika
Intensievere aanvoer uit Spanje domineerde nog steeds de markt. Product uit Turkije vulde aan in de kleuren groen en incidenteel als rode puntvariant. De aanwezigheid van Nederlandse en Belgische partijen breidde verder uit.

Asperges
De markten waren al goed voorzien van Duitse witte en paarse asperges uit meestal verwarmde teelt. Het lenteweer en de aankomende paasvakantie wakkerden de interesse in asperges wel aan, maar omdat de oogst vanwege de vele regen nog zeer regionaal en specifiek plaatsvond, werden de gewenste witte stengels uit Duitse en Nederlandse teelt nog relatief duur aangeboden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: