Egyptische exporteurs zijn zich druk aan het voorbereiden op het citrusseizoen, dat officieel begint op 15 december, maar het blijft onduidelijk hoe de prijzen zich zullen verhouden tot vorig seizoen. Mahmoud Esawy, exportmanager bij Al Wessam Company for Agri Crops, deelt zijn inzichten.

Volgens eerdere verklaringen van professionele bronnen is een prijsverhoging noodzakelijk om de gestegen teelt- en verwerkingskosten te dekken, maar ook om de hoge kwaliteit van het citrus en de balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt te weerspiegelen. Volgens Esawy zullen Egyptische exporteurs echter zeer flexibel moeten zijn.

"Het is ongetwijfeld waar dat onze positie onder de concurrenten gunstig is, zowel qua volume als kwaliteit. Egypte zal concurreren met Griekenland en Turkije, maar we hebben overvloedige volumes en een zeer goede kwaliteit dit seizoen, met beschikbaarheid van alle maten en een breed scala aan variƫteiten in mandarijnen, citroenen en sinaasappelen, met in die laatste onder meer Navels, Valencia's en Baladi's. Het stelt ons in staat om aan alle markteisen te voldoen. En toch hebben we natuurlijk geen totale vrijheid qua prijs."

"We zullen proberen concurrerende prijzen aan te bieden en toch de stijgende productiekosten in te calculeren. De kosten van verpakking en grondstoffen voor de teelt zijn enorm gestegen, nog verergerd door de depreciatie van onze munt tegenover de dollar. We hebben ons best gedaan om de kosten te beheersen, en we zullen net zo ons best doen om ervoor te zorgen dat de verkoopprijzen niet bovenmatig stijgen. De prijsstijging komt in de eerste plaats om de fruitkwaliteit te verbeteren en om aan de behoeften van de klanten te voldoen, vooral in het premium segment. We streven ernaar om concurrerend te blijven op alle markten, en ons fruit zal niet duurder zijn dan dat uit Turkije of Griekenland. We weten nu al dat onze mandarijnen concurrerender zullen zijn, maar het is nog een beetje vroeg om wat te zeggen over de Navel sinaasappelen, al zal dat waarschijnlijk ook het geval zijn", voegt de exporteur toe.

"Naast de concurrentie met andere origines, zullen ook Egyptische exporteurs onderling sterk wedijveren", voegt Esawy toe. "Dit zal zeer voordelig zijn voor onze klanten, die van gunstige prijzen zullen genieten voor een product dat in vergelijking met vorig jaar van betere kwaliteit en maatvoering is, en, zoals gezegd, niet duurder dan dat van de wereldwijde concurrentie. Ik raam een 10-15% hoger prijsniveau in het begin van het seizoen in vergelijking met vorig jaar. Als we gedurende het seizoen een stabiele vraag hebben, dan zal de balans op het einde zeer bevredigend zijn."

Voor meer informatie:
Mahmoud Esawy
Al Wessam Company for Agri Crops
Tel/WhatsApp/WeChat: +20 1114061313 (Egypte)
mahmodesawy@alwessam-eg.com