Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Dit jaar wordt gekenmerkt door een recordoogst van appelen in de Verenigde Staten, met een verwachte stijging van 40% tot bijna 140 miljoen kartons. Hoewel deze overvloed aan appelen leidt tot dalende prijzen, is er ook een toename in de export. In Italië steeg de appelproductie vorig jaar met 2,9%, mede dankzij een actieve marketingcampagne in Europa. De recente aanvallen in de Rode Zee hebben echter invloed op de scheepsdoorgangen in het Suezkanaal, resulterend in verdubbelde prijzen en verstoring van de voortdurende export van appelen.

Zowel Duitsland als Oostenrijk rapporteerden vorig jaar een kleinere appeloogst in vergelijking met voorgaande jaren. Het Duitse statistiekbureau geeft aan dat de appeloogst van 2023 de op twee na laagste in de afgelopen tien jaar is. Ondanks lagere exportvolumes meldt Oostenrijk hogere prijzen, volgens de exporteurs daar. Nederland ervaart een vlotte verkoop van Elstar-appelen tegen prijzen van 1-1,25 euro, een trend die in de afgelopen jaren niet is waargenomen.

In tegenstelling tot veel andere Europese landen met dalende productie, heeft Spanje zijn appelproductie met 19% verhoogd. Appelen brengen nu 10 cent meer op dan vorig seizoen, wat een welkome opluchting is voor producenten die de afgelopen drie jaar verliezen hebben geleden. Polen meldt momenteel een intense vraag, maar de aanvallen op de Rode Zee vormen een aanzienlijke uitdaging voor hun transporten.

De appeloogst in Zuid-Afrika zou mogelijk tot 10 dagen eerder kunnen aanvangen. Men verwacht dat de appeluitvoer met 7% zal toenemen tot 46,4 miljoen kartons van 12,5 kg, te midden van een sterke lokale en internationale marktvraag. Op de Chinese markt ondervindt de lokale teelt problemen als gevolg van weersomstandigheden, wat leidt tot een afname van de kwaliteit van de appelen. In een van de belangrijkste teeltregio's, Shandong, is er sprake van aanzienlijke productievermindering door het natte weer. Aan de positieve kant worden er hoge prijzen genoteerd in het vroege seizoen voor geïmporteerde appelen. Amerikaanse appelen presteren goed, maar Nieuw-Zeelandse appelen, die naar verluidt aan het einde van hun seizoen zijn, ervaren moeilijkheden op de Chinese groothandelsmarkten vanwege kwaliteitsproblemen.

Nederland: Vlotte verkoop van Elstar
Nederlandse appeltelers hebben dit seizoen weinig te klagen. "Het hele jaar door is de verkoop van Elstar sterk geweest en ik verwacht dat de prijzen gunstig zullen blijven. Appelen van de juiste maat en kwaliteit worden verkocht voor 1-1,25 euro, een trend die we de afgelopen jaren niet hebben gezien. Ook de Maribelle-appelen doen het goed op de markt, maar de Jonagold heeft moeite om de prijzen van andere appelen bij te houden," merkt een commerciële boomgaardhouder met directe verkoop op. Wat de kwaliteit betreft benadrukt hij dat de appelen dit seizoen top zijn. "De enige uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, is de appelbloesemkever, die af en toe uitval veroorzaakt. Het is cruciaal dat we toegang hebben tot effectieve gewasbeschermingsmaatregelen, anders kan dit een groot probleem worden voor de Nederlandse fruitteelt."

België: Belgische telers opteren voor andere teelt
Hoewel de prijzen dit jaar fors hoger liggen vergeleken met vorig jaar blijft een groot deel van de Belgische telers weinig heil meer zien in de teelt van Jonagold. "De marktsituatie is wat verbeterd, omdat er aan het begin van het seizoen al veel hebben besloten hun Jonagoldbomen te rooien. Toch zien ook wij dat we meer en meer de focus leggen op de perenhandel. Zo hebben we dit seizoen al vroeg besloten de gehele Jonagold volumes te verkopen aan de industrie als schilappel. Op deze manier kun je er nog een centje aan verdienen zonder dat er extra kosten van sortering en bewaring bij komen kijken. Het risico wil ik anders niet meer lopen."

Frankrijk: Sterke vraag en gunstige prijzen
Dankzij een lege markt aan het begin van het seizoen, waarbij er geen overdracht plaatsvond van de vorige oogst en er geen voorraad was van het zuidelijk halfrond, heeft het Franse appelseizoen een zeer succesvolle start gehad en blijft deze positieve trend voortzetten. De prijzen zijn goed, aanzienlijk beter dan vorig jaar, en ze zijn rendabel voor de telers. Bovendien is er een zeer sterke vraag van consumenten. Volgens een marktdeelnemer wordt de algemene daling in de citrusproductie ook als gunstig beschouwd voor de appelmarkt.

Duitsland: Derde laagste appeloogst van de afgelopen tien jaar
Met ongeveer 941.200 ton appelen werd er in 2023 ongeveer 129.800 ton, ofwel 12,1%, minder geoogst dan in het overvloedige jaar 2022, toen de oogst 1,1 miljoen ton bedroeg. Vergeleken met het gemiddelde van de jaren 2013 tot 2022 was de appeloogst ongeveer 39.900 ton, ofwel 4,1%, lager. Zowel de twee grootste appelteeltregio's in het noorden (Altes Land) als het zuiden (regio Bodensee) vertoonden aanzienlijke dalingen in de oogst. Volgens Destatis staat de appeloogst van 2023 op de derde plaats van de laagste appeloogsten van de afgelopen tien jaar.

Oostenrijk: Kleinere exportvolumes
De appeloogst van dit jaar in Oostenrijk was ook aanzienlijk kleiner dan vorig jaar. Grote exporteurs in Stiermarken hebben daardoor kleinere exportvolumes. Desalniettemin is het exportseizoen vrij goed van start gegaan, vooral in de Europese foodretail, bevestigt een exporteur. "Er waren in het begin van het seizoen in principe goede startprijzen en de exportprijzen liggen bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. Op de groothandelsmarkten en in de oostelijke landen zijn de verkopen tot nu toe nogal terughoudend geweest. Dat laatste komt doordat ze nog steeds hun eigen opgeslagen appelen beschikbaar hebben en het prijsniveau van onze appelen tot nu toe te hoog is geweest."

Italië: Totale appelproductie +29%
In 2023 bedroeg de totale Italiaanse appelproductie 2.174.674 ton, wat een stijging van 2,9% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het volume appelen bestemd voor industriële verwerking is echter afgenomen. Op 1 januari 2024 bedroegen de appelvoorraden voor de versmarkt 1.215.750 ton, een toename van 4,8% ten opzichte van het recordlaagte van vorig jaar, maar in lijn met het gemiddelde van voorgaande jaren. In december 2023 werden in totaal 164.376 ton appelen verkocht, wat precies overeenkomt met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In de biologische sector werden positieve en consistente verkopen bevestigd, in lijn met de plannen voor voorraadvermindering.

Op het niveau van de appelvariëteiten bedroegen de voorraden Golden Delicious op 1 januari 2024 474.409 ton, wat overeenkomt met het niveau van 2020-2022. De voorraden Red Delicious waren 37% lager dan in 2022, maar de verkoop was bevredigend met 5% boven het gemiddelde van de laatste vier jaar. De Clubgroep vertoonde een positieve trend, met een recordproductie van meer dan 227.000 ton en een relatieve voorraad die 36% hoger was dan vorig jaar, wat de beschikbaarheid van het product tot de zomer garandeert.

De handel in appelen in Europa lijkt zeer actief te zijn, voornamelijk vanwege de verminderde aanwezigheid van Poolse en Duitse appelen. Aan de andere kant ondervinden overzeese exporten logistieke problemen in het Suezkanaal en de Rode Zee. Vanwege het tekort aan containers, wachttijden, omleidingen en verhoogde verzekeringen worden de logistieke prijzen op deze routes opnieuw onderhandeld en zijn ze in sommige gevallen bijna verdubbeld.

Spanje: Appelproductie +19%
Terwijl in het algemeen de appelproductie in de meeste EU-landen dit jaar afneemt en bijna 11 miljoen ton bereikt, staat Spanje bovenaan, aangezien het zijn productie met 19% verhoogt.

De appelverkoop gaat dit seizoen goed, waarbij de prijzen ongeveer 10 cent boven de niveaus van het vorige seizoen liggen. "Na drie jaar geld te hebben verloren, kan de sector met deze prijzen beginnen de teeltkosten te dekken, die in de laatste vier seizoenen zo sterk zijn gestegen, vooral de arbeidskosten, die zullen blijven stijgen," zegt een Catalaanse teler.

Hoewel de prijzen dit jaar hoger zijn, blijft de appelconsumptie hoog dankzij het feit dat appelen in de supermarkten nog steeds een van de meest betaalbare fruitsoorten zijn. De meeste groenten en fruit hebben dit jaar productiedalingen geleden en hun prijzen zijn behoorlijk gestegen. Daarom blijft de appel aan de top van de meest geconsumeerde vruchten in Spanje, met een gemiddelde van 8 kilo per hoofd van de bevolking. Over het algemeen is de vooruitzichten voor de productie en distributie van appelen in Spanje gunstig, niet alleen omdat het behoort tot een van de meest geconsumeerde voedselgroepen, maar het is ook belangrijk op te merken dat consumenten steeds vaker kiezen voor binnenlandse producten versus geïmporteerde producten.

Polen: Intense vraag

Op dit punt in het seizoen is de vraag naar Poolse appelen hoog. Er is nog steeds onzekerheid met betrekking tot informatie over het Suezkanaal, aangezien er gewapende operaties in dat gebied hebben plaatsgevonden en een stabiele situatie nu van essentieel belang is. Momenteel is de transportroute gewijzigd, waarbij het gebied volledig wordt vermeden. Hoewel dit een aanzienlijke uitdaging vormt, ligt de oplossing niet bij de exporteurs, aangezien het een politieke kwestie is.

Poolse appelexporteurs hebben de afgelopen drie seizoenen ervaring opgedaan op de Zuid-Amerikaanse markt. De verbindingen in die richting zijn goed. De samenwerking is echter nog relatief nieuw en ontwikkelt zich gestaag van jaar tot jaar. Poolse exporteurs sturen voornamelijk gestreepte Gala-appelen met een intense kleur naar de Zuid-Amerikaanse landen.

Zuid-Afrika: Oogst kan tot 10 dagen eerder beginnen
Het vorige appeljaar in Zuid-Afrika was buitengewoon moeilijk vanwege hagelschade in verschillende gebieden, waardoor een aanzienlijk deel van de exporteerbare oogst verloren ging. Gelukkig wordt voor 2024 een gunstiger seizoen verwacht. De appeloogst lijkt een week tot tien dagen eerder te starten.

De oogst van Royal Gala is gestart in de centrale delen van het land, waar de vroegste appelrassen worden geteeld. Voldoende regen heeft gezorgd voor goede maten, en volgens een appelkweker in de Free State koelen de boomgaarden mooi af na warme perioden.

Hortgro, de brancheorganisatie voor hardfruit, voorspelt dat de appeluitvoer met 7% zal stijgen tot 46,4 miljoen kartons van 12,5 kg. "Tweekleurige appelen zoals Gala (+5%), Cripps Red (+11%) en Bigbucks (+33%) zullen naar verwachting de bulk van de volumetoename stimuleren. Er is ook een positief vooruitzicht op de volumes Pink Lady, die naar verwachting met 8% zullen stijgen, in navolging van de trend van de afgelopen seizoenen."

