Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gourmet traceert bewaarkisten met uien automatisch met RFID Asset Tracking

De Nederlandse firma Gourmet had nood aan een systeem dat de grote producthoeveelheden sneller en efficiënter traceert doorheen de interne logistieke keten. Het bedrijf is actief in de teelt, selectie, verpakking en distributie van een breed assortiment aan uien, sjalotten en look. 

Dankzij teeltprogramma’s in binnen- en buitenland voert Gourmet producten aan naar haar stockruimtes, samen goed voor de opslag van ruim 35.000 kuubkisten. Na een strenge ingangscontrole worden de producten gesorteerd in de houten bewaarkisten volgens kwaliteit, maat en/of gewicht. Daarna worden ze door heftrucks gestockeerd om te drogen. 

"Voorheen werd er aan iedere bewaarkist een lotnummer toegekend door middel van een barcodelabel en werden de kisten in de verschillende magazijnlocaties opgevolgd met behulp van barcodescanners. Deze handmatige registratie- en follow-upmethode was heel foutgevoelig en tijdrovend", zo legt Aucxis uit. 

Aucxis bood de ATLAS Heftruckoplossing aan waarbij de houten kisten automatisch getraceerd worden door middel van passieve RFID-technologie. 

Het project omvat volgende bouwstenen:  

RFID-tags 

Identificatie wordt mogelijk gemaakt aan de hand van twee duurzame UHF-tags per bewaarkist. Lokalisatie gebeurt via vloertags die in iedere rij van de stockruimte worden ingeslepen. De heftrucks capteren de magazijnlocatie als ze er overheen rijden.  

Vaste RFID-punten 

  • Voor de automatische detectie van de unieke kisten in de kantelaars (de kiepmachines waar de kisten gevuld worden met het geselecteerde product). 
  • Bij elke in- en uitgang van een proceslijn om te bepalen met welk product de kisten moeten gevuld worden. 

RFID-apparatuur op de tientallen heftrucks zorgt voor automatische scanning van de meegevoerde kisten en leest ook de vloertags uit. Elke heftruck is uitgerust met 1 RFID-reader en 4 RFID-antennes.  

De generieke Aucxis middleware HERTZ voor de filtering, dataverwerking en koppeling met het WMS van Gourmet.  

Het resultaat 

  • Elke kist is volledig traceerbaar doorheen de interne logistieke keten 
  • Nauwkeurige real-time info: welke kist, met welke inhoud, bevindt zich waar?
  • Te allen tijde controle over de stock 
  • Geen manuele scans meer nodig om locatie- en identiteitsgegevens te verwerken  
  • Verhoogde efficiëntie door automatische herkenning van de producten aan de proceslijnen 
  • Betrouwbare data en inzicht in de interne cyclus van de producten leidt tot procesoptimalisering en kwaliteitsverbetering 
  • Naadloze integratie met WMS  

De toekomst 
"De RFID-oplossing zal meegroeien met de noden van het bedrijf en verder ingezet worden om de proceslijnen volledig automatisch aan te sturen en het barcodesysteem volledig uit te faseren. Zo kan er automatisch worden gecontroleerd of de juiste kisten zich aanbieden en het proces mag worden geactiveerd. Ook een outdoor RFID-poort die de lading van uitgaande vrachtwagens scant, behoort tot de mogelijkheden."

"De verworven inzichten over de logistieke routes van het interne heftruckverkeer zullen onder de loep genomen worden; deze bieden opportuniteiten om de routes bij te sturen en de heftrucks minder lege meters te laten afleggen."

Voor meer informatie:
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40 
9190 Stekene, België
+32 (0)3 790 17
[email protected] 
www.aucxis.com/rfid  

Gourmet 
+31 (0)228 517 386
[email protected] 
www.gourmet.nl 

Publicatiedatum: