Tobias Schwaighofer

"Goede prijzen, maar geringe vraag naar eerste cantharellen"

De aankomst van de eerste Bulgaarse cantharellen markeert het begin van het seizoen voor wilde paddenstoelen van dit jaar. "Wij kopen onze cantharellen voornamelijk via vaste partners op de groothandelsmarkt in München, waar de eerste partijen van het seizoen al een tot twee weken worden aangeboden. De prijs van de eerste, vroege cantharellen is nog oké, maar de vraag is miniem", vertelt Tobias Schwaighofer, inkoper en verkoper van het gelijknamige bedrijf.

Het in 1926 opgerichte bedrijf, dat gevestigd is in Wals-Siezenheim, vlak aan de Duits-Oostenrijkse grens, richt zich voornamelijk op de levering aan de horeca in het Salzburger Land, Stiermarken en Oberösterreich. Schwaighofer: "Het belang van cantharellen in de Oostenrijkse horeca is nog steeds groot. Als regionale groothandel streven wij er ook naar om in de hoogzomer lokale wilde paddenstoelen aan te bieden, bijvoorbeeld uit Stiermarken of Karinthië, maar door de droogte van de afgelopen jaren is dat moeilijker geworden. Hetzelfde geldt voor geïmporteerde producten, vandaar dat er vorig jaar zeer weinig beschikbaar was, dat vervolgens tegen navenant hoge prijzen werd aangeboden."

Parallel aan de start van het cantharellenseizoen komt ook het eerste eekhoorntjesbrood uit Bulgarije op de markt. "Het aanbod is echter zeer klein," zegt Schwaighofer. "Tegenwoordig wordt eekhoorntjesbrood bijna het hele jaar door aangeboden, ook uit landen als Zuid-Afrika en Marokko. Toch is de afzet vooral geconcentreerd in de herfst, dus vanaf september komt de verkoop meestal echt op gang."

Moeilijk seizoen voor steenfruit verwacht
Als gevolg van het seizoen domineren asperges en steenfruit nu het assortiment van het bedrijf. Schwaighofer is zich ook bewust van de alarmerende berichten over de weersextremen in (Zuid-)Spanje en Italië. "De invloeden op de situatie rondom steenfruit zullen de komende weken duidelijk worden", zegt hij, waarbij hij ook wijst op de gevolgen van de klimaatverandering voor de binnenlandse abrikozenteelt. "Door vorst en hagel hebben Oostenrijkse abrikozentelers de afgelopen jaren herhaaldelijk zware verliezen moeten accepteren. Bovendien wordt een aanzienlijk deel van het volume nu niet meer aan de groothandel verkocht, maar rechtstreeks van het teeltbedrijf. Bijgevolg zijn we steeds meer afhankelijk van import uit Frankrijk, Italië of Hongarije", besluit Schwaighofer.

Voor meer informatie:
Tobias Schwaighofer
Wolfgang Schwaighofer GmbH
Bayernstraße 8
A-5072 Wals-Siezenheim, Oostenrijk
Tel:+43 (0)662 83 42 20
office@obst-schwaighofer.at 
https://www.obst-schwaighofer.at/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.