Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango's

Er zijn weinig mango's op de Nederlandse markt en dat zal voorlopig ook wel even zo blijven. In Duitsland blijft het aanbod van mango's eveneens beperkt, wat resulteert in hoge prijzen, vooral vanwege uitdagingen bij de oorsprong, zoals ernstige oogstverliezen in Peru als gevolg van El Niño, wat de bloesemontwikkeling heeft beïnvloed. In Italië is er sprake van een afname van het aantal mangokopers, wat bijdraagt aan een trage handel, terwijl de hoge prijzen tot voor kort aanhielden. Spanje heeft een vroeg einde van het mangoseizoen ervaren, met 30% minder volumes en marktcomplicaties als gevolg van hoge prijzen en grotere Braziliaanse voorraden. Zuid-Afrika verwacht daarentegen een goed mangojaar en zal mogelijk meer exporteren naar de EU en het Midden-Oosten vanwege het tekort dat is ontstaan door de verminderde oogst in Peru. In Noord-Amerika hebben sporadische mango-aanvoer en vertraagde verschepingen invloed op de prijzen, waarbij verwacht wordt dat deze in de nabije toekomst zullen stijgen. Ondertussen is de situatie met mango's in Peru nijpend, met een verwachte volumedaling van 80%, weergerelateerde uitdagingen en concurrentie vanwege lagere prijzen in Brazilië. Tot slot is er in Brazilië een sterke vraag naar mango's, maar het aanbod wordt beperkt door de hitte, wat gevolgen heeft voor de beschikbare exportvolumes.

Nederland: Op en tekort op mangomarkt
"Op de mangomarkt is het op en tekort. Het is dan ook geen kwestie van verkopen, maar indelen, want alle klanten zouden grotere aantallen willen bestellen. Voorlopig zal het mango-aanbod ook wel even krap blijven, want ook vanuit Peru worden de nodige aanvoerproblemen verwacht", aldus een mango-importeur.

België: Geen balans op de markt door tekorten
"Prijzen liggen zeer hoog voor mango's op het moment. Reden hiervoor is simpelweg dat er niet genoeg volumes in Europa aan komen", legt een Belgische handelaar uit. "Peru heeft problemen en er zijn geen andere origines die het tekort aan kunnen vullen. Daarbij is de aanloop naar Kerst traditiegetrouw het moment dat de interesse in mango's hoogtij viert. Het is echt even behelpen om iedereen van product te kunnen voorzien. Ik vrees dat we daarom ook nog wel even met dergelijke prijzen zullen moeten blijven werken. Er is geen balans op de markt."

Duitsland: Hoge prijzen omdat mango's schaars blijven
De aanbodsituatie voor mango's blijft extreem krap. "De Europese markt is op korte termijn iets verzacht tegen de huidige prijzen, maar de uitdagingen bij de oorsprong zijn nog steeds hoog. Dit zal duidelijk worden rond de jaarwisseling, zodra het Peruaanse seizoen op gang komt. Door El Niño hebben de bloesems in het noorden zich niet goed kunnen ontwikkelen, waardoor er serieuze oogstverliezen zullen zijn. Hetzelfde geldt voor het zuiden, hoewel de situatie hier naar verwachting niet zo extreem zal zijn," zegt een fruitimporteur.

Het huidige seizoen in Brazilië wordt ook gekenmerkt door grote uitdagingen, zoals vertragingen bij het verschepen en een verhoogde export naar de VS. Als gevolg van de daaruit voortvloeiende knelpunten worden er naast de standaard Kent en Keith mango's ook steeds meer secundaire rassen verhandeld, zoals Palmer.

Italië: "Zwarte november" voor consumptie
De mango is een van de bekendste en meest voorkomende exotische fruitsoorten op het Italiaanse bord. Niettemin blijft de aankoop van mango's een nichekeuze, met een afname van het aantal kopers in het jaar eindigend in september 2023. In totaal waren er meer dan 3,5 miljoen huishoudens die mango's kochten, volgens de panelgegevens van GfK. Deze afname wordt vermoedelijk toegeschreven aan de wens van consumenten om geld te besparen.

Tot een maand geleden waren de prijzen voor mango's die over zee werden geïmporteerd erg hoog, ongeacht de oorsprong en het ras. Vooral sinds vorige week is de handel aanzienlijk vertraagd. "Het was een zwarte november wat betreft de consumptie", zegt een groothandelaar uit Noord-Italië. "Vergeleken met voorgaande jaren is de koopkracht van consumenten veranderd, maar dan wel voor alle producten, niet alleen voor mango's. Als de markt verzadigd is en het aanbod de vraag overschrijdt, kunnen de prijzen van mango's inderdaad lager worden. In dergelijke gevallen betaalt men meestal de hoogste prijs voor producten die als overbodig worden beschouwd.

De situatie is vergelijkbaar voor mango's die per vliegtuig worden geïmporteerd. "Het Peruaanse seizoen is begonnen. De startprijzen lijken erg hoog voor het ras Kent. Er is ook Braziliaans product op de markt tegen een lagere prijs, dus de Peruaanse mango staat momenteel een beetje onder druk." De situatie zal hopelijk veranderen in de aanloop naar het kerstseizoen, vooral na 8 december.

Spanje: Seizoen eindigt een maand te vroeg, 30% minder volumes
Het Spaanse mangoseizoen eindigde bijna een maand eerder dan normaal, omdat het ongeveer 3 weken eerder begon en slechts ongeveer 30% minder volumes had dan het jaar ervoor. Osteen, het meest geteelde ras in Spanje, kende een daling van de teelt met 70%, terwijl de oogst van het late ras Keitt met 30% is verminderd. De reden voor deze aanzienlijke productiedaling is een slechte bloei als gevolg van de hoge temperaturen in de lente en zomer en mogelijk een slecht jaar voor mangobomen na twee seizoenen met volle productie.

Daarom was het een goed jaar voor Braziliaanse mango's, die nog steeds de Europese markt domineren met voornamelijk Palmer mango's op de Spaanse markt. Sinds het einde van het Spaanse seizoen is de mangomarkt complex geworden, met hoge prijzen en verminderde verkoop. De vraag is de afgelopen twee weken afgenomen door een toename van de Braziliaanse voorraden in Europa. Aan de andere kant zal het Peruaanse seizoen dit jaar een maand later beginnen dan normaal. Normaal gesproken start het begin december, maar dit jaar zal het eind december zijn, met een aanzienlijke daling van de volumes, vooral in de regio Lambayeque, waar de oogst naar verwachting met 80% zal afnemen vergeleken met vorig jaar. Op dit moment worden enkele luchtvrachtzendingen naar Spanje gestuurd tegen zeer hoge prijzen. Over het algemeen anticiperen Spaanse importeurs op een tekort in de aanvoer vanaf eind december, aangezien Brazilië hun oogst niet heeft gepland voor de winter in Europa, wat normaal gesproken samenvalt met het Peruaanse seizoen. Echter, dit jaar zal dat niet het geval zijn vanwege de verwachte beperkte Peruaanse oogst. De prijzen van Peruaanse avocado's zijn al buitengewoon hoog op de velden.

Zuid-Afrika: Export kan profiteren van gat in de markt veroorzaakt door kort seizoen in Peru
Er wordt een goed mangojaar verwacht, misschien zelfs een bovengemiddeld jaar waarin Zuid-Afrika meer zal exporteren naar de EU en het Midden-Oosten vanwege het gat dat is ontstaan door de korte mango-oogst in Peru. Het land heeft te kampen met zeer hoge temperaturen, waardoor zonnebrand kan toenemen.

Er is nog geen officiële raming van de mango-oogst voor Zuid-Afrika.

De oogst is tien tot veertien dagen later. Er zijn kleine Tommy Atkins op de markt; de voorraden zijn iets lager omdat de hitte de vruchtzetting van deze cultivar heeft aangetast. De oogsten van de andere cultivars zien er goed uit.

De Peruaanse mango-oogst is aanzienlijk minder, waardoor Zuid-Afrika in Europa de kans krijgt om wat van zijn vroegere mangoruimte terug te winnen. De export naar de EU en het Midden-Oosten zal vlak voor Kerst van start gaan met Tommy Atkins.

Noord-Amerika: Mangoprijzen zouden in de nabije toekomst kunnen aantrekken
De aanvoer van mango in de VS is sporadisch geweest dankzij vertragingen. Vorig jaar rond deze tijd was het aanbod van mango's overvloediger en consistenter.

Op dit moment worden er Tommy Atkins, Ataulfos, Keitts en Kent mango's verscheept vanuit Brazilië, Ecuador en Peru. Deze regio's worden allemaal beïnvloed door El Niño, dus de groeiomstandigheden zijn niet optimaal. Bovendien begon het seizoen laat omdat de bomen niet bloeiden. Maar het seizoen zal waarschijnlijk rond dezelfde tijd eindigen, maar langzaam en met een laag volume.

Wat betreft de vraag, zelfs met veel concurrerende artikelen in de schappen tijdens de feestdagen, zijn er promoties geweest voor mango's. Wat de prijzen betreft, enkele weken geleden waren de prijzen hoger. Maar rond Thanksgiving in de VS kwam het aanbod weer op gang en daalden de prijzen. De verwachting is dat ze over ongeveer 10 dagen weer zullen stijgen vanwege verminderde volumes.

Vooruitkijkend zal het Mexicaanse seizoen binnenkort beginnen en rapporten geven aan dat de bloei goed is geweest voor de zuidelijke regio die begint.

Peru: Volumes zullen naar verwachting met 80% dalen
De situatie voor mango's in Peru was dit jaar dramatisch. Een exporteur uit het land gaf het volgende commentaar: "Hoewel het fruitvolume in dit seizoen naar verwachting met 80% zal dalen als gevolg van het weer, doen we er alles aan om het volume te garanderen."

De volumes naar China, de rest van Azië en andere markten zijn veel lager. Peruaanse mango's moeten ook concurreren met de lagere mangoprijzen in Brazilië, aldus de exporteur. Het seizoen is later begonnen, er is niet veel bloei in het veld terwijl telers en exporteurs zeggen dat de inputprijzen van het veld ook hoog zijn en dat de vraag niet is zoals verwacht.

Een andere teler-exporteur zei dat hun eerste lading Edward mango's een hele uitdaging was. Door het gebrek aan bloei en nu weinig fruit aan de mangobomen hebben ze moeten oogsten in kleinere partijen met minder arbeiders, maar ze worden geconfronteerd met dezelfde hoge kosten. De Peruaanse telers hopen maar dat de markten hen genoeg betalen om de hogere kosten te dekken.

Brazilië: Beperkt mango-aanbod door hitte
De Braziliaanse mango-export van Kent en Palmer en andere rassen was de afgelopen weken in volle gang, met lagere prijzen dan Peru op sommige markten. Zendingen vanuit Brazilië naar de Amerikaanse markt in week 47 kenden een goede interesse met prijzen die hoog bleven, met een sterke vraag van zowel de binnenlandse markt als de exportmarkten. Het aanbod is momenteel echter beperkt en er zijn minder volumes beschikbaar door de hitte in Brazilië.

Een Braziliaanse exporteur zegt dat er een grote vraag was naar de Amerikaanse markt omdat andere leverende landen een zeer laag aanbod hadden. Terwijl ze normaal tot week 42 vanuit Brazilië naar de VS verschepen, hebben ze door de sterke prijzen en grote vraag hun verscheping verlengd tot week 46 om te profiteren van de hogere prijzen en aan de vraag te voldoen. Er zijn nog steeds andere Braziliaanse exporteurs die naar de VS blijven verschepen en de markt blijft goed.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt tomaten