Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende citrusprijzen door crisis Rode Zee

De aanhoudende crisis in de Rode Zee veroorzaakt enorme moeilijkheden voor Egyptische citrusexporteurs. Het snijdt hen niet alleen af van hun markten in Azië, maar het leidt ook tot een daling van de prijzen op de Europese markt. Kareem Al-Shorbagy, directeur van Al-Kareem, neemt de situatie onder de loep.

"De export naar Azië verloopt erg traag door de verstoring van de scheepvaartroutes, ondanks de behoefte aan citrus in Zuid-Azië, met name in China", zegt Kareem. Het Chinese Nieuwjaar, een belangrijke datum voor de citrusexport, is voorbijgegaan zonder dat we de gebruikelijke zaken konden doen. Om nog maar te zwijgen van de onvervulde vraag in Aziatische landen met grote moslimpopulaties in de aanloop naar de Ramadan. De verliezen zijn aanzienlijk."

Als gevolg hiervan hebben Egyptische exporteurs zich voornamelijk moeten richten op de Europese markt. "De beschikbare volumes voor Europa zijn te hoog, vooral omdat de Egyptische oogst omvangrijker is dan die van vorig seizoen. De prijzen zijn daarom 10-15% lager voor de Navel en Valencia sinaasappelen die we momenteel exporteren. Gelukkig is de opbrengst in Marokko en Spanje kleiner dit jaar, wat de klap voor Egypte verzacht."

De exporteur gelooft dat de situatie in maart zal verbeteren. "Ten eerste zijn er tekenen dat de crisis in de Rode Zee in de komende weken zal worden opgelost, wat onze export naar Azië zal deblokkeren en ons in staat zal stellen grote hoeveelheden sinaasappelen te exporteren. Dit zal ook samenvallen met de Ramadan, een periode waarin gewoonlijk grote volumes sinaasappelen naar Europa en het Midden-Oosten worden verzonden. We verwachten ook extra vraag vanuit Frankrijk, waar de volgende Olympische Spelen zullen worden gehouden."

"Al met al komen we nog goed uit deze lastige periode en de rest van het seizoen kan alleen maar beter worden wat betreft vraag en prijzen", zegt Kareem. "Ondertussen hebben we bij Al-Kareem een vrij goede vraag naar citrus in Nederland, Frankrijk, België en het VK, maar ook in Polen, Slovenië, Rusland en Oekraïne."

Voor meer informatie:
Kareem Al-Shorbagy
Al-Kareem
Tel: +20 1062366662 (Egypte)
kareem.alshorbagy@alkareem.net
www.alkareem.net

Publicatiedatum: