Met een vertraging van drie weken werd eind december het startschot gegeven van het citroenenseizoen bij het Italiaanse Limorè. De telersvereniging had besloten de oogst wat uit te stellen om het fruit de kans te geven op kleur en gewicht te komen.

Nieuw dit seizoen is een doos met handvat voor vier citroenen. De feedback vanuit de sector lijkt positief.

"Meerdere Italiaanse en vooral buitenlandse supermarktketens vroegen ons om dit verpakkingstype in te voeren, want het is ideaal voor kleinere huishoudens en gemakkelijk mee te nemen. Een kleine doos draagt bij aan de vermindering van voedselverspilling en komt tegemoet aan de wens van de consument, want die verkiest in tijden van koopkrachtdaling de uitgaven te beperken", zegt Pietro Buongiorno, voorzitter van het Consortium van Telers van Rocca Imperiale Citroenen.

Pietro Buongiorno toont het doosje voor 4 citroenen

Op twee zijden van de doos zijn enkele kenmerken van de Limorè citroenen afgedrukt, zowel in het Italiaans als in het Engels, zoals het percentage limoneen en sap en het teeltgebied.

Volgens de voorzitter is de citroenenmarkt dit jaar levendig en veelbelovend is, ondanks enkele aanhoudende problemen. "Limorè zet dit jaar meer volumes af, zowel op de binnenlandse markt als in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigde Koninkrijk en Nederland. Ook de export naar Saoedi-Arabië en Dubai gaan heel goed. De klimaatverandering is echter een feit, nu we zien dat het in januari bijna 20°C is. De planten beginnen al een beetje uit te lopen, wat ongewoon is voor deze periode. Daarnaast is het gebrek aan regen in de afgelopen zes maanden bepalend voor het huidige citroenenseizoen, met een hoger percentage van middelgrote tot kleine maten aan de bomen."

"Onze keuze om de consument vers geplukt en handverpakt fruit aan te bieden dat op de dag van de oogst wordt verzonden, zonder toevoeging van additieven of wassen, betaalt zich ruimschoots uit. We hebben zeker hogere kosten te dragen, maar we hechten veel waarde aan de echtheid en kwaliteit van onze producten. Op deze manier willen we ons onderscheiden in een drukke en verwarrende markt", zegt de voorzitter tot slot.

Voor meer informatie:
Consorzio Produttori di Limoni Associati
Contrada Mantice snc
87074 Rocca Imperiale (CS) – Italië
Tel: +39 349 4694903
info@limore.it
www.limore.it