Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende Britse aardappelprijzen door storm

In het VK worden consumenten geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen voor alle aardappelen en aardappelproducten, inclusief friet, puree, geroosterde aardappelen en chips, na recente stormen die landbouwvelden onder water hebben gezet. Als gevolg hiervan zijn de kosten van bepaalde aardappelvariëteiten met tot wel 22% gestegen in iets meer dan een maand.

Het valt op dat Maris Piper-aardappelen, die populair en veelzijdig zijn, een prijsstijging van meer dan 10% hebben ondergaan bij grote retailers zoals Lidl, Waitrose, Aldi, Tesco en Sainsbury's. Vooral bij Sainsbury's Britse Maris Piper Aardappelen (2kg) was de maandelijkse prijsstijging het meest significant, met een sprong van 22,2% van £1,35 naar £1,65 per zak. Het vergelijkbare product van Tesco zag ook een aanzienlijke stijging, met een sprong van 21,3% in dezelfde periode. De supermarkt schrijft deze prijsstijging toe aan "uitdagende teeltomstandigheden" als gevolg van het natte weer, waardoor zij genoodzaakt waren hun normen voor grootte en vorm aan te passen en klasse II aardappelen in de verkoop op te nemen.

De prijzen van het afgelopen jaar werden eveneens beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden. Tim O'Malley van Nationwide Produce beschrijft het seizoen als "verschrikkelijk". De National Farmers' Union benadrukt de moeilijke situatie van de telers, die sinds de zomer van 2022 te maken hebben gehad met weersomstandigheden variërend van droogte tot zware regenval, wat heeft geleid tot vroegtijdige marktintroducties van voorraden die bedoeld waren voor opslag. Deze situatie baart zorgen over mogelijke tekorten tegen het einde van het seizoen. Het British Retail Consortium verzekert dat supermarkten goed in staat zijn om met dergelijke verstoringen om te gaan, met als doel de impact op klanten te minimaliseren. Deze uitdagingen, veroorzaakt door het weer, strekken zich ook uit tot andere in het VK geteelde groenten, wat leidt tot een grotere afhankelijkheid van Europese import.

Bron: dailymail.co.uk

Publicatiedatum: