In 2023 is er veel gezegd over het belang van 'duurzaamheid' in de productie van verpakkingen en de discussie daarover is niet stilgevallen. De afgelopen jaren is de sector die het meest direct is getroffen door de milieutransitie de agrovoedingsindustrie geweest, met groenten en fruit in de belangrijkste en meest zichtbare rol.

Recente debatten in de Europese Commissie en aan de technische tafels van Europese instanties hebben de complexiteit van de kwestie aan het licht gebracht. De veranderingen binnen de hele toeleveringsketen vertegenwoordigen een systemische schok, vaak met ongewenste neveneffecten (zie de protesten van boeren in heel Europa in de afgelopen dagen). Het zijn transities die grote economische offers met zich meebrengen, met investeringen die soms worden gedwarsboomd en met compromisoplossingen.

CartonPack Group – bestaande uit Carton Pack, Smilesys, Decapulp en Ondapack – gaat deze onvermijdelijke veranderingen tegemoet met de positieve intentie om een bijdrage te kunnen leveren, omdat verandering moet worden beheerd en in goede banen moet worden geleid in plaats van bevochten met enorme verspilling van energie. Bescherming van het milieu en duurzame ontwikkeling zijn doelstellingen van gemeenschappelijk belang om betere leefomstandigheden voor iedereen en voor toekomstige generaties te garanderen.

"De synergieën die we in onze industriële groep creëren hebben het dubbele doel om duurzame praktijken en beleid na te streven die gericht zijn op het minimaliseren van de milieu-impact van onze productieactiviteiten, en het ontwerpen van verpakkingen die gemakkelijk kunnen worden weggegooid door consumenten en vervolgens gerecycled", zegt marketingdirecteur Massimiliano Persico. "We delen de visie van een regeneratieve samenleving, en de juiste mix van materialen om eco-duurzame verpakkingen te creëren is alleen mogelijk door verschillende vaardigheden en technologieën te combineren." CartonPack Group heeft altijd een holistische benadering gehad van de term 'duurzaamheid': het beperken van kosten voor de consument, het respecteren van technologieën in de toeleveringsketen en het garanderen van beschikbare, gecertificeerde en hoogwaardige materialen.

Papersys®: een eenvoudige, maar volledig milieuvriendelijke verpakking
"Het eerste voorbeeld van deze aanpak zal worden gepresenteerd in Berlijn, tijdens de Fruit Logistica 2024, namelijk de Papersys flowpackverpakking, ontworpen en geproduceerd door Smilesys, een bedrijf dat onlangs tot de groep is toegetreden", vervolgt Persico. "Het is een volledig papieren folie met heatsealing-eigenschappen. Het gebruikte papier is bestand tegen vocht en kan worden gelamineerd met andere composteerbare materialen zoals cellofaan of linnen netten voor verschillende toepassingen. Het grote voordeel van dit type verpakking is dat het kan worden gebruikt op standaard flowpackverpakkingslijnen: een eco-design product dat volledig biologisch afbreekbaar is en daarom geen complexe technologie of investering vereist."

De mogelijkheid om elke grafische lay-out (tot 10 kleuren) toe te passen, draagt bij aan de kenmerken van deze eenvoudige, maar volledig milieuvriendelijke verpakking. Duurzaamheid komt ook tot uiting in de lage kosten van het upgraden van standaard PP- of PET-plastic folie. De formaten die kunnen worden verpakt met Papersys zijn talrijk en gevarieerd, en het is bijzonder geschikt voor het verpakken van groenten zoals ronde tomaten in kartonnen trays, asperges, maar ook paprika's of kruiden. De eerste verpakkers op de Nederlandse en Duitse markt zagen onmiddellijk dat het eenvoudig was om over te schakelen van standaard flowpack naar Papersys en ze erkenden ook de vele voordelen van het aanbieden van een biologisch afbreekbare verpakking aan een markt die steeds meer bewust is van milieuduurzaamheid en recyclingkwesties.

Snack Bucket®: emmer met doseersysteem, hersluitbaar in PET
"Het tweede voorbeeld is, paradoxaal genoeg, een plastic product", legt Persico uit. "De Bucket BK, gemaakt van Social Plastic®, vindt zijn meest innovatieve toepassing in combinatie met hersluitbare systeemtechnologieën ontworpen en geproduceerd door Smilesys. Deze innovatieve snackemmer met doseersysteem, is in PET hersluitbaar via een eenvoudige folie van slechts enkele micron dik, waarop het merk kan worden aangebracht. Het sluitsysteem is gecertificeerd om in contact te kunnen komen met voedsel en kan worden toegepast op elke standaard heat sealing machine. Naast het feit dat er 20% minder plastic wordt gebruikt dan in een normaal deksel (dat ook verkrijgbaar is in een Social Plastic® versie), is de hersluitbare folie een modernere en meer trendy optie voor de jonge markt die gewend is aan on-the-go consumptie en die de afgelopen jaren gestaag is gegroeid in lijn met de groeiende behoefte om gezond, vers en veilig voedsel te consumeren.

CartonPack Group blijft investeren in de zoektocht naar alternatieve bronnen van aanvoer om de recycling van vervuilende materialen te ondersteunen en om sociale projecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Dankzij een langdurige samenwerking met Plastic Bank is een kanaal voor het herstel en hergebruik van rPET opgezet in een land dat zwaar wordt getroffen door vervuiling veroorzaakt door plastic afval dat in het milieu wordt gedumpt: Egypte. De Afrikaanse inzamelcentra sturen het plastic naar lokale recyclingcentra, die op hun beurt de rPET-vlokken naar de extrusie-installaties in het Italiaanse Rutigliano sturen.

"Wij zijn de eerste en enige verpakkingsproducent met oplossingen voor de AGF-sector die actie heeft ondernomen om opnieuw waarde te geven aan post-consumer plastic afval, met beslissende actie ten gunste van milieu- en sociale duurzaamheid, in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG's)", besluit Persico.

CartonPack Group is standhouder op de Fruit Logistica: hal 4.2, stand B-13.

Voor meer informatie: mktg@cartonpack.com