Vanwege de veelzijdige positie van de avocado als superfruit, zijn landen die leveren momenteel verwikkeld in een race om voldoende aanvoer te garanderen en te voldoen aan de grotere vraag. Desondanks zet de trend van het afgelopen jaar, waarbij weersinvloeden leidden tot verminderde productie, zich voort. Begin 2024 komt Colombia naar voren als een van de belangrijkste leveranciers van avocado's voor tal van cruciale markten, nu het land hersteld is van de negatieve weersomstandigheden van vorig jaar, aldus producenten en exporteurs aldaar. Ze verwachten dit jaar tot 40% hogere volumes, wat gunstig is gezien de stabiele en stijgende prijzen voor avocado's op veel markten, waaronder Europa en de Verenigde Staten. Het Zuid-Amerikaanse land plukt de vruchten, terwijl concurrerende landen en belangrijke exporteurs, zoals Mexico en Peru, nog steeds te maken hebben met lagere volumes als gevolg van weersinvloeden. De avocado-productie in Peru is 30% lager in het noorden en 15% lager in het zuiden, maar men geeft aan dat het nog steeds een betere start van het jaar is dan het vorige seizoen. De aanvoer van Mexico naar de VS blijft stabiel met een hoog drogestofgehalte, een cruciale factor voor de kwaliteit.

Niettemin heeft de actuele crisis in de Rode Zee impact op de transittijden van avocado's vanuit Afrika naar Europa, met name naar Duitsland, wat op zijn beurt de kwaliteit van de avocado's beïnvloedt. Landen als Kenia en Tanzania verleggen hun aandacht naar het Midden- en Verre Oosten als gevolg van de situatie in de regio van de Rode Zee. In Italië komt de Hass-variant voornamelijk uit Colombia en Marokko, met inkoopprijzen tussen €13-14. Greenskin avocado's worden geïmporteerd uit Peru en, zij het in beperkte hoeveelheden, uit Israël, met inkoopprijzen variërend van €10 tot €11, afhankelijk van de variëteit. In Frankrijk is er een aanzienlijke vraag naar avocado's, wat leidt tot hogere prijzen, gezien de verminderde aanvoer uit Spanje. België ondervindt een vraag naar hoogwaardige avocado's die schaars zijn uit Spanje, maar er zijn ook andere herkomsten beschikbaar.

De oogst van Hass avocado's is momenteel in volle gang in Spanje. Echter, het voornaamste productiegebied in Malaga kampt met problemen in de watervoorziening, wat resulteert in een verminderde productie. In reactie hierop wordt verwacht dat andere teeltgebieden zullen overschakelen van avocado naar minder waterintensieve mangobomen. Ondertussen spelen Colombiaanse avocado's een overheersende rol op de markt in Nederland.

In januari vertoont de verkoop van avocado's in Noord-Amerika een stijgende trend, met een aanzienlijke "boost" in de verkoop wanneer de vraag enkele dagen voor de langverwachte Amerikaanse Super Bowl piekt. Mexico speelt hierin een belangrijke rol door een stabiele aanvoer te handhaven met een oogst van goede kwaliteit.

Nederland: Colombiaanse avocado seizoen eindigt vroegtijdig, prijspiek verwacht in maart
De markt voor avocado’s is momenteel goed met stabiele prijzen. Op dit moment domineren de avocado's uit Colombia de markt, maar volgens importeurs zal het Colombiaanse seizoen eerder eindigen dan verwacht. In februari arriveren de laatste grote volumes. Hierdoor wordt een kleiner aanbod in maart verwacht, terwijl de consumptie dan vaak piekt vanwege Ramadan en Pasen”, aldus een Hollandse importeur. “Je ziet dat landen als Kenia en Tanzania zich door de situatie in het Rode Zeegebied zich meer op het Midden- en Verre Oosten richten. Door de extra transittijd van zes tot twaalf dagen met alle kwaliteitsrisico's van dien is de export naar Europa minder interessant geworden.”

België: Goede vraag naar Spaanse avocado's
Het huidige avocadoseizoen in Spanje verloopt moeizaam. Door de aanhoudende droogte en het resulterende watertekort is de productie beduidend lager dan in voorgaande jaren. Een handelaar meldt: "Vooral de grote maten zijn momenteel aanzienlijk schaarser, wat resulteert in relatief hoge prijzen. Hoewel de kwaliteit dit seizoen zeker aanwezig is, kunnen de avocado's door het gebrek aan water niet het gebruikelijke gewicht bereiken. Hierdoor blijven vooral de kleinere maten over, en blijven de grotere maten steken tussen 18, 20 en 22. Op de markt zijn er verschillende herkomsten beschikbaar, zoals Marokko en Colombia, waarbij de prijzen aanzienlijk variëren afhankelijk van de kwaliteit. Hoewel het fruit iets goedkoper is, kan het niet concurreren met de kwaliteit van de Spaanse avocado's. We zien dat mensen nog steeds de voorkeur geven aan kwaliteit boven prijs. Als gevolg hiervan blijft de vraag naar Spaanse avocado's zeer goed, hoewel de kleinere maten steeds populairder worden."

Duitsland: Strakke aanvoersituatie, maar stabiele verkoopcijfers
Een Duitse importeur wijst erop dat als gevolg van de Suez-crisis aanzienlijk langere transittijden moeten worden overwogen voor Afrikaanse avocado's, wat op zijn beurt de kwaliteit van de avocado's beïnvloedt. Ondertussen worden in Israël normale hoeveelheden geladen, ondanks de aanhoudende oorlogssituatie. In Colombia zijn de exportvolumes naar de Europese markt dit jaar verminderd om twee redenen. Ten eerste wint de Amerikaanse exportmarkt aan belang ten koste van de Europese markt. Ten tweede heeft recente zware regenval geleid tot de vernietiging van complete teeltbedrijven in bepaalde gebieden van Colombia, waardoor veel product helemaal niet kan worden geëxporteerd. In Marokko en Spanje zijn beperkte hoeveelheden beschikbaar tegen een hoge prijs.

De importeur voegt eraan toe dat een strakke aanvoersituatie wordt verwacht gedurende het eerste kwartaal. Volgens de eerste voorspellingen zullen de vroege avocado's uit Peru ook drie weken vertraging oplopen, waardoor het seizoen pas echt op gang komt in april in plaats van maart. Desalniettemin is de situatie nog niet zo ernstig als bij mango's, waar scherpe prijsstijgingen hebben plaatsgevonden. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een afname van de vraag. In tegenstelling daartoe blijven de verkoopcijfers voor avocado's goed en stabiel.

Frankrijk: Hoge vraag en prijzen voor avocado's
Op dit moment zijn op de Franse markt avocado's verkrijgbaar uit Israël, Spanje en Marokko. De vraag is hoog en de prijzen zijn eveneens aanzienlijk gestegen, omdat mediterrane leveranciers proberen hun aanbod gedurende het seizoen te verlengen door de volumes te verminderen. Normaal gesproken zouden groothandelaren zich richten op avocado's uit Kenia, maar de crisis in de Rode Zee (waardoor schepen gedwongen worden om via Zuid-Afrika te varen) betekent dat sommige vervoerders niet meer stoppen in Zuid-Afrika. In plaats daarvan geven ze de voorkeur aan het leveren van Chinese knoflook aan Europa.

Italië: Regelmatige verkoop, niet veel avocado's beschikbaar
In Italië koopt bijna 29% van de huishoudens minstens één keer per jaar avocado's, volgens gegevens van GfK Consumer Panel Services. In Apulië heeft een bedrijf zijn eerste commerciële verkoopseizoen gelanceerd met in Italië geteelde avocado's. Onlangs heeft het ongeveer 10 ton fruit geoogst, in vergelijking met 2 ton in 2023, en deze verkocht tegen prijzen variërend van €3,80 tot €4,00 per kilogram in sommige supermarkten.

Volgens een groothandelaar in Noord-Italië verlopen de avocado-verkopen vrij regelmatig, met stabiele prijzen voor zowel Hass als greenskin variëteiten. De vraag is niet bijzonder hoog en momenteel is er niet veel beschikbaar. De groothandelaar geeft aan: "Hass avocado's komen voornamelijk uit Colombia en Marokko, met inkoopprijzen tussen €13 en €14. Greenskin avocado's worden geïmporteerd uit Peru en, zij het in beperkte hoeveelheden, uit Israël, met inkoopprijzen variërend van €10 tot €11, afhankelijk van de variëteit."

Spanje: Oogst in volle gang, problemen met watervoorziening leiden tot verminderde productie
Het Spaanse avocadoseizoen is momenteel in volle gang, met de oogst van de Hass-variëteit. Malaga blijft het belangrijkste teeltgebied voor avocado's, maar problemen met de watervoorziening hebben geleid tot een afname van de productie, waardoor er meer diversificatie plaatsvindt naar andere regio's in Spanje, zoals Granada, Cadiz, Huelva en de Regio van Valencia. Een expert merkt op: "Er wordt verwacht dat er aanzienlijke veranderingen zullen plaatsvinden in de Axarquía, in Malaga, waar een aanzienlijk deel van de avocado's zal worden vervangen door mango's, die veel minder water nodig hebben."

De regio Valencia heeft momenteel al ongeveer 3.600 hectare toegewijd aan de teelt van avocado's, en men gelooft dat dit areaal binnenkort de 4.000 hectare zal overschrijden. Op dit moment is ongeveer 70% van de avocado's die in de regio Valencia worden geproduceerd van de Lamb Hass variëteit, en de andere 30% zijn Hass. Men verwacht echter dat deze verdeling in de toekomst zal evolueren naar een meer gelijkmatige verdeling van 50%-50%.

"Normaal gesproken zien we in december al prijsacties en enige commerciële druk, maar dit jaar is de start wat vertraagd," legt een handelaar uit de provincie uit. "We denken dat dit te wijten is aan een verzadiging van de kalibers op de markt. Vanwege de droogte zijn de avocado's die dit jaar binnenkomen niet erg groot, en in december hebben we qua grootte moeten concurreren met product uit Colombia, Chili en andere landen."

Colombia: Tot 40% volume toename verwacht
Colombia blijft zijn positie in Europa consolideren als de belangrijkste leverancier van Hass avocado's in het seizoen van december tot en met februari. Een exporteur merkt op dat ze "zeer goede prijzen hebben tijdens deze periode omdat Colombia de markt niet verzadigt zoals Peru dat doet in het zomerseizoen (mei-juni-juli)." Voor de komende zes maanden ziet hij ook een zeer mooie kans op de Amerikaanse markt, "aangezien het lijkt alsof Mexico niet genoeg avocado's zal hebben om de Amerikaanse markt te bevoorraden, wat gunstig is voor de Colombiaanse herkomst met goede terugkeerprijzen."

Het El Niño-fenomeen, dat in Colombia droogte veroorzaakt met zeer weinig regen, leidt tot een overvloediger bloei in de bomen. Hierdoor wordt een grotere toename in het productievolume verwacht tijdens 2024. Het lopende seizoen 2023/24 wordt afgesloten met grotere maten, voornamelijk tussen 16-18 en 20 kalibers. De kwaliteit van de Colombiaanse avocado's is ook verbeterd na de afname van regenval in de tweede helft van 2023, wat resulteert in hogere kwaliteit en veel minder claims op de plaats van bestemming.

Peru: Langzamere start van het jaar met lagere volumes begin 2024
Traditioneel een belangrijke exporteur van avocado's begon Peru het nieuwe jaar met 30% minder volumes uit het noorden van het land. De aanhoudende effecten van het El Niño-weersfenomeen blijven de bomen en de productie beïnvloeden, wat resulteert in een 30% lagere productie in het noorden en een 15% lagere productie in het zuiden. Niettemin zijn deze resultaten aanzienlijk beter dan die van het seizoen 2023. Een exporteur merkte op dat avocado's met kalibers van 16 tot 24 het grootste volume hebben, terwijl kalibers van 12 tot 14 minder talrijk zijn. In sommige Peruaanse teeltgebieden zijn er nog steeds regenperiodes die de oogst vertragen en de naoogstcondities van het fruit beïnvloeden, wat zorgvuldig moet worden beheerd. Ondanks deze uitdagingen blijft Peru avocado's exporteren naar verschillende bestemmingen, waaronder Azië, Europa en de Verenigde Staten, aldus de exporteur.

VS, Canada en Mexico: in januari vertoont de verkoop van avocado's in Noord-Amerika een stijgende trend, met een stabiele aanvoer van avocado's uit Mexico die ruime voorraden van goede kwaliteit biedt. De Mexicaanse avocado-oogst is momenteel hoog in droge stof, wat resulteert in een hoger oliegehalte in het fruit. Dit oliegehalte is geassocieerd met de romige, boterachtige textuur die consumenten vaak verkiezen bij avocado's.

Naast Mexico verscheept ook Colombia enkele avocado's naar Noord-Amerika. Deze periode markeert ook de voorbereidingen voor de Super Bowl, die wordt beschouwd als een van de dagen met de hoogste avocadoconsumptie. Gemiddeld stijgen de avocadoverkopen met 20% in januari, volgens gegevens van Circana's multi-outlet-kanaal van 2019 tot 2022, en meer dan de helft van de avocado-aankopen worden slechts een dag of twee voor de Super Bowl gedaan.

Wat betreft de prijsstelling van avocado's, begint de markt recentelijk in balans te komen, zowel wat betreft grootte als prijs.

Israël: Oogst in volle gang
De avocado-oogst in Israël is momenteel in volle gang, met wekelijkse zendingen van ongeveer 5.000 ton, voornamelijk bestemd voor Europa. Exporteurs melden dat de vraag in Europa hoog is, met goede prijzen, en verwachten dat deze situatie aanhoudt tot het einde van het seizoen in Israël. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat andere grote leveranciers, zoals Peru, beperkt zijn in volume. Zowel de maatvoering als de kwaliteit van het fruit, evenals het droge stofgehalte, zijn goed in lijn voor zowel Hass- als greenskin-variëteiten. Er zijn enkele uitdagingen met betrekking tot de beschikbaarheid van arbeiders, waarbij vrijwilligers bijspringen waar nodig.

Zuid-Afrika: Oogstseizoen begon vroeg, maar aanbod kort tot half februari

De vroege oogst is gestart in het gebied van Levubu, en dit jaar is het seizoen buitengewoon vroeg. Een agronoom merkt op dat het klimaat in het noorden van Zuid-Afrika zeer gunstig is geweest voor avocado's.

De Zuid-Afrikaanse Subtropische Telersvereniging (Subtrop) meldt dat avocado's schaars zullen zijn van januari tot half februari voordat het nieuwe seizoen begint. Ze hebben producenten gewaarschuwd, zoals ze elk jaar doen, tegen het plukken van onrijpe avocado's om te profiteren van de hete markt.

Aan het einde van vorig jaar werd een schatting van 18,5 miljoen dozen à 4 kg (74 miljoen kg) naar voren gebracht als een voorlopige exportraming voor avocado's uit Zuid-Afrika. Deze schatting wordt mogelijk als enigszins conservatief beschouwd. Een formele exportoogstraming zal naar verwachting medio februari worden vrijgegeven.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt uien