Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We willen graag kijken of het met meer producten mogelijk is"

Olympic Fruit lanceert radler van afgekeurde mandarijnen

Tholen - "Zo kan een middagje met de benen op tafel tot mooie dingen leiden." Deze uitspraak van Lennart van den Heuvel van Olympic Fruit zegt veel over het ontstaan van Linkebal II, een mandarijn radler van bierbouwerij Vet & Lazy gemaakt met afgekeurde mandarijnen van Olympic Fruit. Op donderdag 15 juni lanceerde de drie partners, Olympic Fruit, Vet & Lazy en Compostandig, het circulaire biertje, in het bijzijn van Barendrechts wethouder Lennart van der Linden.


Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit), Dineke van Meeuwen (Fruitpacking District) en Thijs van den Heuvel (Olympic Fruit)

Op een zonovergoten middag bij Café Clementine hadden relaties, medewerkers en anders geïnteresseerden zich verzameld om de eerste, en voorlopig enige, batch van de radler te proeven, waar vervolgens ook de totstandkoming van de samenwerking, dankzij Fruitpacking District, werd uitgelegd. "Wij specialiseren ons natuurlijk in fruit", legde Lennart uit. "En dan heb je altijd wat product dat niet goed genoeg is voor de verkoop. Een mandarijn die zacht, groen of niet mooi genoeg is, wordt vaak weggegooid, maar duurzaamheid is tegenwoordig het toverwoord, dus wilden we wat met die reststromen."


Partners van het initiatief Siemen Cox (Compostandig), Okke van Beuge (Vet & Lazy), Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit) en Dineke van Meeuwen van Fruitpacking District, die de samenwerking mogelijk heeft gemaakt, tijdens de presentatie.

"Over duurzaamheid wordt veel over gepraat, maar ik ben meer van het doen. Toen ik daarom werd gecontacteerd door Siemen Cox (Compostandig) dacht ik: 'Daar komt er weer één. Gaan we weer praten'. Alleen dat liep net anders. Hij kwam samen met Okke van Beuge (Vet & Lazy) binnen en we raakten aan de praat over wat allemaal mogelijk was. Siemen zat in compost en Okke in het bier, dus vroeg ik: 'Kun je het ook met mandarijnen?' Dat bleek te kunnen en even later was Linkebal II geboren."

"Dat deze mandarijnen werden afgekeurd op uiterlijk is zonde natuurlijk, want de smaak is nog steeds fantastisch", vervolgt Lennart. "Dit project laat zien dat duurzaamheid echt tastbaar kan worden gemaakt. Daar krijgen we energie van. We zetten dan ook in op meer van dit soort circulaire projecten die bijdragen aan onze duurzaamheidsstrategie." Dineke van Meeuwen, een drijvende kracht achter Fruitpacking District die de samenwerking mogelijk maakte, sloot zich hierbij aan. "We zijn ervan overtuigd dat we door samen te werken een positieve impact kunnen hebben op het verminderen van reststromen en het bevorderen van een circulaire economie. Dit project laat dit goed zien."

Hoe de mandarijn radler dan smaakt? Okke van Beuge van Vet & Lazy legt het uit. "Ken je een mimosa, jus d'orange met champagne? Daar lijkt het op. Fris en zacht met een lekkere prik van het bier." De bierbrouwerij had al eerder gewerkt met afgekeurd fruit, maar een samenwerking in deze mate was voor hen ook een mooie uitdaging. "Het is in principe nog een eenmalige batch, maar 2000 liter van de eerste batch van 3000 liter is al weg, dus het smaakt zeker naar meer." Hoe de naam tot stand is gekomen? "Linkebal is een term uit de wielersport, wat staat voor profiteren van andermans kwaliteiten. Ik denk dat dit goed naar voren komt in deze samenwerking."

Om de cirkel echter volledig rond te krijgen, moest er nog wat gebeuren met de pulp en schillen. Dit is normaal gesproken wat lastiger, maar Compostandig wist er wel raad mee. Het bedrijf bouwt en ontwikkelt energiezuinige composteermachines voor MKB en de non-profit sector. In dit geval keken ze dus naar de reststromen van het citrus. "Wij horen vaak verhalen dat citrus niet te composteren is", legt Siemen van het bedrijf uit. "Echter kan alles wat kort geleefd heeft in een composteerproces worden omgezet naar compost. Dus ook mandarijnenpulp." De specialist liet vervolgens zien hoe het proces in elkaar zit. De compost van dit specifieke project wordt dan gebruikt in de moestuin van de gastheer van de dag, Café Clementine.

Ter afsluiting werd er met de wethouder van Barendrecht Lennart van der Linden geproost op het initiatief. "We noemen Barendrecht ook wel een dorp met een werelds trekje. We zijn dan ook al de groenten- en fruithoofdstad van het land, maar misschien worden we nu ook wel de circulaire biertjeshoofdstad van Nederland."

Op de vraag of het een eenmalig project was, antwoordde Lennart ten slotte stellig. "Nee, dit was een eerste batch, maar het is prachtig om te zien wat het allemaal heeft losgemaakt. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het deze reactie op zou roepen. We kijken dan wel degelijk of we het grootschalig voor de lange termijn aan kunnen pakken met wellicht een reststromenhub. Daarnaast willen we graag kijken of het meer soorten fruit mogelijk is, zoals sinaasappelen, citroen, lime en druiven."

"Linkebal II wordt enkel verkocht bij lokale ondernemers, zoals Café Clementine. We hebben echter al meerdere aanvragen gekregen of we meer hebben. Er ligt een wereld aan mogelijkheden en die gaan we graag onderzoeken met deze partners."

Voor meer informatie:
Olympic Fruit
Handelscentrum ZHZ 40a
2991 LD Barendrecht
+31 (0) 180 64 62 00
[email protected]
www.olympicfruit.com