Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gospa Citrus (Spanje): "Onze grootste markt is het VK"

Zure sinaasappelen worden slechts in enkele Europese landen gevraagd

In het Andalusische citrusseizoen verdient een speciale vermelding een soort die vrijwel uitsluitend voor de export is bestemd, de zure sinaasappel. De teelt concentreert zich in de omgeving van Sevilla, waar dit fruit volgens sommige historici werd geïntroduceerd door Genuese zeelieden, lang voordat die andere inwoner van Genua, Christoffel Columbus, vanuit het zuiden van Spanje vertrok op zijn ontdekkingsreizen.

Zure sinaasappelen worden voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate in Frankrijk, Ierland, Duitsland en de Scandinavische landen geconsumeerd. Geschiedeniskundigen leggen de link met Britse zeevaarders, die zure sinaasappelen aten op hun verre reizen om scheurbuik te voorkomen. "In die landen bestaat een lange traditie in het maken van marmelade, en daar blijven ze zure sinaasappelen voor gebruiken", legt Amadora Gahona van Gospa Citrus uit.

"Er is altijd een markt geweest voor deze sinaasappelen in verse vorm, maar in de loop van de tijd werd er almaar meer reeds bewerkt product verhandeld als basisingrediënt voor het vervaardigen van marmelade. In Spanje zelf is er geen traditie, maar in het Verenigd Koninkrijk, waar deze sinaasappel 'Seville orange' wordt genoemd, verkopen zowel supermarkten als groenteboeren in januari en februari het verse product. De vraag is er vrij hoog. Dit jaar konden we een week lang niets oogsten door zware regenval en onze klanten waren bezorgd omdat de mensen volop naar zure sinaasappelen op zoek waren."

Stadssinaasappelen
Gospa Citrus teelt zure sinaasappelen in traditionele boomgaarden. Sommige bomen zijn meer dan 100 jaar oud en 7 meter hoog. De ouders van Amadora begonnen de teelt ruim 60 jaar geleden te intensiveren, op een boomgaard die al was opgezet door haar grootvader. Amadora en een van haar zonen, nu de vierde generatie, zetten dit werk voort. Ze bieden niet alleen duurzaam geteeld biologisch fruit – haar moeder was de eerste in Spanje die het bio-certificaat voor zure sinaasappelen behaalde – maar ook een kwaliteitsservice aan. "In het Verenigd Koninkrijk zijn we een van de grootste leveranciers van zure sinaasappelen", merkt Amadora op.

"Desondanks is het een activiteit die zijn complicaties kent. De bomen zijn groot en de oogst en verwerking zijn dubbel zo duur als die van zoete sinaasappelen. Als je dan ook nog eens kwaliteit levert, is het moeilijk een tevredenstellende prijs te behalen. En in de biologische teelt zijn de kosten nog hoger."

"Op een exclusieve markt met beperkte hoeveelheden en een klein afzetvenster zou die prijszetting in theorie geen probleem moeten zijn, maar het feit is dat er ook sinaasappelen van bomen in de straten, die uitsluitend een decoratieve functie vervullen, op de markt worden gebracht tegen een prijs die veel lager is dan de onze. Vandaar onze moeilijkheid om een juiste prijs te bekomen."

"Meerdere gemeenten in de provincies Córdoba, Málaga en Sevilla verkopen de zure sinaasappelen van de bomen in hun straatbeeld aan verwerkende bedrijven en zelfs op de versmarkt, terwijl dat product niet traceerbaar is en blootgesteld is geweest aan vervuiling. Het voldoet dus niet aan de voedselveiligheidsnormen."

"De overheid zou dit niet moeten toestaan. Het is een kwestie die we al vele jaren aan de kaak stellen omdat het ons direct raakt. Het is echt jammer dat er telers in de omgeving zijn die al hun zure sinaasappelbomen hebben moeten rooien omdat het economisch geen rendabel gewas meer is."

"Gelukkig vertrouwen de grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk op biologische telers die hen een product met garantie kunnen bieden. Ze weten wat ze kopen en wat ze aan hun klanten verkopen, en dat ze niet op elke leverancier kunnen vertrouwen."

"Het is een beetje raar, maar hier hebben we het niet over conventionele of biologische sinaasappelen, maar over of ze uit een boomgaard komen of uit de straat."

Voor meer informatie:
Gospa Citrus
Calle Herreros, 52
41510 Mairena del Alcor (Sevilla) – Spanje
Tel: +34 636 059 019
info@gospacitrus.com
https://gospacitrus.com

Publicatiedatum: