Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Charlotte Buyck, Calsa:

"Na uitdagend najaar nu te lage preiprijzen door zachtere temperaturen en groeizaam weer"

Tholen - Bij Calsa kijken ze uit naar het komende zomerseizoen. De overvloedige regen in het najaar heeft het voor veel Belgische winterproducten, zoals kool, prei en knolselderij, niet makkelijk gemaakt, maar, zo stelt Charlotte Buyck van de Vlaamse exporteur. "We hebben toch een redelijk najaar gehad, waarbij we onze wintergroenten goed hebben kunnen verzetten."


Charlotte Buyck, Jeroen Buyck en Pol Dendauw

Het is in het najaar natuurlijk zeer uitdagend geweest. De beelden van ondergelopen velden in Vlaanderen en Noord-Frankrijk passeerden op hoge snelheid de revue. "Begin oktober is het begonnen met regenen en eigenlijk is dat tot eind van het jaar niet meer gestopt. Het resultaat was dat het voor de telers heel moeilijk was om de prei te oogsten. Dat hebben we ook kunnen zien in de prijsvorming", legt Charlotte uit.

"Zo hebben we in januari de situatie gehad waarbij alles samenkwam", vervolgt de onderneemster. "Doordat het plots erg koud werd, was er namelijk wel degelijk veel vraag naar bijvoorbeeld de kool en prei, wat voor ons belangrijke productgroepen zijn in de wintermaanden. Ondanks de uitermate vervelende gevolgen voor de telers, wat natuurlijk altijd te betreuren valt, en daarmee gepaard gaande hogere prijzen kunnen we nu eigenlijk niet zeggen dat het slecht is gelopen."

Exportproduct
Dat je in deze sector echter altijd afhankelijk van het weer bent, blijkt wel uit de ommezwaai die er vanaf februari op de preimarkt ontstond. "We kwamen vanaf februari in een periode met veel zachtere temperaturen en ook wat groeizamer weer. Dan zie je in de afgelopen twee maanden dat de combinatie van meer aanbod op de markt, maar minder vraag een snelle daling van de prijzen tot gevolg heeft. Eigenlijk is de producentenprijs iets aan de lage kant voor het moment van het jaar. Zo draait het snel om en komen we momenteel in een moeilijke markt, wat verkoop betreft. Toch blijft Belgische prei altijd een sterk exportproduct. Je ziet dat Spanje en Frankrijk in het voorjaar een sterke lokale markt hebben, maar ik denk dat men altijd blijft zoeken naar de kwaliteit van Belgische prei."

Charlotte ziet dat de uitdagingen zich ook doorgetrokken hebben naar de knolselderij. "Daar kregen we na de jaarwisseling plotse vorst, wat voor de nodige paniek heeft gezorgd. Met een beetje trekken en sleuren hebben we toch kunnen oogsten, maar hier, en ook bij de witte kool, was het ellende om alles van het veld af te krijgen. Eigenlijk waren het ongeziene taferelen, maar het meeste is globaal gelukkig wel geoogst. Nu blijft het echter afwachten wat de natte omstandigheden voor gevolgen hebben voor de kwaliteit in, met name, lange bewaring. Vanzelfsprekend heeft geen enkele teelt deugd van overvloedige regen, en zeker niet voor een langere periode. Dus het is afwachten hoe alles uit bewaring komt. Dat is iets wat we in de komende periode gaan ondervinden, maar de angst is er natuurlijk altijd na zo'n najaar."

Afhankelijk van het weer
Toch blijft Charlotte positief gestemd. "Het was een moeilijke periode voor zowel teler als de handelaar, maar ik denk dat we het goed het hoofd hebben kunnen bieden. Uiteindelijk zitten we toch in een sector waarbij je afhankelijk bent van het weer. Ook nu in het voorjaar is het best wel nat geweest, dus hoopt iedereen stilletjes aan toch wel dat het gaat drogen, zodat er goed begonnen kan worden aan de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Op zich is het vandaag de dag nog te vroeg om te panikeren, maar we hopen dat iedereen tijdig kan beginnen met klaarmaken voor het plantseizoen."

"We waarderen het lokale product, dus we zullen er nu eenmaal mee moeten dealen zoals het komt. Je kunt echter wel concluderen dat de laatste jaren langdurige periode van droogte zich afwisselen met extreme regenval. Daar zit natuurlijk een bepaalde mate van frustratie in. Helemaal voor de telers die vervolgens ook nog geconfronteerd worden met bepaalde deadlines vanuit Europa. Je kunt nu eenmaal niet boeren volgens de kalender, maar zult het weer moeten volgen. Kijken naar het land of je kunt starten met de oogst of nog niet. Daardoor zijn we inderdaad als sector wat kwetsbaarder geworden, maar het is wel belangrijk dat, zeker de mensen die beslissingen nemen, zich dat realiseren."

Mooi zomerseizoen
Voor nu kijkt Charlotte met Calsa toch vooruit naar weer een mooi zomerseizoen. "Het is nog iets te vroeg voor het echte zomerassortiment. Hier en daar zijn we al voorzichtig begonnen met een deel van het kasassortiment, zoals aardbeien, cherrytomaten en aubergines, maar de grote volumes zullen binnen een paar weken gaan komen. Bovendien verwacht ik dat de preimarkt ook wel weer wat zal aansterken. Het is allemaal een beetje onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren, omdat je toch afhankelijk bent van wat er klaar gemaakt wordt door de producenten. Intuïtief denk ik echter dat we mooie maanden tegemoet gaan. Bovendien hebben we er weer zin. Het is altijd een prachtige tijd van het jaar", besluit ze.

Voor meer informatie:
Charlotte Buyck
Calsa
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie, België
+32(0) 51 74 73 74
info@calsa.be
www.calsa.be