Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vroege asperges en kersen bij Amelinckx Fruit

"Samenkomst serre-asperges en vroeg vollegrondsaanbod zorgt voor aanvaardbare prijzen richting Pasen"

Tholen - De eerste asperges uit de vollegrond zijn geoogst en eigenlijk komen deze precies op tijd voor Pasen, zo stelt Katrien De Backer, wiens ouders samen met haar oom Jos Amelinckx het fruitbedrijf Amelinckx runnen en zelf ook werkzaam is in de AGF-handel. "De asperges uit de serres zijn nog volop bezig. Deze in combinatie met de beperkte volumes uit de vollegrond zorgen ervoor dat er geen piek in de prijs is momenteel, waardoor restaurants er ook mee willen starten", zo legt ze uit.


Witte aspergeruggen

Het teeltbedrijf uit het Vlaamse Hingene heeft haar eerste asperges op 20 maart kunnen oogsten. "Uitzonderlijk vroeg", zo verzekert Katrien. "Ik ben in de historiek gedoken, maar het is een keer eerder voorgekomen dat we eerder hebben geoogst uit pure vollegrond. 26 jaar geleden hebben we de eerste asperges kunnen steken op 19 maart, waarbij we toen de krant haalden. Dat is nog 1 dag vroeger dan nu, maar het blijft een unicum, die bovendien ideaal valt met vroeg Pasen dit jaar. In de aanloop naar Pasen is het moment dat restaurants beslissen dat ze het op de kaart willen."

"Hoe vroeger Pasen, hoe langer het seizoen is", vervolgt Katrien. "Als Pasen een maand later valt, wacht men ook een maand langer met de aankoop van asperges. Dan is de eerste maand de vraag toch aanzienlijk minder. Daarnaast heb je nu dus het voordeel dat men niet hoeft te werken met extreme prijzen van tegen de €22,-. Als de aankoopprijs te duur wordt, is het menu ook niet meer interessant, omdat de consument dit niet wil betalen. Nu werken we met aanvaarbare prijzen."

"Dat komt dus met name door het feit dat er wel genoeg volumes op de markt zijn door de combinatie van serre- en vollegrondsteelt. Echter is het nog altijd geen 20 graden, waardoor de volumes uit vollegrond nog beperkt zijn. Het zijn precies mooie volumes waar iedereen mee kan werken. Dit zien we overigens niet alleen bij de traditionele witte 'koningin', maar ook de groene asperges komen eraan. Deze zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als onder andere fastfood bij jongeren. Je hoeft ze niet te schillen, maar enkel te grillen. Dat maakt ze zeker in deze tijden zeer geliefd."


Eerste groene asperge van 2024

"Bovendien is de kwaliteit ook mooi. Asperges bestaan voor 98 procent uit vocht, dus wanneer ze genoeg vocht kunnen onttrekken, wat er de afgelopen periode genoeg is geweest, heb je een heerlijke asperge. Als ze te droog zijn, kun je namelijk nog wel eens een vezel tegen komen, maar dat zal met de nieuwe oogst geen probleem zijn."

Vroege kersen
Naast de aspergeteelt heeft het bedrijf ook kersen staan, die eveneens op een vroege pluk afstevenen. Hierbij teelt het bedrijf acht verschillende rassen: Nimba, Samba bestuiver, Kordia, Merchant Noire, Areko, Carmen, Starblush 'Wittebuik' en Papillon 'Wittebuik'. "De eerste bomen staan inmiddels al in bloei. Daarin lopen we nu zo'n 14 dagen voor op vorig jaar. Het is eigenlijk best vreemd, omdat we een hele donkere en natte winter hebben gehad, maar toch zijn ze sneller dan bij een droge winter. Ik kan het niet verklaren. Wellicht heeft het te maken met het feit dat er weinig extreem koude dagen zijn geweest, maar enkel lichte vorst. Het blijft overigens nog even afwachten of het niet gaat vriezen. Van de week was het hier bijvoorbeeld rond de 0 graden en waren de ruiten van de wagens bevroren. Dat kan nog wel voor de nodige hinder zorgen, maar zodra de vruchtzetting is gebeurd, is de aanwezigheid van vorst niet meer zo'n probleem."

En dus kijkt het bedrijf naar een pluk van rond de derde week van mei. "We hebben natuurlijk ook bewust voor vroege variëteiten, zoals Nimba, gekozen. Deze staan nu mooi beschermd en vooralsnog houden we de temperaturen zo lang mogelijk binnen de serre. Bovendien zorgen we dat de bomen tijdens de bloei mooi vochtig blijven. We besproeien ze dus ook regelmatig, zodat het stuifmeel blijft kleven aan de bijen om een optimale bevruchting te realiseren. Als we dat voor elkaar kunnen krijgen, zullen we rond de derde week van mei mooi vertrokken zijn."


Kersenbloesem

Daarnaast is er nog een andere reden dat ze bij fruitbedrijf Amelinckx enthousiast zijn over de vroege bloei van de bomen. "Iedereen is altijd nieuwsgierig naar de nieuwste bloesem. Niet alleen in Hingene, maar in hartje Limburg, toch wel de fruitstreek, staan de peren ook al voor 40 procent open en ook de bloesem van de appelen zijn bij ons zijn al klaar om te ontknoppen. Dit is ideaal voor de paasvakantie die vanaf maandag begint. Het ziet er prachtig uit en is daarnaast een leuke manier voor toerisme om mensen in de boomgaarden te ontvangen. We nodigen iedereen dan ook uit; hoe meer zielen hoe meer vreugd. Dat is toch vakantie in eigen land. Niets is zo leuk. Er kan nog veel gebeuren, maar we lijken weer vroeg van start te kunnen gaan", besluit Katrien.

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
+32(0)475 26 99 15
info@topasperges.com
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges