"Niet langer alleen de prijzen die bepalen of een seizoen geslaagd is"

Afgelopen winter had de teelt van bladgroenten in Spanje te lijden onder de klimaatverandering. "Onze sector heeft er steeds meer last van", zegt Géraldine Cuadras, commercieel directeur van Cuadraspania.

"In november en december was de temperatuur erg hoog en moest er vroeger dan gebruikelijk geoogst worden, wat zorgde voor overproductie en lagere prijzen. Maar half januari werd het opeens bar koud. Hier in onze regio hebben we de koudste winter van de voorbije 5 jaar gehad. De prijzen begonnen zich te herstellen in het tweede deel van de winter, maar er was nauwelijks product om te oogsten", zegt Géraldine.

De kou trof niet alleen bladgroenten zoals andijvie, de specialiteit van Cuadraspania, maar ook een ander product waar het bedrijf zich op toelegt: paarse artisjok. Daarvan daalde de oogst met 30% als gevolg van de kou.

"De prijzen waren over het algemeen goed toen de kou aanbrak, maar dit kan niet worden beschouwd als een referentie om te zeggen of een seizoen goed is geweest. In de tuinbouw zijn er immers onzichtbare kosten, namelijk de daling van de opbrengst. En deze kost verlaagt de rentabiliteit van de sector aanzienlijk."

"De klimaatverandering zorgt voor veel onzekerheid wat de volgende seizoenen betreft. We moeten de rassen aanpassen en de teeltgebieden geografisch uitbreiden om het risico te spreiden. Bovendien zullen we, om dezelfde hoeveelheid te kunnen verkopen, een extra percentage areaal moeten aanplanten om mogelijke verliezen door overstromingen, hagel of extreme temperaturen te compenseren. Bij Cuadraspania hebben we al geïnvesteerd in anti-hageldekens waarmee we de gewassen kunnen bedekken en we evalueren nog steeds bijkomende opties", vervolgt ze.

Gelukkig hebben de stortregens van de afgelopen tijd geen impact gehad op de teelt van het in Almería gevestigde bedrijf. "We hadden de oogst immers al verlegd van de kust naar de bergen, maar voor sommige meloenentelers is het een ramp geweest", zegt Géraldine.

Groeimarge voor andijvie in Europese horeca
Frisee Fine is het paradepaardje van Cuadraspania, een specialist in Europa in dit andijvieras. Het product wordt zeer gewaardeerd om zijn smaak en textuur. 

"We bieden het jaarrond aan tegen een stabiele prijs en we geloven dat het op Europees niveau kan blijven groeien in de horeca. We ontwikkelen de afzet ook in gespecialiseerde groente- en fruitwinkels, waar het veel succes heeft. Andijvie is een product dat de laatste 20 jaar in volume is afgenomen, maar wij als specialisten zijn er nog verder in gegroeid. Misschien is het vervangen door andere producten, want de smaakvoorkeur van de nieuwe generaties is natuurlijk aan het veranderen. Andijvie is strikt genomen geen slasoort. We zien het als onze taak de voedingseigenschappen en digestieve kwaliteiten ervan in de verf te zetten om de consumptie te vergroten. Het is een product dat door voedingsdeskundigen warm wordt aanbevolen vanwege zijn gezonde eigenschappen. Tegenwoordig willen mensen gezond eten, en deze trend is gunstig voor andijvie", vult Géraldine aan. 

"Ook paarse artisjok is de laatste jaren op zijn retour. Het is niet gemakkelijk om te koken. Het vergt heel wat tijd. Daarom hebben we een nieuwe presentatie ontwikkeld: verse, reeds geschilde paarse artisjokharten. Dat maakt het de consument gemakkelijker om dit product zelf in de keuken te bereiden. Net als bij andijvie zijn we erin geslaagd de afgelopen jaren te groeien op de markt met dit product", besluit ze. 


Voor meer informatie:
Cuadraspania
Apartado de correos 130
04610 Cuevas del Almanzora (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 52 90 43
info@cuadraspania.com
https://cuadraspania.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.