"De Poolse appelen hebben gedurende vier maanden erg goed gepresteerd op de overzeese markten", zegt Emilia Lewandowska, office manager van exporteur Fruit-Group. "We hebben in de herfst veel verkocht, zowel op de lokale markt als in het buitenland. Gezien de zeer goede ervaringen in 2022/2023 werd de samenwerking tussen de Indiase importeurs en Poolse exporteurs voortgezet. Ook vanaf nieuwjaar is de handel intensief, nu we promotieprogramma's zijn gestart op de Poolse markt en met klanten in andere Europese landen."

De export naar overzeese markten is nu evenwel moeilijker door de situatie in de Rode Zee. "Op dit punt in het seizoen is de vraag naar Poolse appelen intens en dus vervelen we ons niet. Aan de andere kant wachten we nu op informatie over het Suezkanaal, we hopen dat de situatie weer gauw stabiel wordt. Op dit moment is onze transportroute veranderd, wat betekent dat we het gebied volledig vermijden. Het is een grote uitdaging voor ons, maar wij kunnen het niet oplossen, het is een politieke kwestie."

De Zuid-Amerikaanse markt wordt een stevige optie voor de Poolse appelexporteurs, benadrukt Lewandowska. "We hebben de afgelopen drie seizoenen ervaring opgedaan in de Zuid-Amerikaanse markt. De zeeverbinding is goed in die richting. De samenwerking is echter nog vrij jong en ontwikkelt zich jaar na jaar in een gestaag tempo. We sturen voornamelijk gestreepte Gala's met een intense kleur naar de Zuid-Amerikaanse landen."

“We hopen elk doel dat we onszelf voor 2024 hebben gesteld te kunnen bereiken. We hebben althans het gevoel dat we een duidelijke richting hebben. We willen iedereen uitnodigen op de Poolse stand in Berlijn die dit jaar zijn 15e jaar viert op de Fruit Logistica. Je kunt ons vinden in hal 21, stand A20", besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl
www.fruitgroup.pl