Burak Karabudak, voorzitter van de vereniging van citrustelers in de provincie Adana, heeft zijn bezorgdheid geuit over de sterke stijging van de prijzen voor mandarijnen op markten en in supermarkten. Hij noemde verhoogde kosten voor brandstof, arbeid, verpakking en transport als de belangrijkste redenen.

Yashar Ozkan, hoofd van de Landbouwkamer in het district Seyhan van Adana, wees op een overschot van 30% in de citrusteelt dit jaar, gekoppeld aan regionale beperkingen die de export naar belangrijke bestemmingen zoals Rusland en Irak belemmeren. Lokale leiders benadrukten de impact van hoge dieselprijzen en uitdagingen in door aardbevingen getroffen steden.

Telers hebben hun zorgen geuit over afnemende export, tekorten aan arbeidskrachten en stijgende kosten, waarbij sommigen lokale autoriteiten dringend om steun hebben verzocht. Ondertussen heeft een groep verenigingen een rechtszaak aangespannen tegen een regelgeving voor de planning van de teelt, waarbij wordt beweerd dat deze geen objectieve criteria bevat en kleinschalige telers mogelijk uit de teelt kan dwingen, onder verwijzing naar vermeende inconsistentie met de grondwet.

bron: mk-turkey.ru