Schrobenhausener Spargelhof

"Enige aanbieder asperges Gärtnerhalle München"

Het seizoen voor de asperge uit Schrobenhausen is tot nu toe goed verlopen, maar komt nu langzaam tot een einde. "We hebben van enkele bedrijven in de omgeving gehoord dat ze in de loop van de komende twee weken zullen stoppen met oogsten. Dit heeft te maken met het feit dat in Beieren de scholen na Pinksteren twee weken dicht zijn en veel mensen hier op vakantie gaan. Daardoor neemt ook de vraag af", zegt Claudia Westner. Zij is teelster op het Schrobenhausener Spargelhof – Gut Haslangkreit en de eerste voorzitter van de aspergetelersvereniging Südbayern e.V.


Claudia Westner bij haar stand in de Gärtnerhalle van München

Op haar eigen landgoed teelt ze op 15 hectare asperges, waarvan ongeveer één hectare groene asperges. "We verkopen de asperges zowel in de groothandel als via marktkramen." Dit seizoen kon ze vergelijkbare hoeveelheden verkopen als in 2022. "Bij ons verliep de verkoop goed. Ik heb echter gehoord van bedrijven die grote problemen hebben gehad. De hoeveelheid die gestoken wordt, is afhankelijk van de vraag, op dit moment dus minder." Asperges worden meestal verkocht in dozen van 5 kg.

"Er komen minder klanten naar de groothandelsmarkt, maar er zijn ook steeds minder handelaren. Er zijn de afgelopen jaren enkele sluitingen en fusies geweest. Kleinere handelaren, zoals de zogenaamde 'vliegende handelaren' in München, sluiten vaak hun deuren zodra er een generatiewisseling plaatsvindt," merkt zij op. 

Goed aspergeseizoen
"We hebben een zeer goed aspergejaar gehad in vergelijking met de afgelopen jaren en konden een goede naam opbouwen. Bovendien ben ik nu de enige die asperges aanbiedt in de Gärtnerhalle." Volgens Westner worden grotere hoeveelheden momenteel doorgaans direct verkocht aan supermarkten of rechtstreeks aan centrale magazijnen. "Ik vind het zonde als er steeds meer via supermarkten wordt verkocht in plaats van via de weekmarkten. Een stad als München leeft immers ook van het feit dat het leven zich buiten afspeelt. Maar het probleem is dat bijna niemand meer 's morgens vroeg naar buiten wil." 

Asperges worden steeds vaker aan het eind van de week gekocht
Westner kon de prijzen voor asperges gelijk houden en soms zelfs verhogen. "We profiteerden van het feit dat we altijd verse producten van goede kwaliteit beschikbaar hadden. De bijzondere situatie met de vakantie mag zeker niet worden onderschat. Maar de prijsdruk kwam dit jaar later dan in voorgaande jaren."

Westner merkte ook dat asperges een weekendgroente wordt. "Dinsdag is de rustigste dag in een normale week. Op woensdag zijn er nog veel groothandels aanwezig die één keer per week komen, terwijl donderdag en vrijdag het drukst zijn. De dagen vlak voor de feestdagen zijn ook erg druk qua verkoop." 

In de week na Pasen was de vraag even matig vanwege de paasvakantie, dus het was goed dat er geen overschot aan product was, zei hij. "Vanaf eind april had het weer echter wel mogen meespelen, maar zodra de eerste zonnestralen kwamen, hadden we plotseling veel toestroom van product."

Asperges uit Schrobenhausen
De Spargelerzeugerverband Südbayern e.V. (aspergetelersvereniging) telt 58 aangesloten bedrijven met 47 producenten die op in totaal 600 hectare asperges telen. "Van kleinschalige telers met 0,5 hectare tot een grote teler met 100 hectare. Het aantal bedrijven neemt af, al is er ook sprake van stilstand qua areaal. Landelijk lijkt het areaal echter toch af te nemen."

De Schrobenhausener Spargel BGA is geen verwarmde teelt. "Wij werken zonder kunstmatige warmte en dus alleen met de zon. Passend bij de trek in asperges, die toch alleen met het mooie weer komt."

Voor meer informatie:
Claudia Westner
Schrobenhausener Spargelhof – Gut Haslangkreit
Schloßstr. 2
D-86556 Kühbach, Duitsland
Tel.: +49 162 / 63 16 918
info@schrobenhausener-spargelhof.de
https://schrobenhausener-spargelhof.de

Spargelerzeugerverband Südbayern e.V.
Bürgermeister-Stocker-Ring 33
D-86529 Schrobenhausen, Duitsland
Tel: +49 8252 820027
info@spargel.de 
https://spargel.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.