Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uruguay verwacht 35% grotere citrusexport

Uruguay verwacht in 2024 ongeveer 35% meer citrus te exporteren dan vorig jaar. "We zijn aan het herstellen van de droogtes. Over het algemeen verwachten we fors meer sinaasappelen, mandarijnen en citroenen naar het buitenland te verzenden dit seizoen", zegt Marta Bentancur van de unie van fruittelers en -exporteurs Upefruy.

Ze vertelt dat het in de zomer voldoende aan het regenen is, wat zal leiden tot goed gevormd fruit. "Het heeft recentelijk geregend en de maatsortering is veelbelovend. We zullen fruit van gemiddelde maten hebben", stelt Bentancur. De export van Uruguayaanse citroenen klokte vorig jaar af op 8.416 ton, van sinaasappelen op 26.059 ton en van mandarijnen op 33.840 ton, goed voor een totaal van 68.315 ton.

Prima marktvooruitzichten
"De vraag naar mandarijnen en sinaasappelen lijkt tevredenstellend te zijn in de VS en Europa. Ook de prijzen zijn er voorlopig veelbelovend voor kwaliteitsfruit. De VS lijkt uitstekend te zijn voor mandarijnen en sinaasappelen en Europa heeft een zeer grote vraag naar sinaasappelen. Mandarijnen hebben in de EU en het VK een invoertarief van 16%."

"De markt voor citroenen is een ander verhaal. Argentinië en Zuid-Afrika zijn de landen om in de gaten te houden", zegt Bentancur. "Terwijl we vorig jaar een zeer goed seizoen hadden voor citroenen, is onzekerheid nu het woord. We zullen moeten afwachten hoe Argentinië en Zuid-Afrika zich bewegen en zien hoe we het seizoen kunnen plannen. Voor alle verschillende citrustypes zijn de prijzen momenteel bevredigend."

Geen directe gevolgen van Panama of Rode Zee
Bentancur zegt dat ze niet direct worden beïnvloed door de vertragingen in het Panamakanaal of de uitdagingen in de Rode Zee, maar het kan indirect wel een impact hebben. "Het Panamakanaal is voor ons geen rechtstreeks probleem, aangezien we via de Atlantische Oceaan naar Philadelphia in de VS varen. Wat betreft de Rode Zee exporteren we weinig naar dat gebied. Het punt is dat als andere leveranciers zoals Zuid-Afrika of zelfs Peru geen fruit door het kanaal kunnen sturen, ze hun pijlen op de VS zullen richten of op andere markten die ook door ons worden bevoorraad. Dus uiteindelijk zullen de problemen van het Suez- en Panamakanaal ons allemaal, direct of indirect, beïnvloeden", legt Bentancur uit.

De Uruguayaanse telers zeggen dat hun bomen mooi vol zijn met fruit dat goed ontwikkelt in grootte en kleur. "Exporteurs zijn al enthousiast om het seizoen te beginnen met de clementines voor de VS. We kijken ernaar uit om eind maart of begin april van start te gaan", besluit Bentancur.

Voor meer informatie:
Marta Bentancur
Upefruy
Tel: +598 2916 0635 (Uruguay)
[email protected]
www.uruguayfruits.com.uy

Publicatiedatum: