Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebruik van ethyleen stimuleert mangoconsumptie

De afgelopen jaren is gebleken dat het rijpen van fruit de verkoop en consumptie stimuleert. Deze manier van denken is behoorlijk recent en staat in contrast met het verleden, toen retailers zich vooral richtten op de langst mogelijke houdbaarheid om verspilling te voorkomen, kosten te besparen en zoveel mogelijk te verkopen. "Tegenwoordig tonen gegevens aan dat een rijpingsprogramma met ethyleen, dat tot doel heeft de consument ready-to-eat fruit te bieden, de verkoop enorm helpt te verhogen", zegt Greg Akins, voorzitter en CEO van het Amerikaanse Catalytic Generators.

Betere rijping en uniformiteit
Met de hulp van ethyleen rijpt veel fruit na de oogst op dezelfde manier als het dat aan de plant zou doen. Sommige fruitsoorten rijpen zelfs beter van de plant af, met de hulp van extern ethyleen, zoals bananen en avocado's. De reden is dat de externe bron van ethyleen in de rijpingskamer het fruit aanzet om zijn eigen ethyleen vrij te geven. "Het resulteert in betere rijping en uniformiteit, terwijl het ook voorspelbaar wordt wanneer het fruit klaar is voor de markt. Consumenten kunnen erop vertrouwen dat ze ready-to-eat fruit kopen. Avocado's, bananen en tomaten uit de buitenteelt zijn de populairste vruchten om met ethyleen rijpen", zegt Akins. "Maar ook andere groente- en fruitsoorten kunnen volop profiteren van een rijpingsprogramma."

© Dreamstime
Mango's in het schap (Bron: Dreamstime)

Klanttevredenheid en herhaalaankopen
Een fruitsoort die steeds vaker met ethyleen wordt gerijpt, is mango. De University of California Davis voerde in-store consumententesten uit in opdracht van de National Mango Board, waaruit bleek dat de consumentenacceptatie verdubbelt, van 39% voor volgroeide, maar onrijpe mango's naar 87% voor ready-to-eat fruit. "Uniforme rijping resulteert in hogere klanttevredenheid, meer herhaalaankopen en klanten die grotere hoeveelheden kopen", zegt Akins. "Klanttevredenheid en herhaalverkoop zijn de belangrijkste redenen voor winkeliers om over te stappen op rijping."

Voor het succesvol rijpen met ethyleen is het cruciaal dat mango's volgroeid, maar nog niet rijp worden geoogst. Fruit dat niet tot volle groei is gekomen bij de oogst, zal verzachten, maar zal geen aangename smaak en bevredigende eetkwaliteit ontwikkelen. Tijdens het rijpen ondergaan mango's verschillende veranderingen: de stevigheid neemt af, de Brix-waarde neemt toe en de zuurgraad en zetmeelconcentraties nemen af. De kleur van het vruchtvlees zal ook ontwikkelen van lichtgeel naar diep goudgeel. De rijpheid bij de oogst en gedurende het rijpingsproces kan worden beoordeeld aan de hand van een combinatie van factoren, waaronder vruchtvleeskleur, stevigheid, droge stofgehalte en de vorm van de vruchtschouder.

"Wij geloven dat de extra tijd, moeite en minimale investering die nodig is om mango's te rijpen de beste fruitkwaliteit en klanttevredenheid oplevert", merkt Akins op.

Fruit Logistica
De ethyleengeneratoren van Catalytic worden gebruikt door klanten over de hele wereld. Catalytic Generators is samen met Interko en Fresh Produce Instruments standhouder op de Fruit Logistica: hal 1.2, stand D-40.

Voor meer informatie:
Greg Akins
Catalytic Generators
Tel: +1 (757) 855-0191 (VS)
info@catalyticgenerators.com
www.catalyticgenerators.com