Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Happy Veg

"Komende vijf maanden wereldwijd tekort aan gember"

Door de inkrimping van het Peruaanse gemberareaal is de oogst dit seizoen beperkt. "Er is een enorm tekort aan Peruaanse gember", zegt Cameron Mistal van het Amerikaanse Happy Veg. "De prijs van het ruwe product in de jungle ligt nu boven de 10,5 soles per kilo, dat is $ 2,75. En die prijs zal blijven stijgen tot het begin van het nieuwe seizoen." De nieuwe oogst in Peru zal rond juni/juli van start gaan en hoewel de opbrengst naar verwachting ongeveer 10 tot 15 procent hoger zal zijn dan dit seizoen, zal de hoge vraag gemakkelijk het aanbod absorberen. "Vanaf januari of februari 2025 zal het weer krap worden op de markt", merkt Mistal op.

Hoewel de gemberteelt ook in Costa Rica en Honduras groeit, zijn de volumes uit deze landen relatief klein en kunnen ze het gat dat Peru laat, niet opvullen. Bovendien is ongeveer 40 procent van de gemberoogst van Costa Rica dit seizoen verloren gegaan door een bacterieel probleem. "Daarnaast is het niet mogelijk om Peruaanse gember simpelweg te vervangen door gember uit Costa Rica of Honduras, omdat de markt de gemberrassen van die landen op andere manier ontvangt. De kleur is anders en ook het sap smaakt anders."

Niet-Chinese versus Chinese gember
Hoewel China veel gember beschikbaar heeft tegen relatief lage prijzen, is het minder populair vanwege een verschil in kwaliteit. "De wereld kan worden gesegmenteerd in niet-China gember en China gember", merkt Mistal op. "Gezien het feit dat de kwaliteit zo verschillend is, is het niet mogelijk om niet-China gember te vervangen door China gember tijdens deze periode van schaarste. Markten zoals de VS, Canada, het VK en de EU hebben geen voorkeur voor Chinese gember en zijn voornamelijk geïnteresseerd in gember uit landen als Peru, Brazilië, Mexico, Costa Rica, Honduras en Thailand. Van alle importerende landen is het VK waarschijnlijk het meest ontvankelijk voor gember uit China, maar in alle andere landen willen de meeste supermarkten geen Chinese gember verkopen. Centraal- en Zuid-Amerika hebben zich bewezen als onze beste handelspartners."

Happy Veg teelt zijn eigen gember in Peru. "We zijn verticaal geïntegreerd van teelt tot verkoop van verse gember en verwerkte producten. We zetten onze producten af in de VS, Canada, de EU, het VK en Afrika. Daarnaast zullen we binnenkort ook de Japanse en Australische markt betreden", deelt Mistal. "We hebben eigen opslagcapaciteiten in de VS en Europa. Op die manier is er altijd product beschikbaar voor onze klanten in deze regio's van de wereld."

Fruit Logistica
Deze week is Happy Veg aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn. "We hebben de beurs al vele jaren bezocht en hebben nu onze eigen stand", zegt Mistal. "Het is een van de grootste AGF-beurzen in de wereld en veel van onze klanten zullen er zijn. We kijken er al naar uit om onze klanten te ontmoeten, te lachen en veel programma's voor dit jaar op te zetten. Beurzen zijn de plek waar de magie gebeurt." Op stand A-21 in hal 23 zal Happy Veg een verscheidenheid aan producten tentoonstellen, waaronder verse gember en kurkuma van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie:
Cameron Mistal
Happy Veg
Tel: +1 480-335-3842 (VS)
cameron@happyveginc.com
www.happyveginc.com

Publicatiedatum: