Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ik wist al hoe ik een bedrijf moest runnen, maar ik wist niets over het telen van tomaten"

De Tunesische tak van de Rainbow Groep is onlangs in één keer overgestapt van de teelt van paprika's naar de teelt van snacktomaten (trostomaatjes). Het hele proces werd begeleid door voormalig Rainbow-partner John van Marrewijk, die gebruikmaakte van teeltkennis van Syngenta Vegetable Seeds.

"Het klikte echt tussen ons", zegt Van Marrewijk. "Ik wist al hoe ik een bedrijf moest leiden. Maar ik wist niets van het telen van tomaten," zegt hij en schetst wat hem in januari 2022 te wachten stond toen hij een voor hem geheel nieuwe uitdaging aanging. De Nederlandse Rainbow Group, waarin hij tot eind 2021 partner was, had besloten om in haar Tunesische vestiging over te stappen van paprika's naar snacktomaten.

"Het werd steeds moeilijker om daar paprika's te telen", legt van Marrewijk uit. "In de laatste weken van het groeiseizoen was het te warm voor een goede opbrengst en kwaliteit. Daarnaast zorgden de energiekosten voor een flinke deuk in de marge."

Samenwerking met Syngenta
Na een bezoek aan verschillende collega-telers om de opties te verkennen, besloot de Rainbow Groep dat de Tunesische vestiging zou overstappen op het telen van snack-trostomaten met zaad van Syngenta.

"Tunesië is een lagelonenland, dus een arbeidsintensief gewas dat daar op een kostenconcurrerende manier kan worden geteeld is de meest voor de hand liggende optie", aldus Van Marrewijk. "En het klimaat is geweldig voor het telen van tomaten met veel smaak. Dat betekent dat je winst kunt maken door een duurdere tomatensoort te telen met een relatief lage productie."

De omschakeling werd Van Marrewijks nieuwe project, waar hij zich volledig op kon richten nadat hij zijn belang in de Rainbow Group had verkocht. Wat hij allereerst nodig had was kennis over de teelt van snacktomaten. Omdat hij al eerder betrokken was geweest bij de teelt van paprika's, had hij al contacten bij Syngenta en aangezien zij ook zaden van het ras Sweetelle kweken, was het een logische stap om hen te benaderen.

"Ik kreeg meteen een positieve reactie", herinnert van Marrewijk zich. Hij sprak in eerste instantie met Arthur van Marrewijk (geen familie), technisch manager glastuinbouw van Syngenta Seeds, die hem al snel doorverwees naar Rene van Paasen, een voormalig tomatenteler die nu zelfstandig teeltadviseur is en als teeltmanager werkzaam bij het Tomato Vision teelt- en demonstratiecomplex van Syngenta Seeds in Maasland.

"Het was me al snel duidelijk dat ik niet verder hoefde te zoeken", vervolgt Van Marrewijk. "Het klikte echt met Arthur en Rene; we zaten al snel op één lijn."

Tomatenteelt begrijpen
Van Marrewijk legt uit dat de grootste verandering in het proces misschien wel was dat het een andere mindset van hem vroeg. "Het is een compleet andere manier van telen. Bij paprika's geldt 'heter is beter', mits de overige omstandigheden goed geregeld zijn. Maar met snacktomaten is het een heel ander verhaal," legde hij uit. "Die vragen om een lagere en vooral constantere temperatuur. Je werkt dus aan klimaatbeheersing gedurende de dag."

Van Paasen en Arthur van Marrewijk, die iets meer op de achtergrond bleef, leerden John van Marrewijk de kneepjes van het tomaten telen. Van stengelbeleid tot bestuiving en van plantbelasting tot gewasbescherming, alles werd hem uitgelegd. Voorafgaand aan de overdracht van teeltkennis naar Tunesië heeft John een aantal strikte afspraken gemaakt met zijn counterparts.

"Alle teeltkennis die werd overgedragen aan Tunesië ging via mij," legt hij uit. "Dat maakte het onmogelijk voor een statische ontwikkeling aan de lijn. Bovendien wisten ze in Tunesië dat afwijkingen en acties die niet gepland waren, eerst met mij besproken moesten worden. En dat ging heel goed. Ik denk dat ongeveer 90 tot 95% van mijn instructies en aanbevelingen zijn opgevolgd. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de teeltmanagers in Tunesië ervaren professionals zijn. Ze hadden andere tomatentelers bezocht om informatie te verzamelen en ze zoeken veel zelf uit."

De communicatie tussen John in Tunesië en Rene en Arthur in Nederland verliep voornamelijk via WhatsApp en e-mail. "We spraken bijna nooit over de telefoon. Ik maakte foto's en nam video's op in Tunesië die ik meteen deelde met Rene en Arthur. En elke week ontving ik een bestand met teelt- en klimaatgegevens, die ik direct per e-mail naar hen doorstuurde," zei hij.

Tijdens de overgangsperiode verhoogde John de frequentie van zijn bezoeken aan Tunesië tot eens in de twee weken. In de tijd dat er paprika's werden geteeld, was dat eens in de drie weken.

Ondersteuning gedurende het hele seizoen
Ten tijde van dit interview was het eerste teeltseizoen nog niet afgelopen, maar John kon al tevreden terugkijken. "Ik herinner me dat ons eerste jaar paprika's telen minder goed ging dan het geval was bij de snacktomaten," zegt hij met een glimlach. "Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, dat geldt voor beide partijen. Maar dat is een leermoment. De tomaten zijn consistent van hoge kwaliteit geweest; de enige kritiek die je zou kunnen hebben is dat het vruchtgewicht iets hoger had gekund, maar het is consistent binnen de bandbreedte gebleven."

"Ik ben erg blij met de resultaten tot nu toe. Ik wil dan ook een groot compliment geven aan alle partijen in dit proces. Ik heb echt fantastische ondersteuning gekregen van Syngenta."

Voor meer informatie:
Syngenta Vegetable Seeds
www.syngentavegetables.com

Publicatiedatum: