Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tango en Nadorcott helft goedkoper dan vorig jaar

Er is een opmerkelijk verschil tussen de prijzen van de Navel sinaasappelen en de hybride mandarijnen in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de Veiling van Valencia.

Wat betreft de volumes werd een raming van 8,2% minder sinaasappelen aangekondigd en een gelijkaardige hoeveelheid mandarijnen ten opzichte van vorig seizoen. De lagere beschikbaarheid van sinaasappelen heeft conform de wet van vraag en aanbod voor hogere prijzen gezorgd, ook nu nog. Deze week liet Navel Lane Late een gemiddelde prijs van € 0,360 per kilo optekenen en Navel Powell, Barnfield en Chislett € 0,475 per kilo. Dat is meer dan de respectievelijk € 0,318 en € 0,376 per kilo van dezelfde week van vorig jaar.

Bij de hybride mandarijnen is de situatie anders. Deze mandarijnen voeren de boventoon in het segment easy peelers in het tweede deel van het seizoen. De Hernandina mandarijnen worden gemiddeld tegen € 0,242 per kilo op de markt gebracht. Dat is 26,5% minder dan de € 0,329 per kilo die de veiling op 20 februari 2023 publiceerde.

Orri is ook dit jaar weer de hoogst geprijsde hybride mandarijn, hoewel ook hier een daling te merken is. Terwijl Orri vorig jaar rond deze tijd noteerde aan € 1,351 per kilo, registreert het momenteel een gemiddelde van € 1,050 per kilo (-22,3%).

De prijzen voor Tango en Nadorcott lagen op 19 februari op € 0,450 per kilo, exact 51,3% minder dan een jaar geleden, toen ze een gemiddelde prijs van € 0,925 per kilo haalden.

"Deze ontwikkeling in de prijzen is te wijten aan het feit dat de vroege rassen zoals Clemenules en Clemenvilla een grote oogst hebben gehad. Aangezien er geen regen viel in de herfst, waren er ook geen grote verliezen, en dus heeft het verkoopseizoen van die mandarijnen kunnen doorlopen tot en met januari", legt een Valenciaanse teler uit.

Daar komt ook het aanbod uit Egypte, Turkije en Marokko bij. "Ze bieden mandarijnen tegen lagere prijzen aan, wat betekent dat ook Spaanse exporteurs het fruit goedkoper moeten verkopen op de Europese markt."

"In overzeese bestemmingen, zoals Canada, merkt men ook dat het aanbod van deze landen toeneemt. En dus blijven de Spaanse mandarijnen die daar verdrukt worden op de Europese markt, wat de situatie nog verergert", besluit hij.

Publicatiedatum: