Het arriveren van de eerste Navelsinaasappelen in Europa op 16 december markeert het begin van het Egyptische citrusseizoen van dit jaar. Na een aantal jaren van sterke groei zijn de eerste oogst- en marktverwachtingen voor dit jaar ook veelbelovend, vertelde Aziz Shady, Product Manager bij Don Limon. Vorig seizoen exporteerde het Noord-Afrikaanse land in totaal 458.000 ton sinaasappelen naar Europa, wat overeenkomt met een stijging van meer dan 83% en een aandeel van 45% in de totale sinaasappelimport van de EU. Dit jaar wordt een exportvolume van meer dan 600.000 ton verwacht, wat ook te danken is aan de goede beschikbaarheid van de kalibers en de kwaliteit die op de EU-markt gevraagd worden. Vorig jaar daarentegen kon vooral kleiner fruit in de sortering 88 -113 worden geladen.


Aziz Shady verzorgt de export van citrus in Egypte. Don Limon verkoopt de sinaasappelen zowel in big bags als in kartons.

De kerncijfers voor Egyptisch citrus zijn ronduit indrukwekkend: volgens de laatste cijfers wordt er op een totaal van 172.200 hectare in het land citrus geteeld, wat overeenkomt met een stijging van 4,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betekent dat de categorie citrus bijna 40% van het totale binnenlandse fruitvolume vertegenwoordigt. De perssinaasappel Valencia is nog steeds het vlaggenschip van de Egyptische citrussector, hoewel andere rassen zoals de Navel- en Sukkari en de perssinaasappel Baladi ook in het land worden geteeld. Qua export concurreert het land rechtstreeks met Spanje. Shady: "Normaal gesproken worden Egyptische sinaasappelen aangeboden tegen een iets lagere prijs, maar dankzij het weer dit jaar zijn de producten vers, wat weer betekent dat we ze kunnen aanbieden tegen een goede, concurrerende prijs van week 50 tot week 3 van het nieuwe jaar."

De gunstige omstandigheden maken het mogelijk om de Europese markt te voorzien van Egyptisch citrus van hoge kwaliteit. "Daarbij komt de beschikbaarheid van water, waardoor de kwaliteit van de Egyptische producten aanzienlijk is verbeterd. Dit heeft weer geleid tot een grotere vraag op de Europese markt", zegt Shady. Als gevolg hiervan verwacht Don Limon een stabiel prijsniveau dit jaar en mogelijk een prijsstijging vanaf eind januari. Daarnaast wordt verwacht dat de vrachtprijzen later in het seizoen zullen stijgen, in lijn met de toenemende vraag naar zendingen vanuit Egypte.

Don Limon op koers naar globale groei
Don Limon heeft vorig jaar zijn internationale netwerk verder uitgebreid. Om de Baltische markten beter te kunnen bedienen, zullen in 2023 voor het eerst rechtstreekse zendingen naar Litouwen worden georganiseerd. In 2022 is er al een vestiging geopend in het Verenigd Koninkrijk. "Dit zal ons helpen om onze aanwezigheid op de Britse markt uit te breiden en beter aan de groeiende vraag te voldoen. Hetzelfde geldt voor onze vestiging in Marseille in Zuid-Frankrijk", legt CEO Andreas Schindler uit. Er zijn ook plannen om nog een hub te openen in de Griekse havenstad Thessaloniki.

Het bedrijf uit Hamburg breidt ook uit buiten Europa. Schindler: "We proberen onze positie in Latijns- en Noord-Amerika verder uit te breiden, met name in Canada. Daarnaast heeft ons team een vestiging opgezet in India om onze relatie met de lokale markt en consumenten verder te verdiepen. De groeiende vraag naar onze producten in de Oost-Afrikaanse regio is ook het vermelden waard. Tot slot blijft het Midden-Oosten een interessante markt met een groot potentieel voor onze producten."

Voor meer informatie:
Andreas Schindler
Don Limon GmbH
Großmarkt Hamburg
Tel. +49 (0)40 3095499-0
a.schindler@don-limon.de
https://don-limon.com/de/