De vraag naar appelen, zowel lokaal als internationaal, is sterk. De binnenlandse prijs is R9,16 (0,44 euro) per kilogram. Momenteel worden Zuid-Afrikaanse appelen - voornamelijk Cripps Red/Joya en Top Red van vorig seizoen - geëxporteerd naar het Verre Oosten, Azië en Afrika.

China: Problemen met lokale teelt hoge vroege seizoensprijzen voor import
In Shandong, een van de grootste appelteeltregio's die het grootste deel van de appeloogst levert, is de productie in het nieuwe seizoen verminderd en zijn er ernstige kwaliteitsproblemen ontstaan als gevolg van ongunstige weersomstandigheden met overmatige regenval. Verscheidene problemen, waaronder rot en schade, doen zich voor, en het aandeel aan sappen en bewaarde vruchten is relatief hoog. De totale opslagcapaciteit in de productiegebieden van Shandong is iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale opslagcapaciteit in Shandong bedroeg ongeveer 3.1773 miljoen ton, wat 45.600 ton hoger was dan vorig jaar.

De aankoopprijs bevindt zich op een relatief hoog niveau, en de totale kosten voor het bewaren van appelen in de koude opslag zijn eveneens aanzienlijk gestegen. Het aandeel van klasse I en klasse II in de teeltgebieden van Shandong varieert tussen 20% en 30%. Wat opvalt, is dat de opslagcapaciteit in de koude opslag van Shandong aanzienlijk is toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren.

Wat betreft de importmarkt, het Amerikaanse appelseizoen begon vorige maand. Er wordt begrepen dat de prijzen in de vroege stadia van het seizoen relatief hoog zijn, ongeveer hetzelfde als in het verleden, en de kwaliteit is beter.

Op dit moment zijn er veel variëteiten gearriveerd, waaronder Gala, Red Delicious, groenschillige appelen en Ambrosia. Handelaren zeiden dat de Gala-appel de beste kaarten heeft, omdat het een populairdere smaak heeft en geschikt is voor een breder publiek. Er zijn echter recentelijk minder aankomsten geweest, en de verkoopprijs is met ongeveer 15% gestegen in vergelijking met eerder.

Er is nog steeds een kleine hoeveelheid Nieuw-Zeelandse appelen die op de markt aankomen. Groothandelaren zeggen dat omdat het nu aan het einde van hun seizoen is, de kwaliteit minder is.

VS: Record appeloogst
De VS beleeft zijn grootste appeloogst ooit. Washington, de grootste teeltstaat van het land, ziet een productiestijging van bijna 40 procent, wat resulteert in een totale oogst van bijna 140 miljoen karton. Met de Midwest en de Northeast teeltregio's die gemiddelde historische productieniveaus ervaren, wordt het land geconfronteerd met zijn grootste gecombineerde oogst in de geschiedenis.

Als gevolg van deze landelijke recordoogst zien alle teeltstaten een gemiddelde verkoopprijs die overal van 12 tot 25 procent lager is, afhankelijk van de variëteit, grootte en klasse. Hoewel lagere prijzen een daaropvolgende toename van het verkoopvolume veroorzaken, zijn de totale dollarverkopen dit jaar lager. Veel telers zullen dit jaar hun kosten niet kunnen dekken.

Omdat het aanbod de vraag overtreft, richten verladers zich steeds meer op export. Zendingen naar Azië zijn aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorig seizoen. Vanuit Taiwan is de vraag naar Fuji's sterk en Vietnam heeft zijn Gala-import aanzienlijk verhoogd. "Hoewel Azië de grootste exportbestemming is, is de vraag vanuit Zuid-Amerika ook gestegen. Al met al zijn de exporten vanuit de staat Washington 95 procent hoger dan vorig seizoen."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt avocado

Publicatiedatum: