Noord-Amerikaanse paddenstoelenteler verwondert zich over Nederlandse innovatiekracht

De paddenstoelensector innoveert niet in alle delen van de wereld even sterk. In Noord-Amerika bijvoorbeeld is de verkoop van paddenstoelen in een blauwe bakje de standaard en is product dat vuil bevat volkomen acceptabel. "Paddenstoelentelers in dit deel van de wereld komen ermee weg", zegt Jose Cambon, CEO van het Canadese Highline Mushrooms. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Nederland of Australië, speelt innovatie veel sterker en is de vraag naar paddenstoelen dan ook toegenomen. Er is een groot verschil tussen de gemiddelde consumptie van 1 kilo per persoon per jaar in de VS en van 3 kilo in de EU.

De mogelijkheid om de consumptie te verhogen is er, maar het vereist veranderingen in de sector. "We moeten het product aantrekkelijk maken op een duurzame manier", zegt Cambon. "En daarvoor hoeven we niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden. We kunnen gewoon een bewezen formule uit het buitenland halen en toepassen in Noord-Amerika."

Een van de innovaties waar Highline Mushrooms aan werkt is een doorzichtig punnet. Consumenten zouden niet alleen het product dat ze kopen kunnen zien, maar doorzichtige punnets kunnen in tegenstelling tot de blauwe punnets ook worden gerecycled. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen. "Het aanbieden van producten in doorzichtige punnets dwingt ons echter om de kwaliteitsnormen te verhogen. Het zal een verandering van teelttechnieken vergen om consumenten een schoon product en een geweldige eetervaring te bieden." Highline Mushrooms zal deze zomer bij geselecteerde retailers de doorzichtige punnets uitrollen.

Paddenstoelen in een doorzichtige punnet

De boodschap overbrengen
Cambon is ervan overtuigd dat ook de consumptie een boost krijgt als de consument de branche beter kent. "We hebben het paddenstoelenverhaal niet goed verteld. Consumenten eten blauwe bessen omdat ze gezond zijn en antioxidanten bevatten, maar waarom eten consumenten paddenstoelen? We moeten de boodschap overbrengen en consumenten zullen er meer van eten", beweert hij. Wat ook beter onder de aandacht kan worden gebracht, is het feit dat paddenstoelen een van de meest duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen in Noord-Amerika zijn.

"Bijproducten en afval van andere sectoren van de landbouw worden omgezet in compost om paddenstoelen te kweken. Paddenstoelen zijn ook een gewas met een vrij lage energievoetafdruk omdat ze in het donker groeien en geen kunstlicht gebruiken. Net als groenten in vertical farms, hebben paddenstoelen weinig ruimte nodig. Volgens het American Mushroom Institute kan op 1 hectare land meer dan 1 miljoen kilo paddenstoelen worden geteeld." De vertical farmsector is van relatief recente datum en de populariteit ervan wordt gedreven door hogere opbrengsten, lager watergebruik en een kleinere ecologische voetafdruk. "Maar dat is precies wat champignonkwekerijen al jaren doen", merkt Cambon op. "Het is niets nieuws en we moeten een manier vinden om die boodschap over te brengen."

Niet alleen vanuit consumentenperspectief, maar ook vanuit operationeel oogpunt ziet Cambon kansen om de sector naar een hoger niveau te tillen. "Op onze teeltlocaties willen we technisch hoogopgeleide banen creëren voor Canadezen en kansen bieden aan mensen uit het buitenland." Het is een extreem arbeidsintensieve sector, maar het is steeds moeilijk geweest om lokale arbeidskrachten en migranten aan te trekken. "Ook daar willen we verandering in brengen."

Voor meer informatie:
Jose Cambon
Highline Mushrooms
Tel: (+1) 519-791-4733 (Canada)
jcambon@highlinemushrooms.com
www.highlinemushrooms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.