Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giuseppe Galluccio, Gruppo La California (Italië):

"De komende maanden wordt veel verwarring verwacht in de sinaasappelsector"

"De sinaasappelimport is vorig seizoen vrij goed verlopen. Pas eind november werd door de hoge temperaturen in het Middellandse Zeegebied en de trage rijping van het Spaanse citrus overgeschakeld op Europees product. In november kon de markt worden opgeschoond van de laatste voorraden overzees fruit en er werden nog bevredigende prijzen gerealiseerd, die overigens mooi bleven aan het begin van het Europese seizoen, met product uit Italië en Spanje", zegt Giuseppe Galluccio, oprichter en commercieel manager van Gruppo La California (GLC), die actief is op de groothandelsmarkt van Napels en Capua.

"In december was het aanbod niet groot, vanwege de aanhoudende hoge temperaturen. En gezien het tekort, bleven de prijzen hoog. Toch wil ik benadrukken dat de vraag achterbleef, maar omdat het aanbod nog lager was dan de vraag, stegen de prijzen", legt Galluccio uit. "In januari steeg de afzet dan lichtjes, maar het citrus wordt nog steeds tegen normale prijzen verkocht."

In februari, maart en april wordt veel verwarring verwacht op de markt, stelt de teler en handelaar. "Vanwege de huidige geopolitieke situatie zal 30-40% van het Egyptische citrus dat normaal via de Rode Zee wordt geëxporteerd een andere bestemming moeten zoeken. Egypte heeft citrus van februari tot en met juni en is een belangrijke speler op de Europese markt, vooral wat sinaasappelen betreft. Maar als alle Egyptische voorraden op de Europese markt worden gedumpt, wordt dit een groot probleem voor Spanje en Italië. En dus ook voor onze groep. Het evenwicht van de voorbije jaren zal zoek zijn. We hopen op een snelle oplossing, zodat de schepen weer hun normale routes kunnen hervatten."

Over de mogelijke invloed van de verspreiding van citrusgreening in Brazilië op de prijzen in Europa zegt de commercieel manager dat het een grote impact kan hebben. "De verwerkende industrie heeft geen voorraad en elke kwaliteitsklasse van sinaasappelen haalt vandaag hoge prijzen. In voorgaande jaren was Brazilië altijd een betrouwbare leverancier voor de sapindustrie, maar nu het land een tekort aan product heeft, worden veel meer sinaasappelen uit het Middellandse Zeegebied bestemd voor het maken van sap."

Naast importeur is Gruppo La California ook teler met eigen percelen op Sicilië en in het buitenland. "Het lang uitblijven van het grote verschil tussen de temperaturen overdag en 's nachts, nodig voor het rijpen van het citrus, heeft aanzienlijke schade veroorzaakt op Sicilië. En met de plotselinge regenbuien in december liepen de Tarocco sinaasappelen, die een dunne schil hadden vanwege het gebrek aan neerslag en de abnormale hitte van de voorgaande maanden, scheuren op. Bovendien valt de maatsortering dit jaar tegen", vervolgt Galluccio.

Prima opbrengst citroenen
"Van citroenen is er dit jaar daarentegen een enorme hoeveelheid. In Spanje vinden zelfs niet alle voorraden hun weg naar de verwerkende industrie, die momenteel € 0,05 per kilo betaalt, terwijl een teler minstens € 0,30-0,35 per kilo zou moeten krijgen om uit de kosten te komen en iets van winst over te houden", legt Galluccio uit. "In Argentinië wordt het merendeel van de citroenen geteeld voor de verwerkende industrie, en ook in Zuid-Afrika gaat er veel die kant op. De verwerkende sector is verzadigd met citroenen, terwijl het bij sinaasappelen het omgekeerde verhaal is."

Nieuws
Gruppo La California is een van de Italiaanse standhouders op de Fruit Logistica (hal 2.2, stand B-10). "We komen naar de beurs met een omzetgroei van 30% in 2023, met grote projecten in het verschiet en met de uitbreiding van onze teelt. We zullen ook een nieuw concept presenteren, waarmee we ons in een paar jaar tijd nog meer gaan specialiseren in citrus. En er ligt nog meer nieuws op de planken voor de komende maanden", zegt de oprichter en commercieel manager van GLC, zonder verder in detail te treden.

Voor meer informatie: www.gruppolacalifornia.com

Publicatiedatum: