Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Samenspel tussen kennis over plant en robotisering voor innovaties in precisiefruitteelt"

Binnen het project The Next Fruit 4.0 werken zo'n 35 partners samen aan het doorontwikkelen van technologische oplossingen voor precisiefruitteelt. Enkele sleutelwoorden van het project zijn digitalisering, precisie gewasbescherming, arbeidsoptimalisatie, robotisering en bovenal rentabiliteit.

Het project is onderverdeeld in zes werkpakketten:

  • Sensing
  • Managementinformatie
  • Robotisering
  • Randvoorwaarden
  • Implementatie, economische validatie en innovatieadoptie
  • Een innovatiecirkel

Concreet moet je daarbij denken aan onder meer aan het detecteren van bomen, takken, vruchten en bloesem voor precisie gewasbescherming. Aan sensortechnologie voor stress-, ziekte- en plaagdetectie en het monitoren van het gewas en het product (zowel voor de oogst als na de oogst). En aan grijpers voor het gerobotiseerd snoeien en oogsten van voornamelijk peren en het snoeien van rode bes struiken.

Multifunctionele robotica
Dr. Jochen Hemming, senior onderzoeker computer vision & robotica bij Vision + Robotics en verantwoordelijk voor het werkpakket robotisering, legt uit waarom specifiek voor peren en voor de rode bes is gekozen. "Op wereldschaal is er zowel wetenschappelijk als commercieel relatief veel aandacht voor appelplukrobots. In Nederland beperkt de oogstperiode zich echter tot zes tot acht weken en bovendien worden er in de Benelux inmiddels meer peren dan appels geteeld. Daarom, en omdat het project wordt gefinancierd door fruittelers lid van de NFO, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en het Nederlandse bedrijfsleven, is voor peren gekozen. In het kader van het projectdoel kostenminimalisatie kijken we daarbij naar multifunctionele toepassingen van robots en grijpers en dan komt naast de oogst ook al snel het snoeien in beeld. Beide taken kampen met een toenemend tekort aan kwalificeerde arbeid. En omdat onder de deelnemende fruittelers ook rode bes telers zijn, is de scope verbreed naar het snoeien van rode bes struiken. Voor beide snoeitaken is de sensoriek, de combinatie van camera's, sensoren en grijpers erg complex en daarom werken de onderzoekers van The Next Fruit 4.0 ook samen met de onderzoekers van het Digital Orchard programma van OnePlanet."

Hemming concentreert zich overigens als een van de weinige onderzoekers binnen Vision + Robotics op robotarmen en grijpers terwijl de meeste andere onderzoekers zich vooral richten op machine vision, kunstmatige intelligentie (KI/AI) en spectrale beeldanalyse.

Lees hier het volledige artikel

Bron: WUR

Publicatiedatum: