Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Abrupt einde aan citrusseizoen van Berkane

Het citrusseizoen in Berkane, een van de grootste citrusproducerende regio's in Marokko, eindigde abrupt in februari, eerder dan gebruikelijk. Mohamed Saidi, CEO van Vergers Domaine Tarifit, vertelt over een moeilijk, maar geenszins mislukt seizoen.

"Het is niet verrassend dat we worden geconfronteerd met de moeilijke realiteit van de droogte die het land doormaakt," zegt Saidi. "Het seizoen eindigde heel vroeg, medio februari, en noteerde een aanzienlijke daling in volumes. Voor Berkane clementines waren de volumes 30% lager dan het vorige seizoen en 50% lager dan een normaal seizoen. Berkane clementines zijn goed voor 75% van de citrusteelt van de regio op dit moment van het seizoen."

"Telers in de regio zijn gedwongen om citrus op te geven ten gunste van andere gewassen voor de rest van het seizoen", zegt Saidi. "Slechts een enkele pakstations blijven werken met citrus, door gewassen te vermarkten die uit andere regio's komen. De overgrote meerderheid is verder gegaan met andere producten. Wat ons betreft, hebben we besloten om ons late citrusprogramma dit seizoen stop te zetten vanwege onvoldoende regenval."

Desalniettemin genoot het Berkane clementineseizoen commercieel succes ondanks lagere volumes. Saidi: "We ontvingen solide vraag vanuit Rusland en de Europese markt. Prijzen zijn met 30% gestegen in vergelijking met een gemiddeld seizoen."

Ondanks de overstroming van de Europese en Russische markten door Egyptische clementines, omgeleid vanuit Azië vanwege de crisis in de Rode Zee, blijft de commerciële prestatie van de Berkane clementine standhouden. Volgens Saidi is dit te danken aan de bijzonderheid van deze variëteit. "Dankzij de superioriteit van de Berkane clementine en zijn unieke smaak- en esthetische aspecten, zijn we standvastig gebleven tegen de concurrentie uit Egypte. Deze variëteit onderscheidt zich sterk van clementines van andere concurrerende herkomsten, en zelfs van variëteiten die in andere regio's van Marokko worden geproduceerd. Bovendien geniet het internationaal bekendheid en waardering op internationale markten."

"We hopen volgend seizoen terug te keren naar een normaal productietempo. We overwegen een productieprogramma dat al onze gebruikelijke citrusvariëteiten omvat, mits de productieomstandigheden verbeteren," besluit Saidi.

Voor meer informatie:
Mohammed Saidi
Vergers Domaine Tarifit & Packing House Eurober
Tel: +212 661772581

Publicatiedatum: