Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
F. Kröpfl Obsthandelsgesellschaft:

"Dit jaar minder Oostenrijkse appelen voor de export beschikbaar"

De export van Stiermarkse appelen was tot nu toe relatief normaal. "We hebben dit jaar kleinere hoeveelheden beschikbaar dan vorig jaar, daarom zal het exportaandeel over het algemeen lager zijn, althans voor ons", vertelde Michael Pichler, verkoper bij F. Kröpfl Obsthandelsgesellschaft. Hij voegt er echter aan toe dat het belangrijk is om te differentiëren. "De volumes van de Golden zijn vrij stabiel en vergelijkbaar met vorig jaar. Hetzelfde geldt voor Evelina. Voor Gala hebben we daarentegen een volumevermindering van ongeveer 10% moeten incasseren. De grootste daling in oogstvolumes deed zich echter voor bij de Jonagold, met een afname van 50% ten opzichte van het voorgaande jaar."

Desondanks is de afzet redelijk goed begonnen, vooral in de Europese retail, vervolgt Pichler. "Er waren goede startprijzen aan het begin van het seizoen en de exportprijzen liggen bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. Op de groothandelsmarkten en in de oostelijke landen is de afzet tot nu toe vrij matig geweest. Dit laatste is te wijten aan het feit dat zij nog steeds eigen appelen hebben en het prijsniveau van onze appelen tot nu toe te hoog is geweest." De belangrijkste exportmarkten van het bedrijf uit Oostenrijk zijn Spanje, Duitsland en Scandinavië. Groot-Brittannië heeft meer een aanvullend karakter.


Michael Pichler op de Fruit Attraction 2023

De exportmarkt voor hardfruit is dit jaar ook erg competitief. Pichler: "Italië heeft vergelijkbare prijzen als wij. Vergeleken met Polen en de Balkanlanden zijn de Stiermarkse appelen echter gemiddeld € 0,10-0,15 per kilo duurder. Dit gebruikelijke verschil tussen de genoemde teeltlanden en de rest van Europa bestaat echter bijna elk jaar." De kwaliteit van de appelen is overwegend goed. "De appelen zijn stevig en lang houdbaar, ook al zijn de gemiddelde kalibers iets kleiner dan vorig jaar. In dit opzicht hebben we alle vertrouwen in de kwaliteit van onze appelen voor de rest van het seizoen."


Knapperige appelen van het huismerk Mozart

Door de kleinere appeloogst in Stiermarken is het momenteel moeilijk om nieuwe exportmarkten aan te boren. De belangrijkste taak is nu om onze positie vast te houden. Pichler: "Egypte was een tijdje een interessante exportbestemming voor ons, maar door de wisselkoersverschillen is het helaas erg moeilijk geworden om de markt daar te bedienen. Interessant genoeg zien we nu een toegenomen vraag vanuit Jordanië, vooral naar Granny Smith. Verhoudingsgewijs heeft dit meer een aanvullend karakter in onze teelt. We zien het echter als een interessant nicheproduct en proberen de volumes iets te verhogen. Over het algemeen daalt de interesse in de zure rassen zoals Jonagold en Braeburn, terwijl zoetzure rassen aan belang winnen. De Golden Delicious hebben we de afgelopen jaren ook flink teruggebracht, dus er heeft al een rationalisatie van het areaal plaatsgevonden."


het hoofdkantoor van Kröpfl in Sebersdorf, Stiermarken

Groei bij SweeTango, Bonita en Evelina
Kröpfl concentreert zich ook op clubappelen. De belangrijkste zorg van de onderneming is om het hele jaar door smaakvolle clubappelen te kunnen aanbieden aan consumenten in binnen- en buitenland. Pichler: "SweeTango heeft zich bijvoorbeeld bijzonder goed gepositioneerd in het eerste derde deel van het seizoen, d.w.z. van augustus tot oktober/november. Bonita zit de laatste twee/drie jaar ook in de lift en doet het vooral goed in het latere deel van het seizoen, tussen april en juni. We verwachten nu een mooie volumestijging voor beide rassen dankzij de nieuwe bomen die volop in productie komen. Bij de Evelina was de oogst ook goed, wat vooral vanaf maart interessant zal zijn voor onze klanten."

Sorteerproces

Perenteelt in de lift
Hoewel appelen de kerncompetentie van Kröpfl blijven, wordt de perenteelt ook geleidelijk uitgebreid, legt Pichler uit. "De afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwe aanplantingen van de QTee clubpeer gedaan, die de komende jaren hun vruchten zullen dragen. Dit is een relatief vroege peer voor de eerste helft van het seizoen, die in eerste instantie puur voor de Oostenrijkse markt bedoeld is. Een nieuwe toevoeging aan ons assortiment is de late peer Cordula, die we al in kleinere volumes leveren aan de Oostenrijkse retail."

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: Hal 21 / E-32

Voor meer informatie:
Michael Pichler
F. Kröpfl Obsthandelsgesellschaft mbH
8272 Sebersdorf 274, Oostenrijk
Tel.: +43 3333 / 2033
office@obst-kroepfl.at
www.obst-kroepfl.at
www.obst-steiermark.at

Publicatiedatum: