Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omzet mandarijnen: $577 miljoen

Export Turks citrus +23%

De export van Turks citrus is in 2023 met 23% gestegen tot een volume van 1,95 miljoen ton, zo meldde de Associatie van Egeïsche Exporteurs. Hayrettin Uçak, die aan het roer staat van de Aegean Fresh Fruit and Vegetable Exporters Association, benadrukte de inzet om hoogwaardige, vitamine C-rijke producten wereldwijd te exporteren. Het land bereikte een mijlpaal met de AGF-export ter waarde van bijna 3,5 miljard dollar, waarbij citrus een aandeel van 32% had. Mandarijnen gingen aan kop in het citrussegment en genereerden $ 577 miljoen aan inkomsten en kwamen naar voren als het meest gewilde citrus.

Uçak benadrukte ook een significante groei in andere citrusexporten, met een stijging van 30% voor citroenen tot $355 miljoen, een toename van 15% voor sinaasappelen tot $112 miljoen, en grapefruit tot $68 miljoen. De Russische Federatie bleef de grootste importeur van Turks citrus, goed voor $428 miljoen. Opmerkelijk is dat de uitvoer naar Irak met 165 procent steeg tot $181,5 miljoen, terwijl Oekraïne op de derde plaats stond met $101 miljoen. Andere opmerkelijke importeurs waren Polen, Roemenië, Servië, Bulgarije, Saoedi-Arabië, Wit-Rusland en Moldavië.

Alleen al uit de Egeïsche regio bedroegen de citrusexporten $50 miljoen, met Rusland, Oekraïne en Polen als belangrijkste bestemmingen. Uçak benadrukte ook dat westelijke provincies zoals Izmir, Mugla, Manisa, Aydin en Denizli een belangrijke rol speelden in de positie van Turkije als toonaangevende citrusexporteur.

Bron: hurriyetdailynews.com

Publicatiedatum: