"Het Portugese spitskoolseizoen is in volle gang en verliep tot een paar weken geleden soepel en gestaag", zegt Valter Coelho van de Portugese exporteur Valfresh. "Hier in Portugal is de export van het spitskoolseizoen normaal gesproken tussen januari en eind mei. Ons bedrijf exporteert al sinds januari, voornamelijk naar Nederland, met programma's die van tevoren zijn vastgelegd en voordat het seizoen begon. Het gaat in een goed tempo door, hoewel er de afgelopen weken een prijsverlaging is geweest, omdat Spanje ook met het seizoen is begonnen. Wat kwaliteit betreft, hebben we vooral dit seizoen een uitstekende kwaliteit."
"Paarse spitskool is een van de trendy producten, maar in werkelijkheid was er vorig jaar niet veel vraag naar het product", vertelt Coelho. "Dit seizoen hebben we geen paarse spitskool geteeld. Vorig seizoen hebben we een aantal proeven gedaan en die gingen goed qua kwaliteit, maar omdat er niet veel vraag naar is vanuit onze klanten hebben we ervoor gekozen om het dit jaar niet te doen. De paarse spitskool heeft veel potentie, maar qua volumes past het niet bij onze doelstellingen. Dit product heeft nog een weg te gaan, zoals de promotie naar de consument, zodat we verder kunnen met consistente hoeveelheden."
"Valfresh heeft een probleemloos seizoen, omdat hun orders ruim van tevoren waren gepland, waardoor risico's grotendeels zijn uitgesloten", aldus Coelho. "In Europa hebben we op dit moment alleen Portugal en Spanje met goede hoeveelheden spitskool. We hebben een geplande oogst van ongeveer 2 mln kilo, die volledig bestemd is voor de Nederlandse markt. Tot half mei worden geen gevolgen voor onze exportcapaciteit of grote concurrentie van andere markten verwacht. De grootste uitdaging bij de huidige oogst is het product uit Egypte, dat tegen veel lagere prijzen op de Europese markt aankomt en veel druk op de markt uitoefent om de prijzen te verlagen."
Coelho vindt dat de Portugese spitskool zich in een zeer goede positie bevindt ten opzichte van de concurrenten op de markt. "De kwaliteit van onze spitskool ligt dit jaar op hetzelfde niveau als voorgaande jaren. Het is een product dat we heel goed onder de knie hebben en we slagen erin om elk jaar een zeer consistent aanbod te hebben wat betreft kwaliteit. Dit is te danken aan de westelijke regio van Portugal, waar een zeer gematigd klimaat heerst met zachte winters, waardoor de kwaliteit consistent en regelmatig blijft gedurende de hele teeltcyclus. Wat de hoeveelheden betreft, hebben we dit jaar ons areaal met 20% uitgebreid, wat tot een hogere opbrengst heeft geleid."
Pas toen de Spaanse hoeveelheden op de markt kwamen, begonnen de prijzen voor spitskool wat te dalen. Coelho verwacht dat de prijzen binnenkort weer zullen stijgen. "Als we naar de prijzen kijken, zijn we het seizoen heel goed begonnen, met een goede waardering voor het product. In de afgelopen twee weken hebben we constante prijsdalingen gezien, omdat Spanje ook is begonnen met oogsten en omdat er meer aanbod op de markt is, zijn de prijzen natuurlijk met zo'n 20 tot 25% gedaald. Maar de verwachting is dat de prijs over twee weken weer zal stijgen omdat de beschikbare hoeveelheden, vooral in Spanje, kleiner zullen zijn."
Voor meer informatie:
Valter Coelho
Valfresh
+351 263 595 009
[email protected]
www.valfresh.pt