Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering positief voor tomatenteelt in hoge bergen Libanon

Waar in de winter nog een pak sneeuw ligt van 1 meter dik, verrijst in de zomer en in de herfst een weelderige aanplant van zongerijpte tomaten. "En geen tomaat die lekkerder smaakt dan een die groeit aan een plant waarvan de wortels hun voedsel zoeken in de vruchtbare vollegrond en waarvan de bladeren zacht wiegen op een bries die uit de bergen komt aangewaaid," zegt Antoine Daccache, wiens percelen in Mount Lebanon op een hoogte van 1.500 meter boven zeeniveau liggen.


Tomatenteelt op 1500 meter in de bergen

Daccache Green Line (DGL) is een familiebedrijf gespecialiseerd in de teelt en afzet van tomaat, aangevuld met komkommer en appel. "In de maand april beginnen we het land te bewerken en van half mei tot half juni planten we de tomatenzaailingen licht gespreid over de tijd om dan vanaf half augustus tot bijna eind november cherry-, cherrypruim-, tros- en vleestomaten te kunnen oogsten. Dankzij onze kennis en voldoende beschikbaar land kunnen we verschillende tomatenrassen telen om aan de eisen van de klanten te voldoen. We onderscheiden ons als een van de slechts drie gecertificeerde tomatentelers in Libanon, die het hele jaar door gecertificeerd zijn", vertelt Antoine.


Antoine en zijn vader tonen een gedeelte van het leveringspakket: tomaten, komkommers, paprika's en hete pepers

Geen kassen nodig in Mount Lebanon
"Dankzij het stabiele, droge, zonnige weer in het groei- en oogstseizoen en de grote hoogte is hier nauwelijks ziekte- en plaagdruk," zegt Antoine. "Alleen het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur stelt volgens Antoine wat uitdagingen, die evenwel relatief gemakkelijk worden opgelost met goede teeltpraktijken en enkele preventieve handelingen. Al bij al is ons gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dankzij de uitzonderlijk gunstige weersomstandigheden miniem. We kunnen het zo stellen: hier hebben we geen kassen nodig om de teelt te beschermen tegen allerlei biotische en abiotische druk. En zoals gezegd, de smaak van een zongerijpte tomaat is onverbeterlijk."


Zonnepanelen naast de tomaten

Klimaatverandering mogelijk positief
Ook schaduw- of insectennetten zijn geen must. "Natuurlijk kan de zon hier hard schijnen, daarom laten we ter bescherming van de vruchten een groot deel van de bladeren aan de planten hangen. Het zorgt er wel voor dat de oogst wat trager verloopt met hier en daar een verborgen tomaat. Arbeid is niet duur, maar aangezien de beschikbaarheid van goede werkkrachten toch onder druk komt te staan, kijken we voor bepaalde teelthandelingen al uit naar mechanisatie, vooral voor de aanplant. Het dieven, uitdunnen en oogsten zal daarentegen handmatig werk blijven."


Al het regen- en smeltwater wordt opgevangen in een bassin

"Misschien moeten we in de toekomst meer investeren in schaduwnetten omwille van de klimaatverandering, maar uiteindelijk denk ik dat die in ons voordeel uitdraait, want als de zomer langer duurt, wordt ook ons seizoen verlengd. Nu knippen we na 7-8 trossen de kop van de plant. Vermoedelijk kunnen we in de toekomst wat langer doorgaan", legt de expert uit.


Een gedeelte van de tomaten worden in de openlucht met bamboestokken geteeld

Geen tomaten meer naar Saoedi-Arabië
Op de 10 hectare die DGL in Mount Lebanon over 4 percelen verspreid bezit – door het grillige landschap is er in de streek geen groot aaneensluitend perceel mogelijk – wordt uiteindelijk toch 1.500 ton tomaten per seizoen geoogst. Het bedrijf zet de groenten hoofdzakelijk af op de lokale markt, waarbij het klasse I en klasse II product bestemd is voor de super- en hypermarkten en de laagste kwaliteit op de groothandelsmarkten wordt verkocht. De verpakking kan op maat om tegemoet te komen aan de specifieke voorkeuren van de klanten, waardoor flexibiliteit in het productaanbod wordt gegarandeerd.


DGL oogst jaarlijks 1.500 ton tomaten

Er is ook wat export naar de Golfstaten, maar sinds in 2021 een ban werd ingesteld op Libanese AGF in Saoedi-Arabië, is de afzet in het buitenland teruggevallen. En dus komt nu ook de Europese markt, waar in de maanden oktober en november de eigen aanvoer wat terugvalt, in het vizier van DGL.

De strategische geografische ligging van Libanon biedt DGL toegang tot de markt in de Golfstaten en Europa. Het bedrijf opereert binnen een uniek exportvenster van augustus tot en met november, een periode waarin de meeste buurlanden niet in staat zijn tomaten te leveren. "Dankzij onze uitgebreide ervaring hebben we al succes geoogst in de export, onder meer via direct contact met retailers. Ons trackrecord omvat samenwerkingen met een breed scala aan klanten, zowel op de lokale markt als in heel Europa en het Midden-Oosten."

Specialties voor de Golfstaten en Europa
"Maar dan wel met nicheproducten", zegt Antoine. "Geen trostomaten, maar specialties en snacktomaten. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten zie ik, op basis van een studie die ik heb gedaan, opportuniteiten voor dit segment. 80% van de tomaten in de VAE komt uit Iran en Jordanië, 5% uit Nederland, Italië en Spanje. Maar die drie Europese landen vertegenwoordigen er wel 30% van de waarde van de tomatenmarkt. Dat komt omdat ze er enkel nicheproducten afzetten. Ook wij kunnen dat, en tegen een veel lagere kostprijs, ondanks het feit dat de oorlog in Syrië onze logistiek naar die markt complexer heeft gemaakt. Dus dat is ons volgende doel. Misschien vinden we een koper, uit het Midden-Oosten of uit Europa, op de komende Fruit Attraction."


DGL zet in op export specialties naar Europa

Ondersteuning van kleinschalige telers
Buiten het eigen seizoen koopt DGL tomaten in bij telers uit lager gelegen gebieden in Libanon, om de klanten jaarrond van product te kunnen voorzien. "We zorgen het hele jaar door voor een consistent aanbod, afkomstig van onze eigen teeltlocaties en in samenwerking met telers uit de buurt. Als referentiebedrijf verzorgen we de afzet voor een uitgebreid netwerk van telers, waarbij we ook investeren in technische ondersteuning en gezamenlijk de zaden kopen om dezelfde rassen te telen. Op die manier standaardiseren we de teelt bij onze partners. Het zaad komt voornamelijk van gerenommeerde veredelaars via een zaadimporteur en de vermeerdering van de planten geven we in handen van een professionele kwekerij", vertelt Antoine.

Het lijkt een coöperatief model, maar dat is het niet helemaal, zo legt de jonge teler uit. "We blijven uiteindelijk een winstgedreven particulier bedrijf, maar we bieden wel volop ondersteuning aan de kleinschalige telers, in alle fasen van het teelt-, verwerkings- en verkoopproces. Het is mijn droom om alle telers in Mount Lebanon te verenigen om een constante aanvoer van consistente kwaliteit naar de retail en voor de export te kunnen garanderen. En daarbij hoort ook de bouw van een pakstation met een moderne sorteerlijn hier in de bergen. De plannen liggen al klaar", besluit Antoine vastberaden.

DGL is aanwezig op de komende Fruit Attraction in Madrid in hal 1, stand 1C10.

Voor meer informatie:
Antoine Daccache (Business Development Manager)
Daccache Green Line
Okaibeh, Keserwan (Libanon)
Tel: +961 9448813
Mob: +961 71575316
antoine.d@daccachegreenline.com